gherzanO analiză reală și pertinentă a alegerilor locale și europarlamentare ne face să înțelegem că „nu tot ce zboară, se mănâncă”. Siguranța unora le-a jucat feste atât de mari încât, din aleși sigur-garantați, au ajuns pierzători. În alte situații, primari care controlau lejer Consiliile Locale, beneficiind de un număr suficient de consilieri pentru a trece proiectele, acum se zbat între a ceda un post de viceprimar pentru a putea face o majoritate cu unul dintre partidele cu număr și mai mic de aleși locali și riscul de a nu face nimic pentru populație, în cazul în care nu își pot asigura majoritatea.
recea 2024La Recea, lucrările de asfaltare derulate în cadrul proiectului finanțat prin Programul ”Anghel Saligny” avansează într-un ritm bun și au toate șansele să fie gata înainte de termenul prevăzut în proiect. Investițiile în modernizarea drumurilor din comună sunt supravegheate cu atenție de primarul Doru Dragu, edilul dorind să se asigure că lucrările sunt executate în mod corespunzător. 
cosestiNicolae Pană a câștigat cu o majoritate largă (peste 68%) alegerile locale pentru funcția de primar al comunei Coșești, în urma scrutinului din 9 iunie. Astfel, actualul edil va prelua în toamnă cel de-al treilea mandat consecutiv, semn că modul în care a administrat localitatea, investițiile realizate în toți acești ani au fost pe placul majorității cetățenilor cu drept de vot din comună.Mulțumesc tuturor celor care ne-ați susținut și ați fost alături de mine și echipa mea! Le mulțumesc în același timp și celor care au avut altă opțiune și au avut verticalitatea să ne spună acest lucru.
vulturesti latVotul majorității cetățenilor din Vulturești la alegerile din iunie a demonstrat că dezvoltarea localității, așa cum a fost gândită de actualul Executiv, se întâmplă în sensul dorit de comunitate. Astfel, primarul Liviu Poșircă va conduce pentru încă patru ani administrația locală. ”Oamenii ne-au acordat încrederea lor și au ales bine. Când muncești cu drag și cu respect față de nevoile fiecăruia, nu ai cum să greșești. Vultureștiul devine pe zi ce trece o localitate în care tuturor ne place să trăim. Avem utilități, drumuri, proiecte ce îmbină noile tehnologii cu cerințele de conservare și grijă față de mediu. Suntem pe drumul cel bun. Nu vom scăpa nici o oportunitate să atragem noi fonduri guvernamentale și europene pentru comuna noastră!”, a declarat primarul Liviu Poșircă.
suseniPerioada de vară este una presărată cu lucrări pentru autoritățile comunei Suseni. În localitate sunt în derulare lucrări de modernizare a drumurilor, de finalizare a noii grădinițe, iar din luna iulie demarează și reabilitarea energetică la Școala Gimnazială ”Marin Braniște”. Proiectul privind creșterea eficienței energetice la unitatea școlară din Suseni beneficiază de finanțare în valoare de peste 21 miliarde de lei prin PNRR. 250 de elevi învață în unitatea școlară. 

cateascaDupă finalizarea lucrărilor de introducere a canalizării pe tronsonul Siliștea - Gruiu, autoritățile comunei Căteasca demarează în aceste zile modernizarea drumului din satul Gruiu. Lucrarea este finanțată din bugetul local și face parte dintr-un plan amplu al administrației locale de a moderniza drumurile din comună. De altfel, în cursul lunii iunie, pe alte două drumuri comunale au fost realizate lucrări de reabilitare. Este vorba despre DC 108 și DC 109, Cireșu - Siliştea. În prezent se lucrează și la reabilitarea moderată a sediului Primăriei Căteasca, proiect finanțat prin PNRR. 

popestiProiectul de relocare a conductelor de apă de pe traseul DJ 504, drum care asigură legătura cu județul Teleorman, este cel mai important obiectiv în această vară pentru autoritățile comunei Popești. Aprobat la finanțare prin Programul de Investiții ”Anghel Saligny”, proiectul prevede mutarea rețelei de distribuție apă în afara părții carosabile a drumului public pentru o mai bună monitorizare și gestionare a eventualelor avarii. Autoritățile locale au nevoie de un aviz de la Regia de Drumuri Județene pentru a putea executa lucrări pe DJ 504. Finanțarea aprobată comunei Popești prin programul guvernamental pentru această investiție este de 3,5 milioane de lei. 

rociu 1Ca în fiecare an, Ziua Eroilor, celebrată de Sărbătoarea Înălțării, a fost marcată cu onoarea cuvenită la Rociu. Autoritățile locale, cadrele didactice și elevii de la școală au depus coroane de flori la Monumentele Eroilor din comună, aducând astfel un omagiu eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. 
În plan investițional, la Rociu continuă în această perioadă lucrările de asfaltare a străzii Rariești, în satul Gliganu de Jos. Investițiile sunt realizate cu fonduri din bugetul Primăriei Rociu și cu sprijinul Consiliului Județean, instituție care în luna iunie a făcut alocări bugetare pentru finanțarea acestui obiectiv. Totodată, o altă stradă din comuna Rociu se află în proces de modernizare prin Programul de Investiții ”Anghel Saligny”. Este vorba despre strada Moșteni (fosta Bisericii). 
 

babana primar bunLa Băbana, lucrările la unul din proiectele finanțate de Guvern prin Programul „Anghel Saligny” - introducerea rețelei de canalizare și stație de epurare a apelor uzate în satul Groși, au fost sistate. Antreprenorul a luat această decizie din cauza faptului că Ministerul Lucrărilor Publice întârzie decontarea facturilor. „Este vorba de trei facturi restante, din aprilie anul acesta, în valoare de peste 750.000 de lei. E o sumă considerabilă, având în vedere că, pentru finalizarea investiției, antreprenorul trebuie să achiziționeze și să monteze stația de tratare a apei, care ulterior trebuie conectată la rețeaua de electricitate și, nu în ultimul rând, conform proiectului, trebuie să asfalteze pe întreg traseul conductei.

