stocheciPersoanele neasigurate vor beneficia de asistență medicală în cabinetele medicilor de familie
Acordarea unor servicii profilactice, care permit identificarea unor afecțiuni în faza incipientă, mai ușor și mai ieftin de tratat, previne creșterea tratamentelor spitalicești mult mai scumpe acordate în situații de urgență persoanelor neasigurate. În acest fel, se fac economii importante care sunt direcționate pentru tratamentele destinate celor care plătesc contribuții.

Este vorba de OUG 37 aprobată în luna august prin care s-a modificat pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate la medicii de familie.
Noile prevederi permit luarea în evidență a acestor persoane și evaluarea stării lor de sănătate. Pentru a beneficia de aceste servicii minimale, persoanele neasigurate trebuie să se înscrie la medicul de familie.
La acest nivel, al medicinii primare, pot fi identificate afecțiuni în stare incipientă care pot fi tratate mai ușor și mai ieftin. Se evită deci agravarea acestor afecțiuni și tratarea acestor pacienți în spital, la costuri mult mai mari, care diminuează bugetul sistemului de asigurări de sănătate.
Sunt cel puțin 2 milioane de persoane neasigurate, care dacă nu sunt tratate în faze incipiente, încarcă exponențial cheltuielile tratamentelor spitalicești.

Cristina Stocheci, senator PSD de Argeș