barla latAdministrația comunei Bârla este decisă să finalizeze în anul 2024 cât mai multe proiecte menite să ofere condiții de trai ridicate, extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare fiind prioritară, după cum precizează primarul Gheorghe Voicu. În 2023, administrația publică locală a obținut finanțare prin Programul ”Anghel Saligny” pentru extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 17 km, iar la începutul acestui an a fost aprobat spre finanțare un alt proiect care prevede lucrări în completarea celor executate prin programul guvernamental.

Mai exact, prin PNRR, Componenta C1- Managementul apei, a fost aprobat proiectul care vizează extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 12 km și a celei de alimentare cu apă pe o lungime de 4,3 km pe aglomerarea Mozăceni - Podișoru - Bârla. ”Pentru primul proiect, cel derulat cu fonduri de la Guvern, a fost finalizată proiectarea lucrărilor și urmează emiterea ordinului de începere a lucrărilor, respectiv predarea amplasamentului către constructor. La cel de-al doilea proiect, finanțat prin PNRR, vom semna în curând contractul de finanțare și apoi se vor derula procedurile de achiziție a lucrărilor”, declară primarul Gheorghe Voicu. 

Cum se face vremea bună, în localitate vor demara lucrări de modernizare a străzilor Lereni (Urlueni) și Principală (Afrimești). Cele două străzi însumează 1,6 km, iar investițiile vor fi realizate cu fonduri din bugetul local. În încercarea de a asigura continuitate procesului de modernizare a drumurilor, autoritățile locale au depus un nou proiect chiar în prima săptămână a anului. Solicitarea de finanțare a fost înscrisă la AFIR și vizează modernizarea prin asfaltare a două tronsoane de drumuri în satul Mândra (străzile Islazului și Bisericii), două tronsoane de drumuri în satul Bârla, unul în prelungirea altuia, respectiv străzile Mobilei și Pensiunii, și a străzii Școlii în satul Mozăceni. 
Important de reamintit este faptul că la finalul anului trecut a fost obținută finanțare pentru un alt obiectiv, extrem de important și dorit de comunitatea locală -  extinderea rețelei de gaze. Proiectul ar urma să se desfășoare în asociere cu localitățile Hârsești și Tufeni (județul Olt). 
Cu termen de demarare a lucrărilor în 2024 sunt și majoritatea proiectelor pentru care conducerea Primăriei Bârla a obținut finanțare prin PNRR. Acestea includ dotarea celor trei școli din comună cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, lucrări de eficientizare energetică a sediului administrativ, achiziția și montarea unui sistem de supraveghere video în comună și amenajarea unui parc fotovoltaic pentru acoperirea costurilor cu energia electrică pentru consumul propriu. 
Nu în ultimul rând, 2024 vine și cu o veste care va aduce multă bucurie copiilor din localitate: în satul Bârla, în incinta parcului, va fi amenajat un loc de joacă.