poienarii de muscel latDin luna iunie la dispensarul din Poienarii de Muscel se derulează lucrări pentru creșterea eficienței energetice a clădirii. Investițiile sunt finanțate prin PNRR, iar lucrări similare vor demara în curând la alte două obiective de interes public: dispensarul și căminul cultural din satul Jugur. Lucrările constau în anveloparea termică a clădirilor, înlocuirea tâmplăriei, precum și a surselor de iluminat și încălzire, în scopul reducerii costurilor cu energia electrică. Valoarea fondurilor nerambursabile obținute de Primăria Poienarii de Muscel pentru cele trei obiective de investiții se ridică la 2.183.497 lei. 

davidesti primar bunReales în fruntea administrației din Davidești în urma scrutinului din iunie, primarul Alin Văduva spune că noul mandat îl motivează și mai mult în eforturile de dezvoltare a localității. „Sunt ca niciodată mai determinat să fac multe pentru localitate și pentru oameni! Continuăm proiectele începute și vom atrage noi finanțări pentru obiective investiții de interes public”, afirmă edilul șef. Faptul că se muncește la Davidești este demonstrat și de finalizarea unor obiective chiar în această lună.

bughea de sus 2Ca în majoritatea comunelor argeșene, și cetățenii de la Bughea de Sus au votat, la „localele” din iunie, continuitatea. Continuitatea dezvoltării localității, în sensul modernizării infrastructurii de utilități și rutiere, a învățământului, serviciilor publice, a economiei localității. ”Le mulțumesc tuturor ! Și celor care m-au votat din nou și celor care au ales să voteze altfel! Tuturor le promit că mă voi dedica în continuare, zi de zi, activității administrative, în direcția atragerii de fonduri și a dezvoltării. Am făcut foarte mulți pași importanți în ultimii ani la capitolul infrastructură, crescând nivelul de trai și confortul. Încercăm atragerea a cât mai mulți investitori, fiindcă acum avem ce să le oferim: apă, canalizare, drumuri. Încet, dar sigur, comuna noastră va redeveni importantă și din punct de vedere turistic, spre beneficiul întregii comunități.”, a declarat primarul Nicolae Tarbă.

bughea de jos 3La mijlocul lunii iunie, de sărbătoarea Înălțării, administrația din Bughea de Jos a organizat la cele trei monumente de pe raza comunei ceremonii de comemorare a eroilor neamului și un parastas în memoria acestora. N-au lipsit de la acest moment emoționant elevii Școlii Gimnaziale, însoțiți de profesori. „Împreună cu elevi și profesorii de la Școala Gimnazială, preoți și locuitori ai comunei, am adus un omagiu și ne-am exprimat respectul și recunoștința față de eroii neamului, aceia care și-au jertfit viața pentru glia strămoșească, pentru libertate și independență. Doresc și pe această cale să mulțumesc celor care s-au implicat în această activitate, care s-a derulat la Monumentul Eroilor din centrul comunei, dar și la cele din satele Mlăci și Hulubești.”, a declarat primarul Ion Tănăsescu.
valea iasului lat bunVești bune pentru locuitorii comunei Valea Iașului! Rețeaua de gaze va fi extinsă pe o lungime de 4 km în satele Ungureni, Valea Iașului, Bărbălătești și Borovinești. Primarul Cristian Enescu a semnat în luna iunie, la sediul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, contractul de finanțare a lucrărilor prin Programul ”Anghel Saligny”. ”Licitația este finalizată, avem un câștigător al lucrărilor, însă trebuie să mai așteptăm rezultatul unei contestații depuse. Lucrările vor demara vara aceasta, cu siguranță”, precizează edilul comunei. 
tigveni latComuna Tigveni nu a primit niciun leu la rectificarea bugetară operată de Consiliul Județean Argeș la finele lunii iunie! „Sincer, nu-mi explic de ce Consiliul Județean nu ne-a alocat niciun ban. Aveam nevoie în primul rând de co-finanțare la proiectul pe PNNR privind reabilitarea iluminatului public, investiție deja implementată. Vom vedea cum ne vom descurca pe mai departe.”, spune, cu amărăciune în glas, primarul Constantin Smeu.

barla latÎn comuna Bârla sunt în derulare în această perioadă mai multe proiecte în diverse domenii de interes. Cu ajutorul fondurilor accesate prin PNRR, autoritățile locale execută lucrări de eficientizare energetică la sediul primăriei, instalează un al doilea sistem de supraveghere video în comună și elaborează PUG-ul localității. Și în infrastructura de utilități, banii europeni vor aduce un plus de confort pentru cetățenii comunei, în sensul că rețeaua de canalizare va fi extinsă pe o lungime de 12 km, iar cea de alimentare cu apă pe o lungime de 4,3 km pe aglomerarea Mozăceni - Podișoru - Bârla.

sapataLucrările pentru creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială ”Dumitru Udrescu” din satul Bănărești continuă pe parcursul vacanței de vară. Totodată, unitatea de învățământ se află în plin proces de dotare, conform unui proiect accesat prin PNRR Componenta C 15 Educație.  Astfel, la școala din comuna Săpata au sosit deja echipamentele IT pentru sălile de clasă (table inteligente, calculatoare), iar în scurt timp va ajunge și mobilierul școlar. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi achiziționate și materiale didactice pentru procesul instructiv - educativ.

