gherzanSecretar general NATO, un fel de președinte al celei mai puternice alianțe militare de pe Terra, este o funcție cu mari implicații la nivel european și mondial. La fel cum este și cea de procuror șef european. Dar dacă aceste funcții ajung pe mâna celor care mai întâi au secătuit un popor și pentru care au fost Spâni, nicidecum Harapi-Albi, dacă și din această poziție lovesc tot în poporul pe care ar trebui să-l reprezinte... atunci suntem cu toții analfabeți funcționali și nu înțelegem că nu ne alegem lideri, ci zbiri.

tigveni latLucrările de reabilitare termică a sediul administrativ al comunei Tigveni avansează pe zi ce trece. Pe acoperiș au fost montate 20 de panouri solare iar podul a fost izolat cu vată minerală și a fost turnată o șapă de 5 cm. La momentul de față se lucrează la exterior, la placarea fațadei cu polistiren. Urmează lucrări la interior: schimbarea instalației termice (calorifere, țevi), a celei electrice, montarea aerului condiționat. 

sapataAdministrația publică din Săpata va derula în luna aprilie o amplă campanie de reparare a drumurilor după sezonul de iarnă. ”Am cumpărat piatră și închiriem un autogreder pentru reprofilarea și pietruirea drumurilor locale. Sunt lucrări de întreținere necesare mai ales după sezonul cu precipitații. ”, declară primarul Laurențiu Micu. După refacerea drumurilor, se va trece la curățenia de primăvară, pentru a pregăti comuna așa cum se cuvine de sărbătorile pascale. 

recea 2024În comuna Recea au început în luna martie acțiunile specifice curățeniei de primăvară, mai ales că și vremea a fost de partea gospodarilor locali. Pe lângă salubrizarea spațiilor de pe domeniul public, cu ajutorul celor ”de la social”, activitățile desfășurate au vizat și ecologizarea și curățarea albiei râului Teleorman. ”Se fac lucrări de decolmatare și regularizare a albiei râului Teleorman. Lucrările se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Primăria Recea și ABA Argeș -Vedea. În același timp, continuăm lucrările de întreținere a curățeniei în localitate cu angajații și utilajele primăriei”, precizează primarul Doru Dragu

raca latPrimele dotări destinate Școlii Gimnaziale ”Ilie Stănculescu”, prevăzute în proiectul derulat cu finanțare prin PNRR, au ajuns în unitatea școlară. Este vorba despre echipamentele TIC, table interactive și calculatoare. Urmează achiziția mobilierului și a materialelor didactice. În cadrul proiectul sunt dotate cinci săli de clasă, iar valoarea totală a contractului de finanțare este de 301.454,79 lei, sumă 100% nerambursabilă. Implementarea proiectului trebuie finalizată până la 31 decembrie 2024. În urma realizării acestor investiții, va rezulta dezvoltarea educației și se va crea un mediu prielnic desfășurării activităților didactice la școala din comuna Râca. 

valea iasului lat bunÎncepând din luna aprilie în localitatea Valea Iașului vor începe o serie de lucrări pentru modernizarea iluminatului public. Investițiile fac parte dintr-un proiect privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). ”Vor fi montate 300 de lămpi cu LED în satele Mustățești, Cerbureni și Valea Uleului. Proiectul prevede și instalarea unui sistem de telegestiune a surselor de iluminat, toate aceste investiții urmând să contribuie la eficientizarea consumului de energie electrică și, implicit, la scăderea facturilor la electricitate”, declară primarul Cristian Enescu
schitu golesti primar 1Unul dintre proiectele cu fonduri europene, prin PNRR, a fost finalizat la Schitu Golești. Este vorba de eficientizarea energetică și modernizarea sediului administrativ al comunei. Lucrări similare se vor efectua și la Școala Gimnazială Nr. 1.”Urmează recepția finală la Primărie și putem închide oficial investiția. Între timp, am emis ordinul de începere a lucrărilor pentru un obiectiv similar, ce se va derula tot cu fonduri europene, prin același PNRR - eficientizarea energetică și modernizarea Școlii Gimnaziale Nr.1 Schitu Golești, investiție pentru care am atras peste 1,5 milioane de lei”, a declarat primarul Vasile Miriță.
corbi primar 2023Conducerea administrației locale se pregătește să emită ordinul de începe pentru proiectul ce vizează extinderea rețelei de canalizare a comunei și realizarea de branșamente în satele Corbi și Jgheaburi, acolo unde există deja introdusă conducta. Proiectul se va derula cu finanțare prin Programul „Anghel Saligny”.
”Finalizarea proiectului tehnic înseamnă că investiție propriu-zisă poate să înceapă. Tot cu fonduri guvernamentale, pe același program, vom demara și introducerea sistemului de gaze naturale. Avem toate avizele și studiile și vom emite autorizația de construcție.”, a declarat primărița Anca Baciu.

