leresti sala de sport 2Recepția finală a unui proiect mult așteptat de comunitate a constituit unul din principalele evenimente ale lunii octombrie la Lerești. Proiectul, realizat prin  Compania Națională de Investiții, a adus în comuna Lerești fonduri de peste 8 milioane de lei (8.007.421,70 lei cu TVA). Noua sală de sport are o capacitate de 180 de locuri. ”Începutul lunii octombrie a adus pentru comuna noastră recepția oficială a lucrărilor la noua sală de sport, proiect de anvergură la nivel european, o realizare ce se adaugă cu adevărat salbei de lucruri care rămân în timp și fac întotdeauna diferența. Sala de sport a fost construită și finalizată în timp record, inițial termenul limită fiind finele anului. Așadar, se poate!

După finalizarea documentelor și stabilirea regulamentului intern de utilizare a sălii de sport, începe numărătoarea inversă până la ziua în care spațiul va fi dat în folosință. O sală de sport de asemenea tip nu face decât să încurajeze sportul și sănătatea în rândul tinerilor și nu numai. Sper ca  acest obiectiv să creeze prilejuri și pentru organizarea unor competiții sportive care să angreneze cât mai mulți dintre membri comunității!”, a declarat primarul Marian Toader.

Vehicul electric în dotarea Primăriei
Începând cu 1 noiembrie în dotarea Primăriei Lerești a intrat un autoturism Dacia Spring Extrem. Vehiculul este 100% electric și a fost obținut în baza unui ECOTICHET în valoare de 120.000 de lei, emis de către Administrația Fondului de Mediu, în baza Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic. Primăria nu a contribuit cu niciun leu la această achiziție. Primarul Marian Toader ține să mulțumească omului de afaceri Paul Schiaucu de la DAPEROM Pitești pentru tot sprijinul acordat în acest demers!

Proiect de cercetare medicală
leresti conferinta medicala 1Proiectul de cercetare în prevenția primară personalizată a cancerului prin participarea cetățenilor și inovație socială ” 4PCAN” a ajuns la Lerești într-o nouă etapă. ”Am început colectarea de date în teren și am avut o primă întâlnire cu cetățenii din Lerești, comunitate aleasă ca bază de cercetare în acest proiect. A fost, așadar, stabilit eșantionul reprezentativ, format din 80 de cetățeni, diverși din punct de vedere al statului social, vârstei și al altor considerente relevante. Datele rezultate în urma proiectului nostru vor fi folosite pentru elaborarea noului Cod European de luptă împotriva cancerului. Codul face referire la principalii factori de risc, pe baza lor urmând a fi elaborate manuale de prevenție. Nu doar colectăm date, ci ascultăm propunerile cetățenilor în găsirea unor căi de transmitere a informației”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă președintele asociației care derulează acest proiect, dr. Marius Geantă.
”Din fericire, factorii care au cea mai mare pondere în prevenția cancerului sunt sociali (stilul de viață și alimentație), astfel că se poate face prevenție cu mare succes. Trebuie doar găsite mesajele cele mai potrivite, canalele cele mai adecvate prin care informația să ajungă la cetățeni. Vom extinde studiul către urban, ruralul, respectiv comunitatea din Lerești, fiind doar începutul. ”, a declarat sociologul Gabriel Hâncean.
În etapele următoare ale proiectului se vor realiza interviuri cu decidenții de la nivel local - reprezentanți ai școlii, autorități, pentru a descoperi metodele cele mai eficiente de transmitere a mesajelor către populație. Nu în ultimul rând, trebuie amintit că în cadrul proiectului va fi organizat, cel mai probabil în primăvară, un „Festival al Sănătății”.