negrasiReabilitarea și modernizarea principalei unități de învățământ din comună, Școala Gimnazială ”Petre Badea” Negrași, constituie obiectiv prioritar pentru primarul Alexandru Constantin în următoarea perioadă. Edilul din Negrași a câștigat un nou mandat de primar la alegerile locale din iunie și va conduce comuna și în următorii patru ani. ”Le mulțumesc tuturor cetățenilor care au avut încredere în mine și mi-au acordat posibilitatea de a continua proiectele începute și de a demara noi investiții în comuna Negrași. Trăim într-o țară democratică, fiecare și-a exprimat opțiunea, iar eu respect alegerea cetățenilor. Voi continua să muncesc pentru toți locuitorii comunei, pentru binele acestei comunități. Pentru perioada viitoare, principalul obiectiv este modernizarea școlii.

cicanesti latAdministrația din Cicănești a dat ordinul de începere a lucrărilor la proiectul privind reabilitarea unor drumuri de interes local din comună, investiție finanțată prin programul guvernamental „Anghel Saligny”. Peste 15 drumuri vor fi asfaltate, practic printre ultimele rămase nereabilitate. „Cu acest proiect, campania de reabilitare a infrastructurii rutiere, demarată în urmă cu mai mulți ani în comună, se apropie de final. Vom avea asfalt pe toate drumurile de interes local! Între timp lucrăm la o extindere la rețeaua de canalizare, pe o lungime de 400 de metri, pe Strada Onceștii de Jos.

stefan cel mare 1Ziua Internațională a Iei (24 iunie), sărbătoarea portului românesc, a fost marcată într-un mod deosebit în comuna Ștefan cel Mare. Frumusețea piesei principale a costumului popular a fost adusă în prim plan în atelierele Asociației ”Meșteșuguri argeșene”, condusă de inimoasa profesoară Sgîea Florența, care a contribuit la includerea iei cu altiță în patrimoniul UNESCO.  La sărbătoarea ”cămășii cu altiță” au fost prezenți numeroși copii, școlari și preșcolari cu dragoste de portul popular, din localitate, respectiv de la două școli din Pitești - Școala ”Traian” și Școala ”Tudor Arghezi” - însoțiți de cadre didactice. În mijlocul acestora s-au aflat primarul Ion Parpală, președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, parlamentari, consilieri județeni și locali. 
schitu golesti primar 1Rezultat inedit al alegerilor locale, la Schitu Golești: același primar a fost ales cu același procent, vreme de trei mandate! Din 2016 la cârma comunei, Vasile Miriță a fost ales ulterior, încă de două ori. Procentajul celor care l-au vrut de fiecare dată în frunte administrației a fost identic: 72%! ”La Schitu Golești oamenii au ales continuitatea! Adevărat, atât la alegerile din 2016, la cele din 2020 și acum, în 2024, procentul meu a fost de 72%. Asta cred că spune foarte multe, în ciuda faptului că acum am trecut prin cea mai urâtă și murdară campanie electorală, în care s-au folosit atacuri la persoană și au fost aduse jigniri mie și familiei mele. Cu toate acestea, votul exprimat al cetățenilor înseamnă că munca mea a fost apreciată și că au fost înțelese eforturile constante depuse pentru dezvoltarea localității.

darmanesti primar 2În luna iunie alte două tronsoane de drum de pe raza comunei Dârmănești au fost asfaltate. Este vorba de Sfânta Elena și Drumul Teilor. În această vară administrația locală mai are programate alte două tronsoane pentru a fi reabilitate: Drumul lui Banu și Drumul lui Ciolan. „Cu Drumul lui Banu și Drumul lui Ciolan ne vom opri cu asfaltările pentru anul acesta. În schimb, avem alte investiții în derulare, iar altele vor demara cât de curând.

cepariAvând în vedere faptul că traversăm o perioadă de secetă, sistemul de alimentare cu apă din localitatea Cepari are de suferit, cantitatea de apă nemaifiind suficientă în raport cu nevoile localnicilor. Una dintre prioritățile conducerii administrației locale este execuția unui nou foraj, pentru suplimentarea debitului, în zona Cepari Pământeni. ”Investiția este mai mult decât necesară și urgentă. Bazinul de stocare existent este unul de capacitate mare, de 300 mc, deci din acest considerent nu ar fi o problemă: avem unde stoca apa!

ratestiAsfaltarea DJ 702 G pe teritoriul comunei Rătești (aproximativ 4 km) a fost finalizată în luna iunie. Lucrările de modernizare a drumului care leagă comunele Căteasca și Rătești au fost executate cu fonduri din bugetul Consiliului Județean. În perioada imediat următoare, vor fi finalizate acostamentele drumului, respectiv marcajele rutiere, și vor fi instalate bornele kilometrice. Pe de altă parte, administrația publică a comunei Rătești a demarat lucrările de asfaltare a 3 km de drumuri comunale în satul Mavrodolu. Investițiile fac parte dintr-un proiect pentru care Primăria Rătești a obținut finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”, fonduri în valoare de 4 milioane de lei. 
corbi ciobanasulPe 17 iunie, Romania a fost sărbătorită timp de o zi la New York. Peste 60.000 de români și americani, conform autorităților locale, au participat la „Ziua României pe Broadway”, cel mai vechi festival românesc din Statele Unite, aflat anul acesta la cea de a 23-a ediție. Printre artiștii români invitați, s-au aflat și dansatori din Corbi! Cu această ocazie, o porțiune din celebrul Bulevard Broadway a fost închisă pentru un spectacol de o zi întreagă: concerte de muzică populară, dar și clasică, pop sau jazz, susținute de artiști români, dansuri populare românești și o lungă linie de standuri cu produse tradiționale, unde cel mai mare succes l-au avut, desigur, mititeii și sarmalele. Printre artiștii români invitați la New York de către ambasada noastră în SUA și Institutul Cultural Român din New York, s-a aflat și Ansamblul „Ciobănașul” din Corbi, care a reprezentat România cu cinste, onoare și mândrie! 
cocu latIluminat public a fost modernizat în comuna Cocu, cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). În cursul lunii iunie a fost finalizat procesul de modernizare a rețelei stradale, fiind montate 468 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și implementat un sistem de telegestiune. Lucrările s-au derulat în satele Cocu, Făcălețești (parțial), Popești și Crucișoara. Pe de altă parte, în această perioadă continuă lucrările de modernizare a DC 176, conform proiectului finanțat prin Programul de Investiții ”Anghel Saligny”.

