stefan cel mare 1Puține sunt cuvintele care pot descrie cu adevărat frumusețea vieții de la sat, o lume în care timpul pare că stă în loc și totul capătă alt sens. Pentru cei care s-au născut și au crescut la sat, locul drag al copilăriei devine în timp o vatră sfântă, la care se reîntorc cu dragoste și recunoștință, după ce pașii vieții i-au purtat prin toate colțurile lumii. 
Așa s-a întâmplat și în comuna Ștefan cel Mare, acolo unde renumitul medic neurolog Marian Stanciu a amenajat în cel mai pur stil tradițional ”Casa Argeșeană”, un loc de poveste, plin cu obiecte și podoabe autentice, un mic muzeu care recreează în cel mai atent detaliu farmecul vieții satului românesc.
Loc de suflet 
Doctorul Marian Stanciu este unul dintre specialiștii de referință în domeniul neurologiei din Pitești, un exemplu de excelență profesională în comunitatea medicală. Conduce secția de Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Pitești, însă puțini știu că este pasionat de obiecte tradiționale, de costume populare și de tot ceea ce ține de viața satului românesc. În urmă cu câțiva ani, chiar pe locul casei în care a copilărit în satul Ștefan cel Mare, a început amenajarea unei locuințe în stil tradițional. Așa a luat ființă ”Casa Argeșeană”, un mic muzeu dedicat straielor și obiectelor populare din timpuri străvechi. 
”Am început prin a colecționa obiecte tradiționale și costume populare, multe dintre ele le-am cumpărat chiar de la oamenii din sat. Și acum, oriunde merg, sunt în căutarea unor astfel de podoabe. Cu timpul am trecut la amenajarea casei, am vrut să redea exact specificul locuințelor de odinioară. Poarta de la intrarea în curte este realizată din lemn, după un model tradițional, de către meșteri din Rucăr. În curte am un pătul autentic, din nuiele împletite, adus dintr-o gospodărie din localitate, iar în casă am recreat odaia din vremurile copilăriei mele, cu covoare tradiționale, macate și ștergare, bucătăria cu țestul de pâine pe vatră, cu sucala pentru fript carnea, putineiul pentru unt, cazanul de țuică, ocaua, plosca și ulciorul. Podul casei adăpostește alte comori, cum ar fi războiul de țesut al mamei, lada de zestre, un vechi cântar, un zdrobitor de struguri”, spune cu mândrie medicul Marian Stanciu. 
 
Micul muzeu poate fi vizitat oricând
stefan cel mare 2În odaia casei, la loc de cinste stau costumele tradiționale românești, frumos expuse pe manechine de copii și adulți. Odată ajuns în acest loc special, nu e nevoie de mult timp pentru a intra în atmosfera vremurilor de odinioară. Totul amintește de simplitatea și frumusețea vieții pe care au dus-o strămoșii noștri. ”Am locuit aici din anul 1964 și până în 1976, când am plecat la liceu. Frumusețea acelor vremuri nu am cum să o uit vreodată, copilăria, viața alături de părinții mei, tradițiile satului. De fiecare dată când vin aici, mă refac total, indiferent cât de obosit sunt. Uit de tot și mă relaxez, este un loc încărcat cu liniște și energie pozitivă. Este un loc al sufletului meu, o bucurie spirituală pe care o împart cu comunitatea locală. Tocmai de aceea, „Casa Argeșeană” poate fi vizitată de oricine dorește, elevii de la școală, oaspeți ai localității”, spune renumitul medic. 
Casa este înconjurată de o curte primitoare, plină de flori, în mijlocul căreia se va ridica falnic un brad, recent plantat de proprietar. Așadar, localnicii, precum și cei care sunt în treacăt prin comuna Ștefan cel Mare, pot vizita oricând minunatul muzeu tradițional amenajat cu suflet de medicul Marian Stanciu. Reprezintă hrană pentru minte și suflet, în vremurile agitate pe care le trăim!
 
„Un om de mare caracter!”
Prieten încă din copilărie cu medicul Marian Stanciu, primarul comunei Ștefan cel Mare, Ion Parpală, își aduce aminte cu drag de acele vremuri și are toată admirația pentru ceea ce a făcut renumitul neurolog în comuna natală. ”Ne cunoaștem de când eram copii și mergeam cu animalele la păscut sau la scăldat. Domnul doctor este nu numai un profesionist desăvârșit, ci și un mare om, cu un caracter deosebit. Este o bucurie și o mândrie că face parte din comunitatea locală din Ștefan cel Mare, că face cunoscut numele localității noastre peste tot și, nu în ultimul rând, pentru că păstrează vii tradițiile și valorile satului argeșean, cu atâta pasiune și devotament”, spune primarul Ion Parpală