bucura avram iancu"Unicul dor al vieții mele e să-mi văd Națiunea mea fericită” - Avram Iancu
La Țebea, în Panteonul Moților, a fost marcată duminică, 11 septembrie, împlinirea a 150 de ani de trecerea în veșnicie a Eroului Național Avram Iancu.
Români din toate colțurile lumii au venit la mormântul lui Avram Iancu din cimitirul ortodox în care se află şi Gorunul lui Horea, pentru a onora memoria celui supranumit “Crăișorul Munților”.

Am fost într-o echipă puternică la Țebea, împreună cu Paul Stănescu, secretar general al PSD, Petre Daea, ministrul Agriculturii, Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, Natalia Intotero, preşedinte al Comisiei pentru educaţie din Camera Deputaților, iar gazdă bună ne-a fost Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
“România de la Argeș” a fost în centrul atenției tuturor grație drapelului uriaș, de 100 de metri, desfășurat la Țebea de către inimoșii reprezentanți ai Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, coordonat de Elena Iagăr.
Avram Iancu este omul care a știut ajunge pe tărâmul sufletesc al țăranului român și, cunoscându-l în profunzimile sale cele mai tainice, a reușit să aducă suflete lângă suflete, unindu-le sub puterea aceluiași dor al ”națiunii fericite”, cum el însuși avea să scrie în testamentul cu o valoare incontestabilă pentru noi și pentru conștiința noastră identitară.
Notă:
Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.
Avram Iancu este considerat unul dintre cei mai mari eroi naționali transilvăneni ai românilor.

Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD de Argeș