boteni inalt bunRezultatul alegerilor din Boteni nu a mirat pe nimeni, dat fiind proiectele de investiții realizate de actuala conducere a Primăriei și continua implicare în dezvoltarea localității. ”Le mulțumesc tuturor și le promit că vom continua să modernizăm localitatea, la fel ca și până acum. Drept dovadă nu doar că suntem aproape de finalizarea proiectului de asfaltare cu fonduri guvernamentale prin „Anghel Saligny”, ci suntem pregătiți pentru demararea unor obiective noi.”, afirmă primarul Vasile Leau. Este vorba de introducerea rețelei de gaze în localitate, unde se lucrează la studiul de fezabilitate și urmează concesionarea serviciului.

slobozia 2024Primăria Slobozia a finalizat în cursul lunii iunie asfaltarea a două străzi din localitate. Este vorba despre străzile Frasinului și Morii, cu o lungime totală de aproximativ 1 km. Pe lângă turnarea covorului asfaltic, lucrările au prevăzut și reamenajarea șanțurilor și execuția unor rigole betonate. Investițiile au fost realizate cu fonduri din bugetul local. ”Se lucrează și în incinta dispensarului medical din comună, la împrejmuire și amenajare trotuare. Până la finalul verii vor fi gata și aceste lucrări”, afirmă primarul Petre Funie.

nucsoara primarÎn perioada de vară, la nivelul comunei Nucșoara continuă lucrările de asfaltare a drumurilor din satul Slatina. Investițiile sunt realizate cu fonduri prin Programul ”Anghel Saligny” și bani din bugetul local. De altfel, administrația publică locală dorește să continue procesul de modernizare a infrastructurii de drumuri și, în acest sens, cu fonduri locale vor începe anul acesta lucrări de modernizare pe încă două drumuri: Dumiteanu în satul Sboghițești și Ulița Mare în satul Gruiu.

albestii de arges scoalaÎn comuna Albeștii de Argeș locuitorii au ales în iunie continuitatea proiectelor și dezvoltarea localității, majoritatea acordând votul pentru încă un mandat primarului Gabriel Popa. Cu o serie de proiecte în derulare și altele așteptând să fie implementate, administrația locală vizează, concomitent, atragerea de noi finanțări. ”Suntem în plin proces de implementare a proiectului privind dotările unităților de învățământ din comună, proiect pentru care am obținut fonduri europene prin PNRR. Am finalizat achiziția pentru echipamentele digitale, acestea fiind deja recepționate și montate.

cetateni primar 2022Procentul foarte mare cu care cetățenii din localitate l-au ales în fruntea administrației pentru următorii patru ani tot pe primarul Mugurel Minciună, demonstrează clar încrederea pe care o au că, din punct de vedere al administrării dar și a dezvoltării localității, lucrurile merg în direcția dorită. ”Sincer, m-a emoționat numărul celor care m-au votat, niciodată în istoria comunei noastre neînregistrându-se un asemenea scor la alegerile locale: 88,40%. Mă onorează încrederea oamenilor, dar în aceeași măsură mă și responsabilizează. Le spun pe această cale că voi face eforturi maxime, tot ce pot, pentru a dezvolta localitatea. Eu trebuie să-i răsplătesc cu rezultate cel puțin la fel de impresionante”, a declarat primarul Mugurel Minciună.
suici lat nouLa Șuici au demarat concomitent lucrările la cele două proiecte pentru care administrația locală a obținut finanțare prin programul „Anghel Saligny”. Este vorba de extinderea, pe o lungime de 17 km, a sistemului de canalizare în satele Paltenu, Păuleni, Ianculești și cătunul Moșteni, și de modernizarea prin asfaltare a 11 km de drumuri comunale și vicinale în satele Șuici și Rudeni.
micesti latAdministrația din Micești a semnat în luna iunie încă un contract de finanțare în domeniul infrastructurii rutiere. Este vorba de reabilitarea prin asfaltare a unor drumuri de interes local în satele Micești, Păuleasca și Brânzari. Proiectul, în valoare de peste 900.000 de euro, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR),  este finanțat din bani europeni. 

albota lat bunÎn luna iunie administrația din Albota a pus în funcțiune încă un puț de mare adâncime, al șaselea de pe raza comunei. Cu toate acestea, edilul șef Ion Dumitru îi îndeamnă pe cetățeni la un consum chibzuit al apei, exclusiv pentru menaj, pentru a nu suprasolicita sistemele de pomparea ale rețelei în această perioadă caniculară. 

leresti 1Duminică, 24 iunie și luni, 25 iunie, mii de lereșteni și turiști au luat parte la două evenimente intrate deja în tradiția zonei. Este vorba de cea de-a XV-a cea ediție a Festivalului „Covrigului cu ou” și de Zilele Comunei. Evenimentele s-au suprapus cu sărbătoarea Rusaliilor. Organizatorii evenimentelor - Primăria și Consiliul Local Lerești, s-au întrecut în a aduce în aceste două zile manifestări variate, pentru toate vârstele și gusturile, pentru a celebra atât tradiția, dar mai ales oamenii din Lerești.

