14În cursul lunii august, comuna Poieni a fost gazda a trei frumoase evenimente cultural-artistice, organizate în satele aflate în componenţă. În 15 august, la Valea Drăganului a avut loc un spectacol folcloric extraordinar organizat cu ocazia “Zilelor comunei Poieni”, iar la Bologa, fiii satului s-au întâlnit pentru a serba ziua localităţii aflată la confluența râului Crișul Repede cu râul Săcuieu. De asemenea, duminică, 23 august, Primăria şi Consiliul Local Poieni au organizat “Fiii satului Hodişu”.
La Valea Drăganului, evenimentul a început cu slujba de la biserică, apoi a fost organizat un Maslu la care au luat parte mai mulţi preoţi. De la ora 16.00, iubitorilor de folclor li s-a pregătit un spectacol de excepţie, organizat în colaborare cu Hora TV şi artişti de seamă, la care a luat parte şi ansamblul din localitate, coordonat de primarul comunei, domnul Gheorghe Boca. Seara s-a încheiat cu un minunat foc de artificii.
Sâmbătă, 15 august, în Bologa, sat bine-cunoscut în judeţ pentru obiectivele turistice pe care le găzduieşte, a fost dublă-sărbătoare. Creştinii au prăznuit Adormirea Maicii Domnului, iar după slujba de la biserică, s-au adunat în număr mare pentru a participa la prima ediţie a sărbătorii “Zilele Cetăţii Bologa”. Au încântat audienţa Florina Trif, Lucica Potra, Junii Vlădesei din Huedin, precum şi “Grai Străbun” - grup folcloric înfiinţat în iarna anului trecut la iniţiativa a 6 tineri frumoşi şi talentaţi, absolvenţi ai Şcolii Populare de Artă din Cluj, reprezentanţi ai 4 zone folclorice diferite - Alexandru Potra – reprezentant de frunte al satului Bologa, Aurelia Leonte şi Elisabeta Guzu, două bistriţence care reprezintă prin port şi grai zona Năsăudului, Garofiţa Pop - reprezentantă a Maramureşului istoric, din Vişeul de Sus, şi doi tineri talentaţi din Câmpia Transilvaniei, Cosmin Moceanu şi Minodor Făgădar. Din păcate, nu au putut fi prezenţi la Bologa toţi şase, dar alături de ei i-au invitat pe alţi doi colegi dragi de cântec, de asemenea absolvenţi ai Şcolii Populare de Artă - Ada Leonti, tocmai din Bucovina, din Gura Humorului şi Ionuţ Suciu, reprezentând şi el Câmpia Transilvaniei. Tinerii au susţinut un emoţionant moment, cântând câteva pricesne şi melodii tradiţionale!
Din program au făcut parte şi copiii de la şcoală care au amuzat publicul cu câteva momente vesele. Femeile din sat au pregătit cântece şi obiceiuri specifice la nunta tradiţională bologană - cântatul găinii, cununa miresei, şi multe altele.  Sărbătoarea a continuat la Bologa şi a doua zi, duminică, 16 august, cu competiţii sportive.

Prima ediţie “Fiii satului Hodişu”
15Duminică, 23 august, a avut loc la Hodişu, un spectacol de folclor autentic, în care au fost implicaţi membrii ansamblului “Muguri de dor”, coordonaţi de Dorina şi Ionel Pop şi două soliste tinere de la Săcuieu. Printre invitaţi s-au numărat Florin Bota, Cornel Borza, Adriana Irimieş, fiică a satului şi prezentatoarea evenimentului, Adrian Buza, Marian Dascăl, Sorina Lăpuşte, Bianca Moca, Ansamblul “Izvoare” de la Cluj şi Ansamblul folcloric “Şoimii Carpaţilor” din Floreşti.
A fost un spectacol de calitate, prin care s-a urmărit promovarea valorilor autentice, o dovadă că Hodişu, deşi un sat mic, este unul valoros, în care istoria are rădăcini adânci. Mulţi locuitori ai acestor locuri şi-au dat viaţa în Primul şi al Doilea Război Mondial, pentru pământul românesc, aprecia doamna Adriana Irimieş, o voce de excepţie, un nume de care se leagă şi cel al emisiunii difuzată de TVR 3, “Cântec şi poveste”.
“Pentru mine a fost cea mai frumoasă zi din anul 2015, când am reuşit să mă întorc în faţa consătenilor şi a dascălilor mei”, au fost cuvintele doamnei Adriana Irimieş, de după evenimentul care a avut loc în satul său natal.