ministruÎn vederea dezbaterii Planului de Urbanism General, a primirii unor propuneri și sugestii și în scopul identificării problemelor cu care se confruntă comunitatea, primăria comunei Jucu a organizat întâlniri cu cetăţenii localităţilor aparținătoare UAT Jucu. În data de 20 aprilie, la Căminul Cultural din Gădălin, la o astfel de întâlnire au fost prezenți primarul din Jucu, cetățeni ai comunei, consilierul ministrului agriculturii Ilarie Ivan, directorul general APIA Adrian Pintea și, nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Eu m-am născut și am crescut la țară; am trăit și am muncit la țară. Și am rămas la țară, pentru că mă ocup de agricultura Țării Românești, care nu se face la orașe, ci la țară. Această întâlnire pe care am acceptat s-o am astăzi a venit la o rugăminte a primarului care, folosind prilejul prezenței mele la Târgul Agraria, mi-a spus că se întâlnește lunar cu sătenii - și bine face – să le spună ce și cum. Am mai întâlnit în țară acest stil de muncă și îl felicit pentru acest mod corect de conducere, de a raporta periodic în fața oamenilor ce a făcut în calitatea dumnealui de primar. Eu am venit să vă spun câteva lucruri, dar mai mult să plec cu niște sarcini din satul dumneavoastră.
În agricultură, caut să pun în aplicare programul de guvernare fără să scad și fără să sar nimic. În agricultură e de lucrat tot timpul și a-i ajuta pe fermieri pentru a avea acest echilibru social. De aceea, dăm subvențiile la timp. Dacă sunt aici cazuri deosebite în care, din motive diverse, întâmpinați greutăți, aveți acum ministrul agriculturii și-mi puteți pune întrebări pentru a vă lămuri. Dacă aveți vreo problemă care este responsabilitatea ministrului agriculturii, vă rog să mi-o adresați dumneavoastră sau domnul primar. Eu vă voi răspunde afirmativ sau vă voi spune dacă problema are șanse să fie rezolvată sau nu.
Primul ajutor și cel mai important pentru sat este acela de a da banii la timp pentru ca țăranii să poată lucra terenul; la fel și pentru animale. Nu întâmplător am venit la Agraria anul acesta, ca și anul trecut, pentru a vedea dacă se vede ceva din cele pe care le-am făcut în țară și să continuăm pe drumul responsabilității noastre față de țărani.”

“Să câștigăm toți deodată, dar să câștigăm omenos!”
Cei prezenți au întrebat despre pensiile celor care au lucrat în CAP-uri, care s-ar cuveni să fie mărite. Unul dintre fermieri a deschis discuția despre greutățile pe care le întâmpină în valorificarea produselor obținute. Petre Daea a vorbit despre proiectul semnat cu lanțul de magazine Kaufland, prin care se vor pune pe piață diferite specialități din carne de oaie. În primă fază s-a făcut un experiment.
„Ciobanii  din diverse zone ale țării au adus câteva zeci de oi la abator, 50-60 de oi. Am adunat 100 de kilograme de carcasă și am adus specialiști în carne de oaie care știu să scoată tot ce se poate din această carcasă; cam cât credeți că a rămas din aceste 100 de kilograme os ce nu se poate folosi deloc? 6 kilograme! Acest lucru nu s-a mai făcut în România după Revoluție! Vă spun acum ce s-a obținut din ele: oase cu carne pentru ciorbă 16 kg, amestec pentru varză piept și coadă 4,5 kg, coaste 13 kg, cotlet cu os 11 kg, cotlet cu os fluturaș 5 kg, mușchiuleț 1 kg, frigărui 8 kg, ceafă cu os 6 kg, pulpă cu spată 22 kg, carne de lucru 7,5 kg și tot seul care se ia de pe rinichi și se scoate. Ce concluzie am tras noi? Am ambalat aceste produse, le-am înfoliat ca pe orice produs, am pus tricolorul țării peste ele și pe data de 27 mai vor fi în toate magazinele Kaufland din România. Deci ciobanul vine cu oile la abator, unde se scoate carcasa și se calculează cât i se dă ciobanului cu 18 lei kg de carcasă.
Pentru acest program tăiem în România pentru prima dată 1.000 de oi și le băgăm pe piață, ca să începem să le valorificăm. Dacă facem acest lucru, vom reuși să vindem patru milioane de animale pe an. Ce trebuie să faceți dumneavoastră ca și crescători de ovine? Vă interesați care este structura organizatorică, care e asociația în care vă puteți înscrie și așa putem organiza treaba, ca să nu dați mieii cu 6 lei kilogramul. Și să n-ajungeți să vă păcălească samsarii! Organizarea înseamnă să te asociezi, să intri într-un asemenea program și să-l respecți. Dar trebuie să înțelegem că nu putem să câștigăm de la început, toți deodată și mult. Să câștigăm toți deodată, dar să câștigăm omenos! Să fie un câștig cu gust, ca să ai tot timpul o constanță în acest câștig.”
Din lâna care era odată gaj la bancă, a devenit acum povară pentru oieri, și de aici refuzul de a mai crește și de a diminua efectivele de oi. Se dorește stimularea valorificării lânii. Într-o primă fază, va fi dusă la depozitele zonale pentru colectarea lânii. Odată cu crearea acestor centre, vor fi eliminați samsarii. Într-o demonstrație la târgul Agraria au fost tunse câteva oi pentru a arăta când se tunde, cum se tunde, cât se tunde, ce se cumpără și la ce preț. O lână spălată și dărăcită se vinde în afara țării cu până la 7 euro. Avem 36.000 tone de lână, o avere pentru țară, care trebuie valorificată. Este anul în care lâna nu mai rămâne pe câmp. Este anul în care adunăm toată lâna pentru a nu mai avea pierderi. Sunt unii care nu mai au răbdare, iar alții care nu mai au încredere. Vreau să facem o Casă de Comerț pentru produsele agro-alimentare ale României cu banii statului.” a mai spus ministrul agriculturii la întâlnirea de la Gădălin.

Ultima și cea de-a zecea dintre întâlnirile cu sătenii organizate de primăria comunei Jucu în vederea dezbaterii Planului de Urbanism General a fost la Vișea, în data de 20 aprilie. La toate aceste întruniri au participat și funcţionari din cadrul aparatului de specialitate al primarului pentru a da relaţii pe domeniile de competență (administraţie publică, urbanism, fond funciar, achiziţii publice).