stolnici 1De ani buni, Sărbătoarea Înălțării Domnului aduce pe Valea Cotmenei, la Stolnici, un motiv în plus de bucurie - Festivalul Călușului Argeșean. O tradiție respectată cu sfințenie de autorități și cetățeni, un eveniment-simbol dedicat celebrării unuia dintre cele mai importante dansuri ale țării noastre - călușul. Sărbătoarea a debutat cu un moment festiv, plin de emoții pentru un număr de 12 cupluri din localitate care anul acesta serbează 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Primarul Sevastian Pupăză Roșu, alături de senatoarea Cristina Stocheci, a premiat cuplurile longevive, cei sărbătoriți primind flori, diplome și premii în bani. 
Atmosfera de sărbătoare a cuprins rapid curtea Căminului Cultural Stolnici, acolo unde numeroase formații de călușari din Argeș și Olt au jucat cu energie și pasiune spre încântarea celor prezenți. Au urcat pe scenă ansambluri din Costești (Ansamblul ”Mugurelul” și formația de călușari a Casei de Cultură), din Lunca Corbului (Ansamblul de călușari copii ”Tigrii Carpaților”), Hârsești (Formația de călușari a Căminului Cultural), Bârla (Formația de călușari a Căminului Cultural), Colonești, județul Olt (Ansamblul de călușari ”Ilie Martin”), Optași, județul Olt (Formația de călușari ”Mugurașul”), Sârbii Măgura, județul Olt (Formația de călușari ”Junii călușari”) și nu în ultimul rând, Formația de călușari a Căminului Cultural Stolnici. Distracția și voia bună au continuat cu surprizele artistice pregătite de conducerea Primăriei Stolnici. Taraful de la Argeș condus de Cătălin Iancu a scos oamenii la joc în hore și sârbe, bucuria citindu-se pe chipurile inimoșilor dansatori. Festivalul Călușului de la Stolnici a adus în prim plan și talente locale de pe Valea Cotmenei, surorile Antonia și Cătălina Enache, vioară și voce, și Liviu Voicu. Invitata specială a sărbătorii a fost cunoscuta interpretă de muzică populară Emilia Ghinescu, iar seara s-a încheiat cu un frumos foc de artificii. 
 
O ediție specială
stolnici 3A fost cea de-a 34-a ediție a Festivalului Călușului Argeșean la Stolnici, o ediție specială, o ediție dedicată celui mai vârstnic călușar din țară, Petre Măsală, plecat dintre noi anul acesta. Legendarul vătaf de la Stolnici, deținător al titlului de Tezaur Uman Viu, rămâne în amintirea argeșenilor ca omul care și-a dedicat întreaga viață călușului, împărtășind noilor generații arta dansului străvechi. ”Festivalul de anul acesta are loc în lipsa celui mai mare călușar din Stolnici, cel mai mare vătaf, Petre Măsală. Ne-a părăsit acum câteva luni, am pierdut o valoare, un om cu o putere extraordinară, care și la peste 80 de ani ai dânsului juca extraordinar alături de tinerii călușari. În perioada următoare, împreună cu Consiliul Local, vom găsi o modalitate ca memoria acestui om să rămână neștearsă, să rămână pentru posteritate. Prin festival, prin numele căminului, prin ceva care să-l onoreze și peste ani și ani”, a spus primarul Sevastian Pupăză Roșu.