suseniPreșcolarii din comuna Suseni vor învăța din toamnă într-o grădiniță nouă și modernă. Autoritățile locale se află pe ultima sută de metri cu lucrările la noua unitate de învățământ. Investiția în noua grădiniță se ridică la aproximativ 26 de miliarde de lei, iar banii provin din fonduri europene și locale. ”Am intrat în procesul de efectuare a recepției finale a lucrărilor la grădiniță. Din viitorul an școlar, aceasta va funcționa cu o capacitate de trei grupe de preșcolari. Grădinița dispune de săli de clasă dotate cu mobilier modern, grupuri sanitare racordate la utilități, cabinet medical și un loc de joacă atractiv”, precizează primarul Doru Radu

stolnici latLa Stolnici se lucrează la extinderea și modernizarea rețelelor de utilități, precum și la asfaltarea unor drumuri comunale prin Programul ”Anghel Saligny”. În ceea ce privește proiectul derulat de Apă Canal Pitești, se lucrează la reabilitarea conductei de aducțiune (conducta de legătură) existentă pe Strada Principală. Ulterior se vor realiza extinderea conductei de aducțiune de la gospodăria de apă Izbășesti la gospodăria de apă Cochinești, respectiv extinderile rețelelor de apă și canalizare în toată comuna. 

stefan cel mare primar 2024 4Proiectul de dotare cu mobilier și echipamente IT a sediului Primăriei Ștefan cel Mare a intrat în linie dreaptă. În luna martie, la sediul instituției a fost livrat și montat noul mobilier. Conform calendarului achizițiilor, urmează să ajungă și aparatura digitală necesară îmbunătățirii serviciilor publice oferite cetățenilor. Proiectul de dotare a sediului administrativ se derulează cu finanțare europeană, accesată prin GAL.

cepariConducerea Primăriei Cepari se pregătește să depună la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) o solicitare de finanțare pentru introducerea canalizării și stație de epurare în satul Cepari Pământeni. Ar fi a doua investiție în rețelele de utilități, după cea care va începe cât de curând la Cărpeniș. ”Avem în vedere o rețea de aproximativ 4 km și stație de epurare.

stoenesti bunÎn comuna Stoenești sunt în curs de desfășurare lucrări de reabilitare a rețelei de alimentare cu apă și introducerea canalizării - etapa a II-a, în satele satele Bădeni și Cotenești. Lucrările se desfășoară pe o lungime de 12 km și sunt finanțate cu fonduri guvernamentale, prin Programul de Investiții „Anghel Saligny”.  Stadiul avansat al investițiilor a fost remarcat și de ministrul secretar de stat Vlad Nicolae, venit în localitate special pentru a vedea cum se desfășoară aceste investiții cu fonduri guvernamentale și care este impactul asupra comunității.

nucsoaraReușită pentru proiectul ”Pădurea cu povești nemuritoare”, derulat de Fundația „Conservation Carpathia” și Primăria Nucșoara, în parteneriat cu McCann PR Romania. ”Pădurea cu povești nemuritoare” a primit Premiul Silver la categoria „PR for Good” în cadrul Galei COMMA - Communication Award Romania 2024, care a avut loc la mijlocul lunii martie. Alături de reprezentanții Fundației, la eveniment a fost prezent și primarul Ion Cojocaru. Proiectul reprezintă o inițiativă a Primăriei Comunei Nucșoara, realizată cu sprijinul „Conservation Carpathia” și își propune să protejeze unii dintre cei mai spectaculoși fagi seculari din Europa și să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei.

cosestiProiectul finanțat prin Administrația Fondului de Mediu privind modernizarea iluminatului public în comuna Coșești se află aproape de final. Corpurile de iluminat de tip LED (cu consum redus) au fost montate aproape în totalitate și urmează ca antreprenorul să se ocupe de implementarea sistemului de telegestiune, care presupune o monitorizare în timp real a stării lămpilor, rețelelor și senzorilor, reducându-se astfel costurile de energie și întreținere. 

rociu strada rariesti 1Reprezentanții Primăriei Rociu au predat în luna martie amplasamentul lucrărilor ce urmează a fi derulate pentru modernizarea Străzii Rariești, în satul Gliganu de Jos. ”Începând cu 1 aprilie, constructorul se va ocupa efectiv de asfaltarea străzii. Drumul local are o lungime de aproximativ 500 de metri.”, precizează primarul Victor Mihai Bălășoiu.

babana primar bunComuna Băbana va primi un microbuz electric destinat transportului elevilor și o stație de încărcare aferentă, în cadrul proiectului ”Achiziție microbuze destinate transportului elevilor din Județul Argeș prin finanțare acordată de Administrația Fondului pentru Mediu”, derulat de către Consiliul Județean Argeș. „Vestea nu poate decât să ne bucure, având în vedere că, la ora actuală, pentru transportul elevilor, dispunem de un microbuz din 2006, aflat într-o stare avansată de uzură. Cu atât mai mult cu cât noua mașină va fi una nepoluantă și vom beneficia și de o stație de încărcare.”, spune primarul Bebe Ivan.  
albestii de argesDotarea școlilor din Albești de Argeș cu echipamente IT va începe curând. Conform declarațiilor primarului Gabriel Popa, licitația pentru acest lot din cadrul proiectului s-a finalizat, fiind semnat contractul cu firma care a avut cea mai bună ofertă. ”Este vorba de proiectul cu finanțare europeană, prin PNRR, ce presupune dotarea unităților de învățământ din localitate atât cu echipamente IT, cât și cu mobilier. Urmează licitația pentru dotările cu mobilier. Prin acest proiect vom avea în toate școlile dotări de ultima generație pentru toate laboratoarele, pentru toate disciplinele și un confort sporit”, a explicat edilul șef.
boteni bun”În toate localitățile pe care le am vizitat pentru a vedea stadiul lucrărilor derulate prin Programul „Anghel Saligny”, ca și aici la Boteni, se vede foarte clar cât de mult s-a muncit și ce investiții de calitate, durabile s-au realizat. Aceste lucrări de modernizarea a infrastructurii, fie ca este vorba de utilități sau drumuri, sunt dovada clară că în echipă se pot realiza foarte multe” a declarat ministrul secretar de stat Vlad Nicolae, cu ocazia unei vizite în localitatea Boteni, pentru a vedea stadiul proiectului derulat prin Programul „Anghel Saligny”.

