vulturesti latConducerea Primăriei Vulturești așteaptă semnarea celor două contracte de finanțare prin Programul „Anghel Saligny”: extindere și racordare la rețeaua de canalizare în satele Bârzești, Mărgești și Valea Caselor și modernizarea prin asfaltare a unor drumuri de interes local. ”Este, de departe, obiectivul cel mai important în această perioadă. Încercăm, totodată, să depunem pe PNRR solicitări de finanțare pentru eficientizarea energetică, reabilitarea clădirilor școlii și a sediului Primăriei.” a declarat Liviu Poșircă, edilul șef din Vulturești.

„Seara lui Sumedru”!
”Hai la Focul lui Sumedru!”, se aude în noaptea dinaintea Sfântului Dumitru în toate satele comunei Vulturești. Și în acest an, focurile au luminat până târziu în noapte dealurile și chipurile localnicilor care au strălucit de bucuria de a participa împreună la acest obicei tradițional.
Din bătrâni se spune că această noapte este dedicată poveștilor, însă semnificația acestui ritual este mult mai adâncă și mai bogată. Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este incinerat simbolic la Focul lui Sumedru, patron al iernii pastorale, care a preluat numele și data de celebrare a Sfântului Mare Mucenic Dumitru de la Tesalonic, la data de 26 octombrie din calendarul ortodox. În „Seara lui Sumedru” se împart bucate, pentru belșug și sănătate.
”La noi în comună am păstrat în toți anii acest obicei. Eu, personal, țin foarte mult la această sărbătoare, fiindcă pe bunicul meu îl chema Dumitru. În memoria lui, creștinește, și în acest an am oferit tuturor celor ce au venit la foc pastramă și alte bunătăți. Facem focul din cetină, care trosnește, alungând, așa cum se spune, spiritele.”, spune primarul Liviu Poșircă.