În data de 24 august 2024, localnicii interesați au participat la un eveniment esențial pentru promovarea sănătății și prevenția cancerului. Comisia Europeană a ales Lereștiul ca să fie una dintre cele cinci destinații din România în care „Caravana Misiunii Cancer” s-a oprit, alături de Brezoi, Brașov, Iași și Constanța. Evenimentul a fost destinat atât adulților, care au putut discuta la fața locului cu experți în sănătate despre prevenția, depistarea precoce și inovația în tratamentul cancerului, dar și copiilor, care au avut posibilitatea să învețe prin diverse jocuri și să își testeze cunoștințele despre sănătate.
”40% din cazurile de cancer pot fi vindecate dacă sunt detectate într-un stadiu incipient. Prevenția este cea mai eficientă și ieftină modalitate de luptă împotriva cancerului. Detectarea timpurie este esențială, fiindcă permite strategii de tratament mai eficace și mai diverse. Reducerea expunerii la factorii de risc și screeningul sunt în consecință cea mai bună armă contra cancerului.”, a declarat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și inițiatorul proiectului 4P-CAN, proiect ce are ca obiectiv prevenirea cancerului.
„Mă bucur să văd la Lerești o foarte mare implicare a autorităților locale în aceste tipuri de proiecte și un interes extrem de crescut al oamenilor, care participă în număr impresionant la întâlnirile noastre. Misiunea anti-cancer, inițiată și implementată de Comisia Europeană, își propune o abordare diferită, punând în centru cu adevărat cetățenii, comunitățile și societatea în ansamblu, în încercarea de a înțelege mai bine nevoile, atitudinile și percepțiile oamenilor în spații geografice și culturale bine definite”, a concluzionat dr. Marius Geantă.
Investiții în derulare
Modernizarea infrastructurii rutiere, proiect derulat cu fonduri guvernamentale, prin Programul „Anghel Saligny”, a ajuns la un stadiu de execuție de 80%. „Suntem în grafic cu acest obiectiv, precum și cu introducerea de utilități -apă și canalizare, în satul Pojorâta, cel de-al doilea proiect amplu pentru care am obținut finanțare prin „Anghel Saligny”. În satul Pojorâta urmează și introducerea rețelei de gaze naturale. Am finalizat proiectul tehnic și urmează semnarea contractului de finanțare, tot prin Programul „Anghel Saligny”. Referitor la rețeaua de gaze, avem în lucru și extinderi, în alte zone din localitate. Astfel, s-a introdus conducta pe strada Prodan și urmează lucrări de același tip pe străzile Valea lui Pătru, Ulița Austrianu și Cornățelu. Realizăm extinderi și la rețeaua de iluminat, în zona Poduri, Cornățelu și Țarină. În toată comuna, cu fonduri obținute prin trei proiecte depuse la AFM, se vor monta peste 1200 de lămpi cu consum redus și sistem de telegestiune. Vom avea așadar un sistem de iluminat modern și eficient.”, a detaliat primarul Marian Toader.