Cu două mandate de viceprimar al localității, Bogdan Oancea, noul edil al comunei Bughea de Jos, a acumulat deja experiență în administrația publică locală. Anii dinainte, în care a activat în mediul privat, i-au conferit totodată și o viziune sănătoasă asupra funcționării economiei și a cunoașterii mecanismelor eficiente în obținerea de plus valoare. Deși consideră că la momentul de față administrația, în România, nu este un domeniu foarte fluent și coerent, consideră că există oportunități de dezvoltare a oricărei localități, dacă sunt aplicate regulile managementului și respectate prioritățile strategice.
- Dle primar, ce v-a determinat să intrați din domeniul privat, în administrație?
- Dorința de a schimba o serie de lucruri care nu funcționau la nivel de administrație. Locuiam pe atunci, în 2016, într-o zonă în care nu era apă curentă la parametri normali, iar noi, cetățenii, aveam în fiecare zi de suferit. Am încercat să atrag atenția consilierilor locali și am văzut, din discuții, că implicarea acestora era departe de ceea ce consideram eu că este necesar. Am hotărât atunci să mă implic. Doctrina social-democrată mi s-a părut, cum mi se pare și astăzi, cea corectă pentru viața din această perioadă, astfel că am candidat. Am ajuns întâi consilier local și apoi viceprimar. Acum, de la sfârșitul lunii octombrie, primar al localității.
- Care sunt prioritățile pentru comună, pentru comunitate?
- În acest moment avem în implementare două proiecte vaste, de dezvoltare a infrastructurii. Este vorba de modernizarea drumurilor - 5 tronsoane și construirea unui pod, și înființarea sistemului de canalizare în localitate (15 km de rețea și stație de epurare), ambele proiecte finanțate prin Programul „Anghel Saligny”. Din păcate, la obiectivul ”Introducerea sistemului de canalizare” avem de suportat co-finanțare foarte mare, în procent de 40%, iar asta ne va da, cred, bătăi de cap, însă vom reuși cu siguranță să ducem la bun sfârșit investiția. Am început lucrările de introducere a conductei pe străzile care se suprapun cu cele aflate pe lista drumurilor de modernizat, și anume Plăișor Mare și Valea Calului. De altfel, deja pe strada Plăișor, în lungime de 1,4 km, este turnat asfaltul.
Avem de finalizat Școala din Valea Măcelarului, clădire nouă. Practic, clădirea este gata, mai trebuie montată centrala termică și fosa septică și efectuată racordarea la curent electric. Unitatea de învățământ (la fel ca și celelalte din comună) este dotată cu echipamente digitale și mobilier nou, printr-un proiect derulat cu fonduri europene, prin PNRR.
Tot una dintre priorități este achiziționarea și montare a două stații de încărcare electrică (pentru care avem asigirate fonduri tot prin PNRR), condiție obligatorie pentru a putea intra în posesia microbuzului electric pentru transportul elevilor, pe care îl vom primi de la Consiliului Județean.
- Ca proiecte noi, spre ce vă veți orienta în viitorul apropiat?
- Vrem să depunem la ADR Sud Muntenia documentațiile pentru obținerea finanțării pentru un proiect de modernizarea a infrastructurii verde-albastră și unul pentru digitalizarea administrației locale.