Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la prima atestare documentară a Bisericii Ortodoxe cu hramul “Sfânta Treime” din satul Călata, comuna Călăţele. Cu acest prilej, Parohia Ortodoxă Călata, cu sprijinul Primăriei Călăţele şi a credincioşilor din comună, organizează o manifestare cultural-religioasă, ce urmează să aibă loc duminică, 5 iulie.
Biserica din Călata a fost construită în anul 1815 din contribuţia credincioşilor, după cum reiese din condica parohiei scrisă de preotul Gavril Condor, şi după cum precizează preotul paroh care slujeşte acum la Călata, Vasile Rednic. “Numele meşterului şi pictorului bisericii nu se cunosc. Biserica este construită în stil romanic, din piatră, având grosimea zidului de 1 metru şi acoperită cu ţiglă. În anul Revoluţiei din 1848 satul a fost aprins de trupele maghiare conduse de Geley şi Vasvary, când au ars majoritatea caselor din sat, rămânând o singură casă şi zidurile bisericii unde se pot vedea şi azi urmele acelui foc. În anul 1851 biserica a fost renovată; s-au renovat pereţii, s-a refăcut turnul, s-a înlocuit acoperişul, uşile de la intrare, ferestrele şi s-au cumpărat două clopote cu ajutorul dat de împăratul Francisc I şi a Mitropolitului Andrei Şaguna, precum şi cu ajutorul credincioşilor. În anul 1871 s-a refăcut şi iconostasul. În decursul timpului biserica a fost în mai multe rânduri restaurată (1946 şi 1961). Între anii 1995 – 1997 s-au făcut lucrări de renovare atât în interior cât şi în exteriorul bisericii. În interior: s-au zugrăvit pereţii bisericii, uşile de la intrare au fost înlocuite cu uşi din stejar, geamurile au fost înlocuite, iconostasul bisericii care se afla într-o avansată stare de degradare a fost înlocuit, de asemenea. În exterior: pereţii exteriori ai bisericii au fost retencuiţi în terasit, s-a schimbat învelitoarea bisericii din ţiglă în table de aluminiu, s-a construit un pridvor în faţa bisericii, s-au construit scări de acces la biserică şi s-a renovat gardul din piatră din faţa bisericii. Eforturile credincioşilor au fost încununate la data de 16 iunie 1997 când a avut loc ceremonia de sfinţire a bisericii, oficiată de către Prea Sfinția Sa Irineu Pop Bistriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi. În anul 2001 s-au efectuat lucrări de pictură interioară în tehnica mixtă tempera şi frescă, iar icoanele de pe iconostas au fost pictate din nou. Lucrările de pictură au fost efectuate de către pictorul Paul Bătăiosu din Huedin. Cheltuiala pentru pictarea bisericii a fost suportată de către Demea Sabin – Mugurel şi familia lui din Huedin. Resfinţirea bisericii a avut loc la 14 iulie 2002 prin rugăciunile Prea Sfinției Sale Irineu Pop Bistriţeanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului”.
Lucrările de renovare din 1995 – 1997 şi lucrările de pictură din anul 2001 s-au executat cu mari eforturi din partea credincioşilor, îndrumaţi de preotul Vasile Rednic.
Sărbătoarea închinată aniversării celor două secole de la construirea sfântului lăcaş va fi un prilej de reîntâlnire pentru călăţanii aşezaţi prin diferite colţuri ale ţării. La slujba religioasă de duminică vor participa mai mulţi preoţi şi diaconi, după care cei prezenţi vor putea urmări un program artistic susţinut de solişti de muzică populară şi Ansamblul “Măgura Călăţele”.
Fiii satului Văleni, ediţia a XI-a
O altă mare sărbătoare va avea loc în luna aceasta în comuna Călăţele – de vineri, 10 iulie, până duminică 12 iulie, se vor organiza manifestările prilejuite de cea de-a XI-a ediţie a sărbătorii “Fiii satul Văleni”.
Evenimentul va debuta vineri seara, la ora 22.00 cu “Alaiul Torţelor”, continuând sâmbătă cu un concert organizat în curtea şcolii din localitate. Duminică, 12 iulie vor fi prezentate portul, muzica şi dansurile tradiţionale ungureşti, în prezenţa invitaţilor speciali din ţară, dar şi din Ungaria. Sărbătoarea de la Văleni este organizată din iniţiativa Asociaţiei ADATLAP, primind bineînțeles, şi sprijinul primăriei Călăţele, şi în principal al domnului primar Vasile Tripon, un adevărat susţinător al tuturor manifestărilor culturale şi artistice ale comunităţii.