popestiComuna Popești va beneficia de un microbuz electric pentru transportul elevilor, grație unui proiect derulat de Consiliul Județean Argeș cu finanțare acordată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Proiectul prevede și amenajarea unei stații de încărcare a vehiculelor electrice în comună. De altfel, la nivelul județului Argeș vor fi achiziționate 17 microbuze electrice pentru transportul școlar și vor fi montate 17 stații pentru încărcarea vehiculelor electrice. 

harsesti latPrimăria Hârsești a demarat construcția locuințelor de tip nZEB pentru tineri, respectiv locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ care își vor desfășura activitatea pe teritoriul comunei. Lucrările sunt finanțate prin PNRR - Componenta C 10 Fondul Local și prevăd construcția a 24 de apartamente eficiente din punct de vedere energetic. 

davidesti casa de cult 2În comuna Davidești au început lucrările de eficientizare energetică și modernizare a Casei de Cultură din localitate, obiectiv ce se va realiza cu fonduri europene, prin PNRR. ”Sunt lucrări ample, de la schimbarea acoperișului până la sistemul de încălzire, panouri solare și izolație termică”, afirmă primarul Alin Văduva. Un alt obiectiv pentru anul acesta de pe lista de priorități este amenajarea unui parc la Căminul Cultural Conțești, lucrare care, de asemenea, a fost începută.

baiculesti lat bunLucrări de modernizare a drumurilor locale, mai exact a mai multor bretele ale Drumului Național care tranzitează comuna, căi de acces care asigură legătura cu DC 213, sunt în plină desfășurare în această perioadă în comuna Băiculești. Acestea sunt executate cu fonduri din bugetul propriu al Primăriei, și au în vedere asfaltarea a circa 3 km de drumuri. 

poienari de muscelVeste bună pentru administrația publică și locuitorii comunei Poienarii de Muscel! La finalul lunii martie, primarul Ion Banzea a semnat la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul de finanțare a proiectului de modernizare a drumurilor locale Leculești și Peste Coastă. Cele două drumuri reprezintă cele mai circulate artere din satele Groșani și Jugur și au o lungime totală de 2,2 km. Lucrările vor intra în execuție peste puțin timp și sunt realizate cu fonduri locale și guvernamentale, prin Programul ”Anghel Saligny”.

barla 1În luna martie autoritățile comunei Bârla au efectuat recepția la finalizarea lucrărilor pentru obiectivul ”Extindere a rețelei de alimentare cu apă în satele Mozăceni Vale și Bârla și înființare rețea alimentare cu apă în satele Urlueni, Afrimești, Zuvelcați, Brabeți, Șelăreasca, Ciocești, Mândra și Malu”. Investițiile au fost realizate prin PNDL și în urma acestora 1.453 de gospodării au fost branșate la rețeaua de alimentare cu apă. 

negrasiPrimăria comunei Negrași a finalizat achiziția lucrărilor de asfaltare a Străzii Barajului, în satul Bârlogu. Acestea vor demara imediat după introducerea conductelor de canalizare, conform proiectului derulat prin Programul ”Anghel Saligny”. Strada Barajului va fi modernizată pe o lungime de 500 metri, investiția cuprinzând și refacerea acostamentelor, amenajarea de șanțuri și podețe pentru preluarea și evacuarea apelor pluviale, respectiv asigurarea siguranței circulației prin montarea de marcaje și indicatoare rutiere.

bughea de sus 2În comuna Bughea de Sus se lucrează intens la ambele obiective finanțate cu fonduri europene, prin PNRR, proiecte ce vizează eficientizarea energetică și modernizarea unor clădiri de interes public. În paralel, se reabilitează iluminatul public. „Sunt în plină derulare lucrări la sediul administrativ și la corpul vechi al școlii. Sunt mulțumit de ritmul în care se derulează lucrările, precum și de calitatea acestora. Pe lângă modernizările efectuate, clădirile vor fi, după finalizare, eficiente energetic, datorită termoizolațiilor și panourilor solare, astfel că vom consuma mai puțin bani de la buget pentru încălzire, ceea ce este un lucru de dorit”, explică primarul Nicolae Tarbă.

