361 februarie, este ziua în care, de când se ştiu, locuitorii acestor locuri, se adună la Cătina, pentru a participa la cel mai mare târg tradiţional de peste an din zonă. Am onorat cu mare plăcere invitaţia domnului primar Alexandru Bota, şi, în dimineaţa zilei de duminică, am pornit cu întreaga familie către Cătina. Evident, nu din nevoia de a vinde ceva sau pentru a ne completa efectivul de animale, însă doream să simţim pe viu forfota târgurilor săteşti, evenimente care odinioară erau principalele locuri de întâlnire cu cei mai renumiţi negustori.

 

 


37Pe lângă animale, porci, cai, vite, stofe şi unelte pentru gospodărie, nu puteau lipsi halviţa, şiragurile de turtă dulce şi figurinele cu oglindă care ne amintesc de copilărie, micii şi …muzicanţii! Acordurile acestora din urmă au reuşit să-i convingă pe cei mai petrecăreţi dintre participanţi să scoată din buzunar o mică recompense pe care să o agaţe de arcuş.
Am întrebat prin târg de preţuri, de rase, de vânzări, însă nu toţi cu cei cu care am vorbit s-au arătat mulţumiţi pe deplin. Criza din buzunarele oamenilor s-a simţit şi la târgul din acest an, când “au trecut mai bine porcii mai mititei, că au fost mai ieftini. Oamenii nu prea au bani”, ne explica un comerciant.
Toate ca toate, dar la Căminul Cultural ne aştepta o nouă surpriză. Tinerii din ansamblul “Muguri de Cătină” au pregătit un spectacol folcloric, în deschiderea căruia edilul comunei, Alexandru Bota, a făcut un anunţ important – “Primăria îi va sprijinii pe dansatori pentru a participa în acest an la primul lor turneu internaţional, la un festival de profil, în Turcia”.
Şi cu această ocazie, copiii pregătiţi de instructorii Raluca Augustin şi Mădălin Todor au impresionat şi au emoţionat publicul, adunat în număr mare în sala de spectacol. Alături de un „Joc Fecioresc”, „Muierească”, un dans al fetelor de la Căpâlna, a fost prezentat şi un „Joc de Câmpie”, acesta din urmă fiind noua coregrafie introdusă în repertoriul apreciatului ansamblu din comună. 

3839