03În data de 14 noiembrie a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, din care face parte și comuna Mica.La întâlnire au participat președintele Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, care deține și funcția de președinte al Asociației Someș-Tisa, vicepreședintele Consiliului județean Cluj, Vakar Istvan, și directorul tehnic al Companiei de Apă Someș, Gavril Iacob. Au fost prezenți peste 60 de primari din județele Cluj și Sălaj, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi s-a referit la stadiul binecunoscutului Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă din județele Cluj și Sălaj 2014-2020, proiect cu finanțare europeană, accesat de Compania de Apă Someș S.A. Apa, mai precis lipsa ei, este marea problemă a locuitorilor comunei clujene Mica, după cum spune primarul localității, domnul Tiberiu Zelencz. „Am fost invitat la Zalău - datorită faptului că eu am depus nenumărate sesizări – pentru o ședință cu explicații referitoare la ce se întâmplă cu acest Program Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) din 2014, de 4 ani. Unul dintre punctele care vor fi discutate în cadrul întâlnirii se referă la stadiul proiectului privind introducerea apei în comunele care fac parte din Master Planul Companiei de Apă Someș, proiect din care face parte și comuna noastră. Sper să primim vești bune, însă în cazul în care nu avem șansa ca în următoarea perioadă să beneficiem de introducerea apei în comuna Mica, ne dorim să fim lăsați să ieșim din acest proiect pentru a putea pune în practică strategia noastră de dezvoltare a comunei.
Recent am depus din nou două adrese către Consiliul Județean și Compania de Apă, deoarece aceasta din urmă este practic în administrarea Consiliului Județean; prin aceste adrese solicităm să ni se transmită date clare despre situaţia acestui proiect. În cazul în care ni se va răspunde la fel ca şi până acum, că proiectul nu a fost declarat eligibil, comuna Mica nu mai doreşte să facă parte din acest Master Plan.
Mai așteptăm răspunsul lor în acest sfârșit de an, cel târziu luna ianuarie 2018, mai mult noi nu mai suntem dispuși să așteptăm. Eu nu mai vreau sa pun în pericol viața cetățenilor mei, căci oamenii au mare nevoie de apă, copiii se îmbolnăvesc, bătrânii foarte greu reușesc să mai meargă să-și aducă apă cu căruța, cu gălețile din Someș. Dacă până atunci aflăm că proiectul nu este finanțat, noi vom face toate demersurile și luăm proiectul de la zero, încheind cu ei pe cale amiabilă, chiar cu riscul ca ei să obțină finanțarea la mijlocului anului viitor... Consilierii sunt și ei foarte hotărâți, la fel ca oamenii, care sunt de-a dreptul revoltați; au spus chiar că vor să protesteze în fața Companiei de Apă. Noi la Primărie am înregistrat peste 100 de sesizări de la oameni că nu au apă.
La suprafața totală de 6.500 de hectare pe care o are comuna Mica, ar fi după părerea mea un proiect de aproximativ 36 de luni. Pentru introducerea apei în comună avem în jur de 80 de kilometri de rețea de alimentare cu apă și am putea suporta o parte din bugetul nostru, o parte chiar de la Minister. Din punctul meu de vedere, soluții sunt, apa nu este atât de scumpă, în momentul de față este cam între 80 – 100 lei metru liniar; canalizarea este mult mai scumpă, costurile pot fi de 5-6 ori mai mari decât la apă la metru liniar. Pe lângă noi curge apa, dar nu putem aduce la robinet acel strop de apă așteptat de oameni de 27 de ani. Comuna Mica nu are nicio scuză în acest moment, în secolul 21, că nu are apă; voi lupta până la capăt pentru acest lucru, sunt încrezător că până la urmă voi reuși”, ne-a declarat primarul comunei Mica.
Răspunsul Companiei de Apă nu a întârziat să apară, însă din păcate s-a confirmat încă o dată faptul că rămâne de aşteptat ani buni până când acest măreţ proiect va fi implementat. Din datele primite din partea companiei aflăm că „durata acestui proces iterativ nu poate fi estimată”. 
Ultimele date oferite de reprezentanții companiei ca termen de start pentru începerea lucrărilor precizează că respectivul proiect se devansează cu 3 ani, astfel nu va mai fi perioada 2014-2020, ci va fi perioada 2014-2023. Cert este că atâta timp cât comuna Mica va face parte integrantă din acest proiect nu va putea accesa fonduri din alte surse, considerându-se dublă finanţare. 
Primarul comunei Mica: „Susţin în continuare faptul că în secolul XXI nu avem nicio şansă de dezvoltare dacă nu avem apă curentă și canalizare. Niciun investitor nu va fi interesat de zona noastră, atât timp cât nu-i putem oferi facilităţi. Ne-am exprimat dorința de a ieși din acest Master Plan, pentru a putea pune în practică strategia noastră proprie de dezvoltare, însă din păcate nu suntem lăsaţi.”
În altă ordine de idei, în data de 2 noiembrie s-au depus la Ministerul Dezvoltării trei proiecte privind obținerea de fonduri guvernamentale pentru dotarea Dispensarului uman din comuna Mica, precum și dotarea celor două instituții de învățământ din Nireș și Sânmărghita. Urmează să se semneze contractele de finanțare pentru aceste noi investiții la nivelul comunei.
 
Secție țesut-cusut a Școlii de Arte, deschisă la Mica 
Recent, într-un spațiu aparținând Centrului Turistic Mica, Școala de Arte Cluj Napoca a înființat o secție de țesut-cusut. Doamna Elvira Gavriş, expert al secţiilor cusut-ţesut Cluj-Napoca şi a celor externe de la Bedeciu, Rugăşeşti-Căşeiu, Răchiţele şi Mica, a afirmat despre proaspăt înfiinţata secţie: „La Mica – localitate situată lângă Dej, am deocamdată şase cursante, majoritatea cu studii superioare, care vor să înveţe să-şi petreacă folositor timpul şi au această îndeletnicire ca hobby. În primul rând mi-au spus că marea lor ambiţie este să ajungă să înveţe să-şi confecţioneze singure o ie, pentru că şi-au cumpărat diverse ii, confecţionate la maşină, de o calitate net inferioară celor lucrate manual. Aşa că, prin sprijinul primarului comunei – cel care ne-a pus la dispoziţie un spaţiu generos în cadrul Centrului Turistic Mica – am purces deja la treabă şi am instalat războiul de ţesut”. 
Referindu-se la zona etno-folclorică unde îşi va desfăşura munca împreună cu cursantele sale, doamna Elvira Gavriş a afirmat: „Mica e o localitate de câmpie şi nu am remarcat deocamdată prea multe modele interesante şi originale pentru costume – influenţa de Bistriţa fiind covârşitoare aici – dar cursantele mi-au promis că vor scotoci prin lăzile bunicilor şi vor aduce modele vechi pe care să le refacem în timpul orelor. Oricum, timp de doi ani – o dată la două săptămâni – mă voi întâlni cu aceste noi cursante ale mele şi aflu deja că există noi doritoare să pornească pe drumul migălos al cusut-ţesutului, deci sper să le aducem curând şi pe acestea alături de noi”.