albotaDupă o pauză de aproape jumătate de an la Albota au fost reluate lucrările la sala de sport, obiectiv finanțat cu fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții. De altfel, la jumătatea lunii martie, un reprezentant Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice, secretarul de stat Vlad Ștefan Niculae, a fost prezent în comună, pentru a lua cunoștință de stadiul lucrărilor. „Se lucrează la refacerea izolației camerei tehnice care adăpostește aparatura pentru sistemul de aer condiționat și căldură al sălii. Deja se montează scaunele și mai este de adus restul de mobilier. Totodată, cu bani de la bugetul local, vom asfalta curtea, pentru că în proiect Compania Națională de Investiții nu a prevăzut decât o alee bituminoasă. Cu ajutorul lui Dumnezeu sperăm să facem inaugurarea sălii în luna mai!”, spune primarul Ion Dumitru.

bughea de jos primar 1Procedurile de achiziții pentru dotarea școlilor cu echipamente digitale, materiale de instruire și mobilier sunt aproape finalizate în comuna Bughea de Jos. De asemenea, lucrările la noua școală de la Bratia sunt aproape de finalizare. ”Pentru eficiență, am împărțit dotările pentru școli în patru loturi: dotare cu echipamente digitale pentru sălile de clasă, laboratoare și cabinete, dotare sală de sport, dotare cu mobilier săli de clasă, laboratoare și cabinete și dotare cu materiale de instruire cabinet de consiliere.

vulturesti latExtinderea canalizării și realizarea de racorduri individuale, unul dintre cele două proiecte cu finanțare guvernamentală derulate la Vulturești prin Programul Anghel Saligny, a fost finalizat. La cel de-al doilea – asfaltarea unor drumuri de interes local, lucrările sunt în grafic. ”Am făcut recepția finală la lucrările de extindere a canalizării și realizarea de branșamente. Pe lângă extinderile cuprinse în proiect, au fost efectuate 235 de branșări individuale. Suntem foarte mulțumiți că majoritatea cetățenilor din localitatea noastră beneficiază acum de una dintre utilitățile importante și cu impact asupra mediului.

cetateni bunÎn luna martie, ministrul secretar de stat Vlad Nicolae a făcut o vizită în comuna Cetățeni, pentru a evalua stadiul investiției realizate cu fonduri  prin Programul „Anghel Saligny”, respectiv modernizarea drumurilor Râului, Morărești, Căpitan Socol și Plaiul Radului. Reprezentantul Guvernul s-a arătat încântat de calitatea lucrărilor și de nivelul avansat al acestora.
darmanesti primar 2După reabilitarea a două săli de clasă și a holului de la parterul Școlii de centru, administrația din Dârmănești va efectua în perioada următoare reparații capitale la Grădinița Negreni. Pe perioada derulării lucrărilor, preșcolarii vor efectua cursurile la Grădinița Dârmănești. „La Școala Dârmănești am reabilitat, pe perioada mini-vacanței, laboratorul de psihologie, clasa de grădiniță și holul de la intrare. Alte două săli de la Grădinița Valea Nandrii au beneficiat și ele de reparații capitale, iar la Grădinița Negreni vom fi reabilita cele două încăperi și holul.

ratestiLa fel ca în fiecare primăvară, odată cu creșterea temperaturilor, autoritățile locale din comuna Rătești au dat startul activității de curățenie. Este vorba de decolmatarea șanțurilor de pe marginea drumurilor, dar și despre strângerea deșeurilor vegetale și toaletarea pomilor. Primarul Cornel Petrică spune că în această perioadă, până la sărbătorile pascale, vor fi curățate toate zonele din localitate. Acțiunile de ecologizare sunt realizate cu aportul lucrătorilor primăriei, beneficiari ai venitului minim de incluziune, respectiv cu utilajele din dotarea instituției. 

slobozia 1Autoritățile comunei Slobozia au reluat lucrările de asfaltare derulate pe mai multe drumuri din localitate, cu finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”. În plină primăvară se lucrează concomitent pe mai multe căi de acces, în total urmând să fie modernizați 8 km de drumuri. Lucrările de asfaltare vor fi finalizate în vară. Pe de altă parte, alte lucrări de interes general vor demara în scurt timp în comuna Slobozia.

micesti latÎn luna aprilie va demara proiectul de amenajare de piste betonate pentru biciclete de-a lungul a trei artere din satele Micești și Purcăreni. Este vorba de cele două drumuri județene care tranzitează comuna și de Strada Primăriei. În martie a fost semnat contractul de finanțare pentru un al doilea proiect similar, care vizează amenajarea de piste pentru biciclete pe o lungime peste 3,7 km la Plaiul Oii.

leresti 1În luna martie administrația din Lerești a inaugurat moderna sală de sport construită cu fonduri prin Compania Națională de Investiții. La eveniment au participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, parlamentarii Cristina Stocheci, Remus Mihalcea, Nicolae Pavelescu și Nicolae Georgescu, secretarul de stat Nicolae Vlad, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, subprefecții de Argeș, primari ai localităților învecinate.

cicanesti inaltUndă verde la Cicănești pentru demararea proiectului privind asfaltarea unor drumuri de interes local în toată comuna, proiect ce se va derula cu fonduri guvernamentale, pe Programul „Anghel Saligny”. La finele lunii martie, primarul Ion Ionescu a semnat la Ministerul Dezvoltării contractul de finanțare a acestor lucrări. „Conform proiectului, urmează să modernizăm 11 km de drumuri. Practic, odată finalizată investiția, vom avea asfalt pe toate drumurile din comună, ceea ce, zic eu, este o mare realizare! În plus, cu bani de la buget, vom reface acostamentele și șanțurile pe un drum din satul Urechești, pe care s-a lucrat anul trecut la introducerea conductei de canalizare.” spune primarul din Cicănești.