stoenestiFinalizarea investiției ”Reabilitare rețea de alimentare cu apă, extindere sistem de canalizare menajeră și stație de epurare etapa II, Bădeni - Cotenești” reprezintă principalul obiectiv al primarului Ion Marin în noul mandat obținut la conducerea Primăriei Stoenești. Lucrările au început anul acesta, cu finanțare prin Programul de Investiții ”Anghel Saligny”, reprezentând o continuare firească și necesară a investițiilor similare realizate în satul Stoenești. 

raca latLucrări în desfășurare pe două dintre drumurile modernizate la Râca prin Programul de Investiții ”Anghel Saligny”. Este vorba despre DC 435 (sat Bucov) și DC 439 (sat Râca), acolo unde sunt executate podețele de acces în gospodării. După aceea, autoritățile comunei Râca vor face recepția finală a lucrărilor prevăzute în proiect. 

buzoesti lat bunLa Buzoești, o parte dintre proiectele finanțate cu fonduri europene prin PNRR au intrat în etapa execuției lucrărilor. Acestea vizează creșterea eficienței energetice la clădirea primăriei, respectiv la școala din satul Vulpești, reabilitarea moderată a școlii din satul Buzoești și amenajarea unui centru cu aport voluntar pentru colectarea deșeurilor menajere. Proiectul derulat la Școala Vulpești are o valoare de finanțare de 3.495.124 lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit pentru iunie 2026.

baiculesti lat bunInvestițiile aflate în derulare în comuna Băiculești vor continua și în următoarea perioadă, întrucât edilul Niculae Dragnea a câștigat un nou mandat la conducerea localității. Este cel de-al patrulea mandat, unul ce va fi dedicat continuării procesului de dezvoltare a comunei de lângă Curtea de Argeș. Astfel, în scurt timp, în localitate vor fi reluate lucrările la rețeaua de canalizare și finalizate cele de asfaltare a unor tronsoane de drumuri locale în satele Băiculești și Zigoneni. De altfel, la rectificarea bugetară operată de Consiliul Județean Argeș în luna iunie, comuna Băiculești a primit 500.000 de lei pentru modernizarea drumurilor comunale. 
harsesti 1Moment deosebit în istoria comunei Hârsești! De Rusalii, localitatea a împlinit 400 de ani de la prima atestare documentară, prilej cu care autoritățile locale au organizat o serie de manifestări reunite sub egida ”Sărbătorii Călușului - Rusaliile la Hârsești”. Ca de fiecare dată, amfitrion primitor a fost primarul Ionel Moloiu, alături de cei doi prezentatori ai evenimentului, directoarea Căminului Cultural Hârsești, Loredana Costache și jurnalistul radio Constantin Pașol. 
stolnici 1De ani buni, Sărbătoarea Înălțării Domnului aduce pe Valea Cotmenei, la Stolnici, un motiv în plus de bucurie - Festivalul Călușului Argeșean. O tradiție respectată cu sfințenie de autorități și cetățeni, un eveniment-simbol dedicat celebrării unuia dintre cele mai importante dansuri ale țării noastre - călușul. Sărbătoarea a debutat cu un moment festiv, plin de emoții pentru un număr de 12 cupluri din localitate care anul acesta serbează 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Primarul Sevastian Pupăză Roșu, alături de senatoarea Cristina Stocheci, a premiat cuplurile longevive, cei sărbătoriți primind flori, diplome și premii în bani. 

stolnici latReabilitarea rețelei de apă, extinderea canalizării și modernizarea drumurilor sunt principalele obiective de investiții aflate în lucru la ora actuală în comuna Stolnici. Administrația publică locală condusă de primarul Sevastian Pupăză Roșu derulează investiții pentru a spori confortul cetățenilor, lucrările desfășurându-se cu finanțare locală, guvernamentală și europeană. Cel mai nou obiectiv finalizat, este dispensarul uman. 

buzoesti lat bunElevii și preșcolarii din unitățile de învățământ din comuna Buzoești beneficiază de o masă caldă la școală, conform Programului Național ”Masă sănătoasă”, derulat de Ministerul Educației. Administrația publică locală implementează pentru a doua oară acest program în beneficiul copiilor, 339 porții de mâncare fiind livrate zilnic. Copiii beneficiază de masa la școală până la finalul cursurilor, dar și de la reluarea acestora, în luna septembrie.

bughea de jos primar 1Conducerea administrației din comuna Bughea de Jos a emis ordinul de începe a lucrărilor pentru înființare sistem de canalizare (16,8 km de conductă) și stație de epurare în comună, proiect ce se derulează cu fonduri guvernamentale, prin Programul „Anghel Saligny”. ”În câteva zile vom emite ordinul de începere a lucrărilor și pentru asfaltarea a 5,8 km de drumuri și construirea unui pod cu lungime de 24 m și lățime de 8m - cea de-a doua mare investiție pentru care am obținut fonduri prin programul amintit. Comuna întreaga va fi un șantier, dar efectele se vor vedea în creșterea gradului de confort al locuitorilor. Sunt două obiective ample, care vor schimba fața localității.”, a precizat primarul Ion Tănăsescu.

suici lat nouÎn această primăvară la Șuici au demarat patru proiecte de maximă importanță pentru comunitate. Astfel, se va extinde infrastructura de utilități, continuă campania de asfaltare a drumurilor de interes local, iar Școala „Toma Brătianu” este modernizată și dotată. „Ca întotdeauna, investițiile noastre vizează toate domeniile, fiindcă o dezvoltare reală înseamnă o dezvoltare pe toate palierele și se adresează tuturor categoriilor sociale. Într-un cuvânt, continuăm construirea unei vieți mai bune pentru fiecare cetățean din Șuici!

