nucsoara 4Cu siguranță, în anii ce vor veni, comuna Nucșoara va fi o destinație obligatorie pentru turiștii care respectă și iubesc natura în toată splendoarea și sălbăticia ei, pentru cei fascinați de poveștile dar și de istoria locului - una pe cât de tumultoasă, pe atât de spectaculoasă.
Lansat vineri, 19 mai, Proiectul „Pădurea cu povești nemuritoare” - derulat de către Primăria Nucșoara, cu sprijinul asociației „Conservation Carpathia” - se anunță a fi unul dintre cele mai originale, promițătoare și responsabile inițiative de promovare a turismului din România ultimilor treizeci de ani.

Nucșoara este străjuită de peste 5.000 de stejari seculari, unii cu vârste de peste... 400 de ani! 2.544 dintre aceștia (cifră ce simbolizează înălțimea Vârfului Moldoveanu) au fost cartografiați, numerotați și, din 19 mai, pot fi... „adoptați” de către oricine dorește.
Fagul pe care îl vei adopta va purta povestea ta, în format audio, prin vocea marelui actor Victor Rebengiuc, iar donația ta (777 de lei, pe o perioadă de 7 ani) va contribui la dezvoltarea zonei. Cei interesați să adopte un fag secular din Nucșoara, o pot face prin intermediul site-ului www.arboricupovesti.ro
„Această concentrație de fagi seculari de pe teritoriul comunei Nucșoara este, conform unor specialiști, unică la nivel european și, probabil, chiar la nivel global. Proiectul nostru asigură conservarea acestor arbori și recunoașterea lor la nivel local, național și internațional. Totodată, inițiativa este menită să promoveze această zonă în ansamblul ei: natura, tradițiile, legendele, istoriile locului. Donațiile colectate vor merge către protejarea acestor arbori seculari și a acestei zone naturale, pentru generațiile viitoare. De asemenea, vom dezvolta facilităților turistice, prin amenajarea unei infrastructuri minime de vizitare, precum indicatoare, poteci, zone de liniște și de observare. Nu în ultimul rând, cu banii obținuți în urma adoptării fagilor vom asigura întreținerea permanentă a acestei arii, prin activități specifice, precum curățarea zonei pentru asigurarea condițiilor de siguranță în timpul vizitării, marcajele arborilor etc. În acest circuit turistic vom include nu doar arborii propriu-ziși, ci și nucsoara 3alte frumuseți naturale ale comunei, cum este Lacul Învârtita, dar și locuri încărcate de istorie: stânca unde se rugau luptătorii din rezistența anticomunistă, peșterile în care aceștia se ascundeau și multe, multe altele.” - Ion Cojocaru, primar Nucșoara.
„Am „adoptat” și eu un fag falnic la Nucșoara, acolo unde arborii spun povești fără sfârșit, și am străbătut cu pioșenie și recunoștință drumul spre „Altarul Partizanilor”, locul care și acum reverberează în conștiința nucșorenilor și nu numai ca un sanctuar al rezistenței anti-comuniste.
Îl felicit pe primarul Ion Cojocaru pentru această inițiativă inedită și curajoasă de a promova potențialul turistic al zonei și de a transmite generațiilor care vin dragostea pentru natură.
La Nucșoara, comuna cu păduri care au povești nemuritoare, respectul pentru natură este o adevărată religie!” - Simona Bucura Oprescu, deputat PSD de Argeș.