cocu bunÎn luna martie, la Cocu au început lucrările de modernizare a DC 176 în satul Richițele, investiție realizată cu fonduri locale și guvernamentale accesate prin Programul ”Anghel Saligny”. ”Firma constructoare a adus balast pentru nivelarea drumului și se lucrează la podețele pentru traversarea apei. În același timp se refac șanțurile, urmând ca în zona de pantă acestea să fie betonate. Sperăm că și vremea va ține cu noi astfel încât proiectul să se deruleze conform graficului”, declară primarul Gheorghe Țucă. 4,2 km de drum comunal care face legătura între satele Richițelele de Jos și Richițelele de Sus vor fi asfaltați în comuna Cocu. 

buzoesti lat bunPrimăria Buzoești a demarat o acțiune de reabilitare a fântânilor publice de pe raza comunei. Lucrările au început în luna martie, cu una dintre fântânile din satul Șerboeni. ”Am reabilitat fântâna din satul Șerboeni, pe care ulterior preoții au și sfințit-o. Vom proceda la fel cu alte trei fântâni publice, una aflată tot în satul Șerboeni și alte două aflate în satul Vulpești. Lucrările de reabilitare sunt executate cu fonduri din bugetul local”, precizează primarul Ion Tănase.

barla sala sport 2Lucrări în derulare la mai multe obiective de investiții în comuna Bârla, la început de primăvară. În satele Afrimești și Urlueni se modernizează  drumurile, cu fonduri din bugetul local și sume alocate din Fondul de Rezervă al Guvernului. ”Se lucrează pe Strada Principală din satul Afrimești - parțial, și pe Strada Lereni, în satul Urlueni. Proiectul prevede realizarea infrastructurii de bază și turnarea unui covor asfaltic cu lățimea de 4,5 m pe cele două străzi, având lungimile de 1,1 km strada Lereni, respectiv 0,4 km strada Principală. Valoarea contractului este de 1,83 milioane de lei”, declară primarul Gheorghe Voicu.

vulturesti latÎn maxim o lună de zile, estimează Primarul din Vulturești, Liviu Poșircă, lucrările la rețeaua de canalizare, derulate cu fonduri din programul guvernamental „Anghel Saligny”, vor fi finalizate. În paralel, se lucrează la asfaltarea unor drumuri. ”La canalizare am terminat de realizat branșările și acum se mai lucrează la extinderi. Practic, vom avea sistem de canalizare funcțional în întreaga localitate, mai puțin satul Huluba, care este izolat și nu a putut fi cuprins în acest proiect. Cu siguranță, vom găsi o soluție din acest punct de vedere și pentru cei ce locuiesc aici”, a declarat edilul șef.
gherzanAtâtea lucruri negative ale politicienilor se discută, se critică în spațiul public, ne aduc pagube naționale, ne creează neplăceri și nemulțumiri, dar au un atu: se uită repede. De ce? ...Pentru că vin alte și alte probleme create de aceeași clasă politică, iar peste cele vechi se așterne uitarea...
Am uitat de lozincile useriștilor de acum patru ani - „Fără penali în funcții publice!”, pentru că, după ce au intrat o perioadă scurtă de timp la guvernare, am aflat cât de multe probleme de acest gen au ei înșiși și câte au mai făcut după ce au luat decizii total greșite pentru țară și popor. Milioanele de doze de vaccinuri (de parcă România avea 50 de milioane de locuitori!), au fost și încă mai sunt plătite din bani publici. Miniștrii și cei care au mâncat banii poporului vor lua pedepse mici, raportat la dezastrul național pe care l-au făcut.
micesti latLa Micești se lucrează în această perioadă la extinderea și modernizarea iluminatului public stradal în două zone ale comunei. Este vorba de un proiect cu bani europeni, în valoare de peste 2,5 miliarde de lei vechi, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. „Proiectul presupune instalarea a 32 de noi stâlpi de tensiune pe DN 73 și pe Valea Teascului și montarea a 92 de lămpi eficiente energetic. Lucrarea a ajuns într-un stadiu de execuție de 90%.

ratestiAdministrația publică a comunei Rătești va lansa în luna martie licitația pentru asfaltarea a 3 km de drumuri în satul Mavrodolu. Investiția în modernizarea drumurilor se va derula cu finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”, în acest sens fiind semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării. Pe lângă turnarea asfaltului, proiectul prevede și amenajarea șanțurilor în zonele dificile ale drumurilor, dar și a podețelor de acces către proprietăți. 

poienarii de muscel latLucrările de modernizare a DJ 738 Poienari - Jugur - Mihăești au demarat în cursul lunii februarie și pe teritoriul comunei Poienarii de Muscel. Investiția aparține Consiliului Județean și vizează asfaltarea a 3,4 km de drum. ”Se balastează drumul și, concomitent, se lucrează la rigole și la podețele de acces. Se va respecta timpul necesar pentru tasare și apoi se va turna asfaltul, însă mai durează până se va ajunge la această etapă. Important este că se lucrează și că oamenii vor circula în condiții bune pe acest drum”, precizează primarul Ion Banzea.