darmanesti primar 2Administrația din Dârmănești a reluat lucrările la sala de sport din perimetrul școlii de centru. Se lucrează la acoperișul clădirii, dorința autorităților fiind ca obiectivul să fie gata până la finele anului. „După cum se știe, din vara anului 2022, elevii de la școala de centru dispun de un teren de sport acoperit cu tartan. Ar fi extraordinar să reușim să finalizăm și sala de sport, astfel ca orele de educație fizică să se poată desfășura în bune condiții și în anotimpul rece ori când vremea este nefavorabilă. Eu sper că vom găsi resursele financiare necesare, în așa fel încât copiii să se bucure de această nouă investiție cel mai târziu de anul viitor.

cosestiAmplul proiect cu finanțare guvernamentală privind modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă al comunei se apropie de final. Firma care execută lucrările efectuează în această perioadă probe la sistemele care deservesc satele Coșești și Păcioiu.„Suntem pe final cu probele în satul Coșești, iar antreprenorul efectuează probe și la Păcioiu, acolo unde mai sunt de realizat câteva racorduri individuale în zonele unde am schimbat tipul de conductă, în sensul în care coloana introdusă este mai mare în diametru, pentru a asigura un debit mărit. Așadar, cât de curând, noile sisteme de alimentare cu apă din satele Coșești și Păcioiu vor intra în funcțiune.”, anunță primarul Nicolae Pană.  
harsestiEnergie verde la două dintre cele mai importante instituții din comuna Hârsești! În luna mai, primarul Ionel Moloiu a semnat contractele de execuție a unor lucrări de eficientizare energetică a Școlii Gimnaziale Hârsești, respectiv a Căminului Cultural Hârsești. Cu ajutorul fondurilor accesate prin PNRR, încălzirea și iluminatului vor fi realizate prin instalații de pompe de căldură, centrală electrică fotovoltaică, instalații solare termice și iluminare cu LED. Peste 3 milioane de lei vor fi investiți în renovarea energetică a celor două clădiri publice.

vulturesti 1În curând, în comuna Vulturești vor începe lucrările de construcție a  primului campus preuniversitar profesional în sistem dual din țara noastră. 300 de tineri din județ vor putea studia aici cu taxe zero, iar la finalul cursurilor absolvenții vor avea locuri de muncă garantate. ”Proiectul aparține Asociației BookLand, care va asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal. Profesorii vor preda după o programă modernă, pentru a forma specialiști pe certificările solicitate de agenții economici din județ.

cetateni 2024Cu șase proiecte de investiții în derulare, pentru care administrația locală a reușit accesarea de fonduri guvernamentale sau europene, comuna Cetățeni se dezvoltă atât din punct de vedere al infrastructurii rutiere și de utilități, dar și a educației și culturii. „Avem în lucru reabilitarea și eficientizarea energetică a Căminului Cultural Cetățeni, fonduri europene prin PNRR, proiect în valoare de  759.032 lei. Alte două investiție în derulare se referă la modernizarea unor drumuri comunale și locale, respectiv străzile Morărești, Râului, Căpitan Socol și Plaiul Radului, obiectiv în valoare de 3.479.983,85 lei, finanțat prin Programul „Anghel Saligny” și modernizarea străzii Speranței, proiect în valoare de 3.642.148,88 lei, realizat tot cu fonduri guvernamentale.

albestii de argesEficientizarea energetică, reabilitarea și modernizarea Școlii Albeștii Ungureni este aproape de finalizare. Conducerea Primăriei a reușit realizarea acestui obiectiv atrăgând fonduri europene, prin PNRR. ”Suntem foarte aproape de recepția finală: s-au montat panourile solare, pompele de căldură, s-a anvelopat clădirea. Nu e vorba doar de modernizare, ci mai ales de eficientizarea energetică - un consum mai mic și din surse ecologice. Vreau să mai punctez faptul că toate unitățile de învățământ de pe raza localității noastre au fost dotate cu echipamente digitale, tot printr-un proiect cu fonduri prin PNRR, și suntem în derulare cu achiziția de mobilier nou nouț. Deja am instalat echipamentele digitale - table interactive, laptopuri, imprimante etc. Elevii și profesorii noștri se vor bucura de tot confortul și vor putea duce actul educațional la un alt nivel.”, a declarat primarul Gabriel Popa.

schitu golesti primar 1Proiectele în derulare din comuna Schitu Golești situează localitatea în topul comunelor argeșene din punct de vedere al dezvoltării în toate domeniile. Un exemplu în acest sens sunt lucrările la sistemul de canalizare, în plină derulare. ”Se lucrează la canalizare menajeră și stație de epurare, etapa a III-a, pe străzile laterale din satele Schitu Golești și Lăzărești și satul Costiță, obiectiv finanțat prin Programul „Saligny”, stadiul de implementare fiind deja de 25%.”, a declarat primarul Vasile Miriță.

nucsoara primarDrumurile din satul Slatina vor fi complet modernizate anul acesta, grație unui proiect derulat de autoritățile din Nucșoara cu finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Lucrările se află în plină desfășurare și vizează asfaltarea a 7,5 km de drumuri de interes local. ”Am început de mai bine de o lună și totul merge conform graficului. Se amenajează șanțurile și podețele de acces la gospodării, iar apoi se va veni cu asfaltul. Practic, prin execuția acestor lucrări vom asfalta toate drumurile din satul Slatina”, declară primarul Ion Cojocaru. Anterior lucrărilor de asfaltare, administrația publică locală a racordat gospodăriile din acest sat la rețeaua de alimentare cu apă. 

