deschidereRăzboi al nervilor pe banii și în dauna intereselor contribuabililor, între Prefectura Argeș și Consiliul Județean Argeș. Prefectul Dragoș Predescu a atacat în instanță hotărârea Consiliului Județean Argeș privind actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului pentru 2024, fapt ce a generat un blocaj financiar cu care se vor confrunta nu doar unitățile administrativ teritoriale din Argeș, ci și mai multe unități medicale. 

Hotărârea privind rectificarea bugetară a fost adoptată pe 27 iunie în plenul ședinței ordinare a CJ Argeș. Potrivit acesteia, 83 de unități teritorial administrative din județ (80 de comune și 3 orașe) urmau să primească din sumele defalcate din TVA și cote defalcate din impozitul pe venit suma totală de 496.916.000 lei, bani alocați pentru susținerea unor proiecte de investiții derulate de UAT-uri cu fonduri de la bugetul local, fonduri europene sau guvernamentale. De asemenea, au mai primit bani pentru diverse cheltuieli ori investiții mai multe unități medicale aflate în subordinea CJ Argeș și Direcția de Asistență Socială. Pe 16 iulie însă, Dragoș Predescu, prefectul județului, a anunțat că a atacat în instanță hotărârea privind rectificarea bugetară, pe motiv că nu a fost respectată procedura legală privind asigurarea transparenței decizionale. Efectul imediat al acestei decizii a fost blocarea tuturor fondurilor alocate prin rectificarea operată de CJ Argeș, până la soluționarea cauzei în instanță. Iar termenul dat de „onorata instanță” în acest proces este... 14 ianuarie 2025!
Prezentăm în cele ce urmează punctele de vedere ale liderilor celor două instituții aflate în conflict: 
 
Dragoș Predescu, prefect de Argeș:
dragos petrescuArgeșenii trebuie să fie consultați în deciziile județului!” 
„Am atacat în instanță hotărârea Consiliului Județean Argeș privind actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului pentru 2024 pentru că banii publici trebuie alocați și cheltuiți în mod transparent!
Susțin un mod transparent de a face administrație. Este vorba despre respectarea legii. E momentul ca toți cei cu funcții de conducere, putere de decizie să învețe să respecte legea la virgulă. Banii județului sunt banii argeșenilor, nu ai unui partid sau ai altcuiva. 
Acesta a fost motivul pentru care Instituția Prefectului județului Argeș a atacat în instanță hotărârea Consiliului Județean Argeș privind actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului pentru 2024. Nu a fost respectată procedura legală privind asigurarea transparenței decizionale. Este de neacceptat modul în care oameni cu putere decizională în Argeș încă vor ca locuitorii județului să joace după cum li se cântă. Ca prefect, nu pot fi de acord! Procesul bugetar trebuie să fie deschis și transparent! Este momentul ca oamenii să știe și să își spună părerea despre cum și pe ce sunt cheltuiți banii publici. 
Nu a fost nicăieri, în spațiul public o dezbatere reală asupra proiectului de hotărâre. Nu au fost prezentate nici criteriile care au stat la baza alegerilor făcute când au fost împărțiți banii către localități. Înseamnă că argeșenii trebuie să îi creadă pe cuvânt pe cei care au împărțit sumele, că așa a fost cel mai bine?! Țin să menționez că nu au primit bani toate unitățile administrativ-teritoriale! Argeșenii trebuie să fie pe picior de egalitate când vine vorba de șanse la dezvoltare și cei care locuiesc în localități fără investiții trebuie să știe de ce comuna lor, orașul lor, nu primește bani. De asemenea, este normal ca reprezentanții primăriilor cărora nu le-au fost repartizate sume de bani să știe dacă nu au fundamentat corect solicitarea, dacă a fost vorba despre o eroare făcută de ei. Altfel, pare doar o dorință politică și aș vrea să se termine cu acest mod de a administra banii care nu aparțin unui partid politic, ci locuitorilor județului Argeș.
Conform dispozițiilor articolului 7 din Legea nr. 52/2003, autoritatea publică are obligația de a înștiința populația, de a cere opinii cetățenilor despre proiectele de acte normative pe care intenționează să le adopte. Nerespectarea prevederilor atrage, de drept, nelegalitatea.”, susține prefectul Dragoș Predescu.
 
Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș:
ion manzana 1Decizia Prefectului afectează sute de mii de argeșeni!
Vineri, 19 iulie 2024, în cadrul unei conferințe de presă legată de acest subiect, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, a exprimat următorul punct de vedere: 
“Am decis să organizăm această conferință de presă pentru că ne confruntăm, iată, cu efectele frustrărilor și incompetenței unor indivizi care se folosesc abuziv de funcțiile obținute politic și pun în pericol viețile argeșenilor și dezvoltarea județului. Decizia Instituției Prefectului de a ataca hotărârea în integralitatea ei afectează sute de mii de argeșeni și pune în pericol proiectele de dezvoltare a cel puțin trei sferturi dintre localitățile județului. Pentru că, în afară de faptul că zeci de primării riscă să piardă astfel proiecte importante sau să nu le poate finaliza pe cele în implementare, cel mai grav este că sunt puse în pericol chiar și viețile oamenilor. Vă dau doar un exemplu, poate cel mai grav: prin această decizie halucinantă angiograful de la Spitalul Județean nu va mai putea funcționa. Fiind o acțiune unică la nivel național, fără vreun temei legal, ci invocând doar faptul că nu a fost un subiect suficient de dezbătut public, prefectul a vrut să-și arate autosuficiența și a blocat astfel dezvoltarea a zeci de localități și pune în pericol, așa cum am spus, sănătatea și viețile oamenilor. 
Consiliul Județean Argeș a solicitat tuturor primăriilor din județ necesarul de cofinanțare pentru proiectele /programele pe care le derulează în anul 2024. Am ținut de cont susținerea proiectelor pe fonduri europene, de excedentul bugetar, de gradul de încasare, de dovada deconturilor din alocările precedente, de necesitățile urgente ale comunităților. Astfel au fost repartizate sumele pentru localități neținându-se cont de culoarea politică. Ne-am întâlnit și am discutat cu fiecare primar în parte cu documentele în față. Suntem chiar printre puținele consilii județene din țară care are criterii de alocare. Poate ar mai trebui precizat faptul că în perioada 2019 - 2024, la nivelul Consiliului Județean Argeș au fost adoptate 64 de hotărâri privind actualizarea  bugetului de venituri și cheltuieli. Din acestea 10 hotărâri se referă la repartizarea sumelor alocate primăriilor pentru finanțarea cheltuielilor necesare realizării unor obiective de investiții. Niciuna nu a fost atacată în instanță până acum.
Având în vedere faptul că data recomandată pentru primul termen de judecată este 14.01.2025, Consiliul Județean Argeș va apela la toate căile legale pentru soluționarea acestui dosar în regim de maximă urgență. În paralel s-au trimis toate documentele la Guvern și la ministerele de resort.”