stoenesti 1Frumusețea zonei, dar și potențialul investițional al comunei Stoenești au captat atenția și interesul antreprenorilor chinezi. În luna februarie, administrația publică locală a primit vizita unor reprezentanți ai mediului de afaceri din China. Vizita a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie România - China, filiala Argeș. Primarul Ion Marin le-a prezentat oaspeților date despre comuna pe care o conduce și au fost luate în discuție oportunitățile de investiție în Stoenești, precum și posibilitatea promovării produselor locale pe piața chineză.

hartiesti primar 2023 1Cele două proiecte mari de modernizare a infrastructurii de utilități și de drumuri din Hârtiești, au fost demarate. Conform declarațiilor primarului Ion Cosmin Ștefan, s-au făcut deja organizările de șantier, astfel că lucrările propriu-zise vor începe cât de curând. Străzile cuprinse în proiectul de modernizarea a drumurilor sunt Valea Bradului, DC 313 Valea Vacii, La Podeni, Valea Fântanii, DC 45, La Siminuc, Valea Nandrii, Valea Bisericii, Runcu, La Țigani, La Constantinescu, La Safta, Valea lui Topor, Valea Pătrășcanilor - în total, 8 km de asfalt.

baiculesti lat bunPrimăvara timpurie a oferit autorităților comunei Băiculești oportunitatea de a demara mai devreme anumite lucrări de interes public. Astfel, în luna februarie au fost reluate lucrările de modernizare a drumurilor din satul Zigoneni, pe baza unui proiect finanțat din bugetul localității. ”Se lucrează pe Ulița Bisericii, se toarnă asfaltul. De altfel, se va lucra pe tot parcursul primăverii, vom asfalta peste 3 km de drumuri comunale”, declară primarul Niculae Dragnea. 
cicanesti latÎn ciuda unui buget propriu extrem de modest, administrația din Cicănești a reușit an de an să atragă fonduri importante din surse guvernamentale și europene, astfel încât să asigure locuitorilor comunei un confort cât mai sporit. Au fost introduse principalele rețele de utilități - apa și canalizarea, iar aproape toate drumurile de interes local au fost asfaltate. Iar anul acesta se vor derula noi investiții.

popesti modernizare drumuri 1Lucrările de modernizare a drumurilor din comuna Popești continuă în această perioadă. Vremea bună a permis lucrul în teren, astfel că utilajele și muncitorii firmei constructoare lucrează în această perioadă în satul Slobozia, pe strada Antenelor. ”Se lucrează pe strada Antenelor, se face pregătirea drumului pentru asfaltare. Se refac șanțurile, se betonează și sunt amenajate podețele de acces. Concomitent, în satul Purcăreni, pe strada Biserica Veche, se toarnă asfaltul pe ultima jumătate a drumului. Este vorba despre primul strat de asfalt, cu cel final vor veni mai târziu”, precizează primarul Ion Mihai.  Investițiile se desfășoară în cadrul proiectului finanțat de Guvern cu 4 milioane de lei, prin Programul ”Anghel Saligny”. 

nucsoara primarÎn cursul lunii februarie, în comuna Nucșoara au ajuns specialiști ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în scopul efectuării vizitei în teren pentru un proiect care vizează modernizarea a șapte drumuri comunale. Solicitarea de finanțare a lucrărilor de asfaltare a fost depusă de autoritățile din Nucșoara la începutul anului.
În februarie Primăria comunei a aprobat bugetul anual și a stabilit investițiile ce se vor derula pe parcursul lui 2024.

recea primar nou 5Lucrările de modernizare a unor tronsoane de drumuri de interes local au început în luna februarie în comuna Recea. Acestea prevăd refacerea infrastructurii și suprastructurii carosabilului, execuția de podețe noi, șanțuri și rigole betonate și carosabile în satele Recea, Deagu de Jos și Deagu de Sus. Străzile ce urmează a fi asfaltate asigură accesul către DC 122 și, prin acesta, către drumul județean DJ 504 Alexandria-Buzoești.

cetateni 2024Din punct de vedere al investițiilor în derulare, La Cetățeni lucrurile s-au așezat pe făgașul firesc. ”Pentru străzile cuprinse în lotul I din cadrul proiectului derulat cu fonduri prin programul „Saligny”, s-a încheiat asfaltarea și lucrăm la amenajarea rigolelor. Urmează modernizarea străzii Speranței - din lotul al II-lea din cadrul aceluiași proiect. Am făcut probele la rețeaua de apă pe acest tronson și putem să demarăm modernizarea drumului. Concomitent, cu fonduri locale, vom asfalta strada Teilor”, a anunțat edilul șef.

negrasiBugetul de venituri și cheltuieli al comunei Negrași pe anul 2024 a fost aprobat în luna februarie. Totodată, a fost validată și lista investițiilor ce se vor derula pe plan local anul acesta. Din surse proprii, administrația comunei Negrași a achiziționat deja două centrale termice și calorifere pentru Școala Gimnazială ”Petre Badea”, unitate școlară în care învață 85 de elevi și preșcolari. 