hartiesti parc 4Cetățenii din Hârtiești vor beneficia de unul dintre cele mai frumoase parcuri din mediul rural românesc!  Centrul localității - locul unde este amenajat chiar în această perioadă spațiul de recreere, va deveni cu siguranță principalul loc de atracție pentru locuitori, dar și pentru turiști. ”Am gândit obiectivul atât din perspectiva esteticului, dar și al funcționalității. Parcul include Monumentul Eroilor și terenul de sport, ce vor fi legate prin alei pietonale, piste pentru biciclete și băncuțe, încadrate de un aranjament peisagistic modern. Nu va lipsi, bineînțeles, iluminatul specific, astfel încât oamenii să se poată bucura și seara de acest amplasament. Sunt convins că zona va deveni un loc de întâlnire al comunității, creând astfel posibilitatea socializării. ”, a declarat primarul Cosmin Ștefan.

valea iasului lat bunPrimăria Valea Iașului are în derulare, în diverse faze, o multitudine de proiecte care transformă comuna pe zi ce trece. Nu mai puțin de 13 milioane de euro valorează obiectivele aflate în implementare în comuna de lângă Curtea de Argeș. Ținta administrației locale condusă de primarul Cristian Enescu este acela de a aduce localitatea cât mai aproape de standardul de comună europeană. 
cocu primarLucrări importante sunt în plină desfășurare în prezent în comuna Cocu. Sunt proiecte cu beneficii pe termen lung pentru toți locuitorii. Astfel, se lucrează la modernizarea prin asfaltare a DC 176 în satul Richițele și la extinderea și modernizarea iluminatului public. Cei 4,2 km de drum comunal sunt asfaltați prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, iar noile lămpi sunt montate pe străzile comunei cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 468 de surse de iluminat cu LED vor îmbunătăți semnificativ infrastructura de iluminat stradal în satele Făcălețești, Cocu, Popești și Crucișoara.

boteni primarAnul acesta conducerea administrației din Boteni a atras fonduri guvernamentale și europene în valoare de zeci de milioane de lei. Cele mai bune exemple în acest sens sunt proiectele de modernizare a drumurilor, prin Programul „Anghel Saligny”, de dotare a școlilor - PNRR, de modernizarea a Căminului Cultural - CNI, sau modernizarea iluminatului public - AFM. Toate aceste proiecte și multe altele sunt în curs de derulare, în diverse stadii de finalizare.

ratestiÎn comuna Rătești au demarat lucrările de modernizare a DJ 702 G Căteasca - Rătești. Lucrarea este executată de Consiliul Județean Argeș și prevede asfaltarea a circa 3 km de drum județean. ”Prin această investiție răspundem nevoii oamenilor de a avea căi rapide și sigure de acces dintr-o zonă în alta. Vreau să mulțumesc conducerii Consiliului Județean Argeș pentru tot sprijinul acordat, nu doar pentru acest proiect de modernizare a DJ 702 G, ci și în alte investiții. Vom continua să modernizăm infrastructura de drumuri a localității și prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Proiectul finanțat din fonduri guvernamentale intră în execuție în vară”, declară primarul Cornel Petrică.

cateascaÎncepând de la mijlocul lunii mai, autobuzele Publitrans circulă și pe raza comunei Căteasca. Linia metropolitană M18 asigură transportul călătorilor din localitate dinspre/către municipiul Pitești, având un traseu de 52 de km, dus-întors.  Autobuzele circulă pe traseul Pitești Gară Sud - Catanele - Coșeri - Cireșu - Siliștea - Căteasca și retur. Primăria Căteasca vine în sprijinul cetățenilor din satul Gruiu, sat în care momentan traseul este impracticabil din cauza lucrărilor la canalizare și asfalt, asigurându-le acestora deplasarea la stația Siliștea și la stația Căteasca Primărie.

suseniModernizarea infrastructurii rutiere, una dintre prioritățile administrației publice locale, continuă în comuna Suseni. Se lucrează în ritm susținut pe mai multe străzi din localitate, investițiile fiind realizate cu fonduri prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.  ”În acest moment lucrările se desfășoară pe DC 118 în satul Cerșani, pe DC 344 în satul Țuțulești, respectiv pe DC 113 - legătura cu orașul Costești, și pe ulița Măcicari în satul Cerșani. Sunt mai multe firme care se ocupă de lucrări, se merge concomitent pe mai multe fronturi”, declară primarul Doru Radu. Guvernul a alocat 15 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor din comuna Suseni. Termenul de finalizare a proiectului este vara anului viitor. 

popesti 1popesti 2Investițiile publice continuă să aducă un suflu nou în comuna Popești. Administrația locală, condusă de primarul Ion Mihai și viceprimarul Cornel Trîncă, implementează proiecte cu impact colectiv, cel mai important dintre acestea fiind cel de modernizare a drumurilor. În prezent se lucrează la asfaltarea străzilor Biserica Veche, în satul Purcăreni, și Antenelor, în satul Slobozia. În același timp, în faza de finalizare a lucrărilor se află un alt obiectiv de investiții: Căminul Cultural Popești. Construcția este finanțată din fonduri locale și județene, având o valoare de investiție de 1.800.000 lei. 

