34Iată că ne aflăm deja la finalul celei de-a doua luni a anului, o lună cu vreme frumoasă peste comuna noastră, chiar dacă nu mai sunt acei nămeţi şi viscole care acopereau cu totul gardurile de prin satele Apusenilor. Sfârşitul lunii ianuarie a venit cu o veste tristă pentru comuna noastră, care a rămas fără Primar, în urma unei decizii a Prefecturii Cluj, decizie care afectează bunul mers al activităţilor administrative, dar care a fost atacată în instanţă şi se aşteaptă un răspuns. Nu mă simt ruşinat în a vă expune acest lucru, deoarece faptele care au dus la luarea acestei decizii nu au nicio legătură cu gestionarea bunurilor comunei sau cu acţiuni săvârşite pe timpul mandatului ba, mai mult, realizările avute vorbesc de la sine. Tocmai datorită acestui fapt şi din dorinţa evitării blocării investiţiilor importante pentru comună, sunt în continuare alături de restul echipei, atât cât legea îmi permite să mă implic, măcar cu sfaturi şi în privinţa relaţionării cu diverşi factori de decizie, în special derularea celor trei proiecte europene aflate în implementare.
Dar avem şi veşti bune pentru comunitatea noastră.
Prima ar fi legată de faptul că ne aflăm în rândul comunităţilor care au fost avantajate de noul sistem de alocare a fondurilor direct de la Guvern, suma primită fiind cu mult peste cele din anii anteriori. Acest lucru nu poate decât să ne facă mai încrezători că vom duce la bun sfârşit investiţiile începute. Astfel, în data de 16 februarie a fost aprobat de către Consiliul Local bugetul comunei pentru acest an, un buget cumpătat şi gândit în special pentru finalizarea principalelor investiţii şi acoperirea necesităţilor vitale ale comunităţii. Am colaborat cu factorii implicaţi la elaborarea bugetului, de asemenea am participat la expunerea lui în Consiliul Local, tocmai pentru a mă asigura de corecta dirijare a banului public, dar şi pentru asigurarea unei cofinanţări a proiectelor europene, care va fi o prioritate a acestui an. Am dus o luptă grea de la preluarea mandatului pentru a revitaliza situaţia acestor proiecte, care erau destul de întârziate şi cu destule probleme de implementare, tocmai de aceea voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a fi finalizate cu succes, fiind vorba de cca 4 milioane de euro, investiţii vitale comunităţii. Ca să continuăm în tonul veştilor bune, ne apropiem tot mai mult de finalizarea proceselor cu acel constructor care, prin intermediul unor fraude puse la cale, era pe punctul de a ne lăsa fără o importantă investiţie, din fericire justiţia scoate adevărul la iveală, iar comunitatea noastră vă reuşi cât de curând să recupereze importante sume de bani de care a fost vlăguită.
35Altă veste bună se referă la locuitorii satului Rogojel, care s-au bucurat încă din a doua zi a lunii, cu ocazia Întâmpinării Domnului, de instalarea noului preot al Parohiei Ortodoxe Rogojel în persoana părintelui Mereu Florin, un tânăr de nădejde şi sperăm un preot de seamă care va păstori pentru mult timp această parohie. Fiind o parohie mare şi foarte activă, este destul de greu să nu ai un preot titular, dar acest lucru nu a durat mult şi Dumnezeu a vrut să fie păstorită tot de un om al locului, mai exct din satul Săcuieu. Fostul preot Potra Ştefăniţă, tot un tânăr din Săcuieu, ajutat de credincioşi a reuşit să aducă Biserica din Rogojel la adevăratul rang, biserică monument istoric, cu care nu ne va fi ruşine indiferent cine îi va trece pragul. Tocmai de aceea, misiunea noului preot este cu atât mai grea cu cât trebuie să preia din mers şi să finalizeze toate lucrările. Toate acestea vor trebui făcute într-un ritm cât mai alert, întrucât în data de 10 mai va avea loc sfinţirea acestui minunat lăcaş de cult din inima Munţilor Vlădeasa. Nu îmi rămâne deci decât să îi asigur atât pe noul preot cât şi pe enoriaşii de tot sprijinul meu în continuare.
Aici în sânul muntelui deşi încă nu ne facem speranţe cu venirea primăverii, că tot ne aflăm în luna cu atâtea zile aflate sub semnul iubirii, iar luna ce vine are şi o mai mare însemnătate pentru noi, prin cinstirea mamelor şi a celorlalte femei de lângă noi, nu ne rămâne decât să ne gândim că vom găsi câţiva ghiocei pe care să-i oferim, alături de o urare, tuturor mamelor, soţiilor, surorilor, tuturor femeilor din comuna Săcuieu, şi nu numai!

Gheorghe Cuc