bughea de sus pag. 1Este al patrulea an de când, în comuna Bughea de Sus, sfârșitul iernii din punct de vedere calendaristic este marcat printr-o manifestare inedită, ale cărei tradiții se întind până departe în negura istoriei: „Arderea Iernii”. ”Este o sărbătoare pe care am început-o acum trei ani, la inițiativa celor de la „Satul Poveștilor” și care a stârnit interesul copiilor, dar și adulților. Fiindcă anul acesta la Căminul Cultural începe reabilitarea și modernizarea prin Compania Națională de Investiții și am predat amplasamentul, am organizat manifestarea în aer liber. Practic, este arsă o ”Momâie”, care reprezintă iarna, în spiritul reînnoirii, pentru triumful soarelui și al căldurii, al trezirii la viață. Au fost organizate și ateliere de lucru pentru mărțișoare și, de asemenea, un spectacol.”, a declarat primarul Nicolae Tarbă.

darmanesti primar 2Mini-vacanța școlară din februarie a constituit un bun prilej pentru administrația din Dârmănești să efectueze o serie de lucrări în unitățile de învățământ. Au fost vizate școala de centru și grădinița de la Valea Nandrii. „Lucrările de reabilitare de la școala de centru au vizat două săli de clasă și holul de la parterul imobilului. Cât de curând, în perimetrul acestei unități de învățământ vom demara construcția unui nou corp de clădire, cu patru încăperi, una destinată bibliotecii, celelalte urmând a avea destinația de birouri pentru personalul din conducerea școlii.

buzoesti lat bunLucrări de amenajare a gardului și a parcării din incinta Școlii Gimnaziale Șerboeni sunt în desfășurare în această perioadă în comuna Buzoești. Acestea sunt executate cu fonduri din bugetul local. În curând, unitatea de învățământ va beneficia și de lucrări în vederea creșterii eficienței energetice, cu fonduri prin PNRR accesate de autoritățile locale. 

cateasca intalniri cetateni 3Întâlnirile cu locuitorii comunei reprezintă un mijloc de comunicare între cetățean și administrația locală. Conducerea Primăriei Căteasca respectă acest principiu, și la fiecare început de an organizează consultări publice cu cetățenii localității. Pe parcursul lunii februarie, primarul Liviu Năstase a participat la ședințe cu cetățenii fiecărui sat, întâlniri în cadrul cărora au fost prezentate bugetul și lista de investiții aferente acestui an. ”Cetățenii sunt beneficiarii investițiilor publice, cetățenii decid! Vreau să le mulțumesc tuturor pentru idei și pentru deschiderea la dialog. Împreună putem dezvolta comuna Căteasca, prin dialog și transparență”, afirmă primarul Liviu Năstase. 
harsesti latConsiliul Local Hârsești a aprobat în luna februarie bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2024 precum și lista investițiilor ce se vor derula anul acesta în comună. Îmbucurător este faptul că investițiile au o pondere de 40% în bugetul localității, ceea ce demonstrează preocuparea autorităților pentru dezvoltare. De altfel, începând din prima lună de primăvară, în localitate sunt deschise mai multe șantiere de lucrări.

cepari scoalaElevii Școlii „Nicolae Velea” din Cepari se vor muta în clădirea modernizată a unității de învățământ. ”Lucrarea de eficientizare energetică și modernizare executată cu fonduri europene s-a încheiat. Facem curățenie și elevii își vor putea relua cursurile în clădire. În mod sigur, confortul cadrelor didactice și al copiilor va fi unul sporit și, probabil, cheltuielile cu întreținerea, mai mici”, a afirmat primarul Cristian Ciobanu.

valea iasului lat bunBuget-record pentru comuna Valea Iașului în anul 2024! Potrivit primarului Cristian Enescu, bugetul de anul acesta este de aproximativ 121 miliarde de lei vechi, bani destinați în mare parte capitolului de dezvoltare. ”Este, într-adevăr, un buget foarte bun, mai mult decât generos aș putea spune. S-a ajuns la această valoare pentru că avem foarte multe proiecte în derulare, investiții pentru care au fost accesate fonduri, dar și datorită faptului că am știut cum să ne gospodărim eficient la nivel local”, afirmă edilul din Valea Iașului. 

sapataProiectul depus la AFIR pentru modernizarea unor drumuri din comună a beneficiat de vizita în teren în vederea declarării eligibilității. Autoritățile din Săpata își propun să acceseze finanțare europeană pentru modernizarea a 3 km de drumuri. Tronsoanele sunt localizate în cătunele Ciobești, Giugești, Dragomirești și parțial în satul Mîrțești. 

boteni bun2024 va fi cu siguranță un an foarte plin pentru administrația din Boteni. Proiectele de investiții propuse sau aflate în derulare sunt numeroase și de anvergură. ”Avem peste 20 de proiecte în derulare. Unele sunt implementate, aproape de finalizare, altele sunt în curs de implementare, iar altele sunt solicitări de finanțare pentru care așteptăm răspunsuri. Un exemplu elocvent în ceea ce privește obiectivele aproape finalizate este investiția privind asfaltarea a 11 km de drumuri, pentru care au fost atrase fonduri prin Programul „Anghel Saligny”. Aici mai avem doar 2,5 km de asfaltat, restul fiind modernizați;”, declară primarul Vasile Leau.