cicanesti latÎn a doua jumătatea a lunii iunie la Cicănești vor începe lucrările de asfaltare a 11 km de drumuri de interes local. Este vorba de un proiect finanțat din fonduri guvernamentale, prin Programul „Anghel Saligny”. „Ordinul de începere a lucrărilor la proiectul privind reabilitarea drumurilor a fost emis, iar constructorul ne-a anunțat că în a doua jumătate a lunii iunie se va apuca de lucru. Vor fi asfaltate peste 15 drumuri de interes local. Odată finalizată investiția, vom avea asfalt pe toate căile rutiere din comună. În paralel se lucrează la refacerea acostamentelor și a șanțurilor la drumul din satul Urechești, drum de-a lungul căruia anul trecut am introdus conducta de canalizare.”, spune primarul Ion Ionescu.  

tigveni latLa Tigveni, lucrările de reabilitare și eficientizare energetică a Școlii cu clasele V-VIII Bârseștii de Jos au fost finalizate, astfel că cei peste 60 de elevi de acolo s-au reîntors în sălile de clasă. Lucrări similare sunt în plină desfășurare și la imobilul care găzduiește sediul administrativ al comunei. „Elevii de la Școala Bârseștii de Jos beneficiază acum de cele mai bune condiții de studiu, care vor fi completate de dotări de ultimă generație, grație unui proiect cu fonduri europene care, de altfel, va fi implementat la nivelul tuturor unităților de învățământ de pe raza comunei. Este vorba de o serie de dotări care includ echipamente IT, materiale didactice și mobilier. 

stefan cel mare primar 2024 4După modernizarea clădirii unității de învățământ și sporirea gradului de confort al elevilor și profesorilor prin amenajarea grupurilor sanitare la interior, autoritățile comunei Ștefan cel Mare fac încă un pas spre un învățământ de calitate. Pe baza unui proiect derulat prin PNRR Componenta Educație, Școala Gimnazială Ștefan cel Mare beneficiază de dotare cu materiale didactice, echipamente digitale și mobilier nou. 

cepariAdministrația din Cepari gestionează la ora actuală o serie de investiții care vizează în principal modernizarea drumurilor, realizarea rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea iluminatului public. „În ciuda bugetului propriu mic, iată că reușim să implementăm proiecte ambițioase, grație fondurilor guvernamentale și europene pe care am reușit să le atragem.”, spune primarul Cristian Ciobanu.
Modernizarea clădirii Școlii Nicolae Velea, investiție finalizată de curând, este unul dintre exemplele grăitoare în acest sens. În plină derulare se află o serie de alte obiective:
baiculesti oficialÎn satele Băiculești și Zigoneni sunt în curs de finalizare lucrări de modernizare a mai multor drumuri comunale. Investițiile sunt realizate cu fonduri din bugetul localității și prevăd asfaltarea a 3 km de drumuri. De altfel, administrația publică a comunei Băiculești derulează în această perioadă și o serie de lucrări de întreținere pe drumurile de interes local. Se pietruiesc drumurile nemodernizate din localitate. În paralel, pentru continuarea procesului de modernizare a infrastructurii de circulație, a fost depus un proiect la AFIR. Documentația prevede asfaltarea a 5 km de drumuri în satele Mănicești, Zigoneni și Tutana. Specialiștii agenției au efectuat vizita în teren pentru evaluarea obiectivelor și urmează semnarea contractului de finanțare a lucrărilor. 
stoenestiLucrări pe diferite fronturi în comuna Stoenești, acolo unde administrația publică locală condusă de primarul Ion Marin derulează investiții în mai multe domenii. Principala lucrare în execuție este cea de reabilitare rețea de alimentare cu apă, extindere sistem de canalizare menajeră și stație de epurare, etapa a II-a, în satele Bădeni și Cotenești. Lucrările sunt finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, iar valoarea de investiție a obiectivului este de 16.138.370 lei.

leresti latÎn luna mai, Compania Națională de Investiții (CNI) a aprobat proiectul de asfaltare a Târgului Săptămânal din Voinești. Conform estimărilor primarului Marian Toader, lucrările vor începe cât de curând. Se lucrează intens și la investițiile de modernizare a infrastructurii de drumuri și utilități, obiective ce se implementează prin Programul „Anghel Saligny”. ”Asfaltăm, amenajăm rigole betonate, șanțuri, pe o lungime de  3,8 km, pe străzile Răceni, Toderoiu, Băjenaru, Redea, Pitulan, Valea Foii, Valea Foii laterală, Roman și Bisericii. Cel de-al doilea proiect la care lucrăm este introducerea rețelelor de apă și canalizare în satul Pojorâta.”, a afirmă edilul șef.

davidesti 1Comuna Davidești va avea în curând una dintre cele mai frumoase case de cultură din județ. Prin proiectul depus de către conducerea Primăriei în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență s-au obținut 2.048.664 lei pentru creșterea eficienței energetice a acestei clădiri și, implicit, modernizarea ei. ”Sunt convins că întreaga comunitate își dorea ca localitatea noastră să aibă și un edificiu de cultură cu care să ne mândrim și unde să desfășurăm activități pentru promovarea tradițiilor și nu numai. Mai mult, prin acest obiectiv suntem racordați la tot ceea ce înseamnă progres, protecția mediului, reducerea consumului. Clădirea are și o parcare nouă, asfaltată, pe care am realizat-o din fonduri guvernamentale alături de alte obiective în cadrul programului Anghel Saligny.”, a declarat primarul Alin Văduva.

recea 2024Cu bani europeni sau de la bugetul național, în 2024 la Recea se fac investiții importante pentru modernizarea comunei. Cel mai amplu proiect aflat în execuție este cel de modernizare a mai multor drumuri locale, cu fonduri în valoare de 15.517.055 lei, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. ”Într-o comunitate în care fiecare pas contează, modernizarea infrastructurii reprezintă un moment important pentru confortul locuitorilor. Avem mai multe drumuri care se află în plin proces de transformare majoră, pe baza unui proiect ambițios și extrem de necesar de asfaltare”, declară primarul Doru Dragu