stolniciMinisterul Culturii și Consiliul Județean Argeș, prin Centrul de Cultură și Arte Argeș, au organizat marți, 25 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești, ”Gala Tezaure Umane Vii - 2022”.  Ediția din acest an a reunit 38 de creatori și păstrători ai valorilor tradiționale românești care au obținut titlul onorific de Tezaur Uman Viu în ultimii trei ani. Argeșenii Viorica Olivotto, din Nucșoara, și Petre Măsală, din Stolnici, s-au numărat printre cei care au primit distincția oferită de Ministerul Culturii.

Petre Măsală s-a născut pe 2 octombrie 1940, în comuna Stolnici. Dansator-călușar din anul 1955, din 1962 și până astăzi este vătaf al călușarilor din Stolnici. Spune că s-a legat de mic să practice cu sfințenie ritualul, furând Călușul de la cetele care străbăteau ulițele satului natal. Nu s-a mai putut lăsa de el și și-a jurat că „vor curge apele pe el ca apa gârlii Cotmenei, de la primul legământ pe steag călușăresc”, acceptând să asculte vătaful, să se păstreze curat și să joace dansul strămoșesc în credință.
“De Petre Măsală am putea discuta și o săptămână, dar de multe ori, cuvintele sunt de prisos. Am primit un sprijin necondiționat de la Consiliul Județean Argeș, de la Centrul Județean pentru Cultură și Arte Argeș și de la cei care au fost mereu aproape de Petre Măsală, călușarii. Mulțumim, Petre Măsală!”, a declarat primarul din Stolnici, Sevastian Pupăză Roșu, în cadrul ceremoniei.

Proiecte finanțate prin PNRR
În parteneriat cu Lunca Corbului și Săpata, comuna Stolnici a obținut finanțare europeană prin PNRR, Componenta C10 - Fondul Local pentru achiziția de microbuze nepoluante. Suma alocată parteneriatului format din cele trei localități este de 4.393.509,75 lei cu TVA. De asemenea, administrația comunei Stolnici va beneficia de fonduri europene pentru un al doilea proiect. Este vorba de realizarea bazei de date GIS la nivel local. Prin utilizarea tehnicilor GIS se pot optimiza procesele interne și eficientiza munca în administrația publică. Beneficiile sunt semnificative în domeniile: urbanism, disciplina în construcții, impozite și taxe, informarea cetățenilor etc. Valoarea finanțării pentru acest proiect este de 158.166, 35 lei cu TVA.