corbi primar 2023Cu fonduri europene, prin AFIR, în centrul comunei Corbi, vizavi de Primărie, va fi amenajată o piață destinată micilor producători locali. Modelul propus nu este unul cu tarabe sau standuri, ci rustic, cochet, să se potrivească arhitectonicii locului și mai ales să inspire o atmosferă de tradiție, sărbătoare și să ademenească cumpărătorii - localnici sau turiști, dornici de bunătățuri.
suseni tractor 1Un utilaj nou a ajuns în luna februarie în parcul auto al comunei Suseni. Este vorba despre un tractor complet echipat pentru deszăpezire, achiziționat cu fonduri europene și locale prin intermediul GAL Microregiunea Lunca Argeșului. Primăria Suseni mai are în dotare pentru lucrările de gospodărire comunală alte utilaje cum ar fi un buldoexcavator, o basculă cu lamă, un greder, o vidanjă, precum și un tractor mai vechi. 
În paralel, în comună sunt în plină desfășurare lucrări de asfaltare a unor drumuri prin programul guvernamental ”Anghel Saligny”. ”Trei din cele patru firme care au câștigat licitația pentru execuția lucrărilor sunt în teren. Se lucrează în satul Cerșani, totul decurge conform graficului de lucrări stabilit”, precizează primarul Doru Radu. La finalul lucrărilor, 12 km de drumuri din comuna Suseni vor fi modernizați. 

davidesti primar bunDupă finalizarea bugetului, conducerea administrației din Davidești a procedat la prioritizarea proiectelor din lista obiectivelor de investiții propuse pentru anul acesta, pentru fiecare sat. Astfel, conform declarațiilor primarului Alin Văduva, la începutul lunii martie vor începe lucrările de modernizarea și eficientizare energetică a Casei de Cultură. ”Investiția este realizată cu fonduri europene, prin PNRR, și presupune lucrări ample, de la schimbarea acoperișului până la refacerea interioarelor, schimbarea tâmplăriei, a sursei de căldură, anveloparea clădirii etc”, a declarat edilul șef.

albestii de argesÎn februarie s-a desemnat câștigătorul licitației pentru reabilitarea moderată a Școlii Albești Ungureni, investiție derulată cu fonduri europene, prin PNRR. ”Se vor realiza lucrări de modernizare, care constau în înlocuirea tâmplăriei, termoizolație, montarea de panouri fotovoltaice, a pompelor de apă. Concomitent, prin acest proiect se vor monta și două stații de încărcare electrică pentru autoturisme”, a declarat primarul Gabriel Popa.

raca latPrimăria Râca va scoate în curând la licitație lucrările de amenajare a unui centru de colectare cu aport voluntar a deșeurilor menajere. Finanțarea investiției este asigurată din fonduri nerambursabile, prin PNRR. ”Am luat toate avizele și, în scurt timp, vom scoate la licitație lucrările. Centrul va fi amenajat între satele Bucov și Adunați, în incinta fostului CAP. Cetățenii vor putea aduce acolo deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și deșeuri voluminoase, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări etc”, declară primarul Sorin Nicușor Popescu. 

cocu latMare parte dintre proiectele pentru care autoritățile din comuna Cocu au obținut finanțare vor începe în această primăvară. Primul, și cel mai important, este cel de asfaltare a DC 176 în satul Richițele. Investiția în modernizarea drumului este finanțată din fonduri guvernamentale și locale. ”Așteptăm validarea bugetului ca să putem plăti taxa la ISC pentru demararea lucrărilor. Sper ca din luna martie să ne putem apuca de lucru. Și la proiectul pentru modernizarea iluminatului public, finanțat prin AFM, suntem pe final cu licitația și urmează să semnăm contractul de lucrări. Vor fi montate peste 400 lămpi LED în satele Cocu și Făcălețești (parțial) și Popești și Crucișoara”, declară primarul Gheorghe Țucă. 

suici lat nouOdată cu mini-vacanța elevilor din februarie, la Șuici au demarat lucrările de reabilitare termică a Școlii „Toma Brătianu”. Acesta este unul din proiectele pentru care administrația locală a obținut finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Școala va fi izolată pe exterior cu polistiren și vată minerală, va fi placată, tâmplăria exterioară va fi și ea înlocuită și se vor monta pompe de căldură dar și panouri fotovoltaice. În paralel, printr-o altă finanțare prin PNNR, școala va fi dotată cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier. Clasele vor beneficia de table interactive, va fi amenajat un laborator de informatică, deservit de 12 calculatoare, și va lua ființă un cabinet psihologic.”, explică primarul Constantin Iatagan.  

stefan cel mare primar 2024 4Primăria comunei Ștefan cel Mare a început implementarea proiectului de dotare a sediului administrativ cu mobilier și echipamente IT, proiect în valoare de 20.000 de euro, finanțat din fonduri europene, prin intermediul AFIR. Funcționarii instituției vor avea parte de birouri noi, calculatoare, monitoare și imprimante performante. Achiziția acestor dotări a fost definitivată și se așteaptă ca undeva în luna martie acestea să ajungă la sediul primăriei.