barla 1Pe plan local, la Bârla se apropie de finalizare o serie de lucrări de extindere a rețelei de gaze. S-a lucrat în satul Mozăceni-Vale, unde au fost introduse gazele pe ulițele Bușco Dumitra, Școlii și Târchilă Vali. Lucrările au continuat pe ulița Barajului, iar acum se lucrează pe DJ 679 spre Tufeni, până în punctul Tecuceanu Emil. După finalizarea acestui lot de gospodării, urmează lucrări de racordare la gaze pe un alt lot din satul Mozăceni-Vale. Lucrările nu sunt plătite din bugetul Primăriei Bârla, acestea fiind suportate de către Distrigaz Sud Rețele.

Noi cereri de finanțare
Administrația comunei Bârla a depus în ultima perioadă mai multe proiecte cu finanțare din fonduri europene și naționale. În cadrul Programului ”Anghel Saligny” a fost depusă o solicitare de finanțare a unor lucrări de extindere a rețelei de gaze pe o lungime de 30 km. UAT Bârla a depus această cerere în calitate de lider al unei asocieri din care mai fac parte comunele Hârsești și Tufeni (Olt). Conform documentației, racordarea la sistemul național de gaze ar urma să se facă prin conectarea la magistrala Transgaz din satul Malu. 1.693 de gospodării din localitate vor beneficia de investiție. Anterior, administrația comunei Bârla a depus în noiembrie 2021 alte două cereri de finanțare pentru realizarea unor obiective de investiții. ”Este vorba de extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 26,3 km pe traseul Malu – Mozăceni Vale, un proiect în valoare de 27,49 milioane de lei. Aici avem un număr de 2.900 gospodării beneficiare. Cel de-al doilea proiect prevede asfaltarea unor drumuri comunale în lungime totală de 16,5 km și are o valoare de 32,5 milioane lei”, explică primarul Gheorghe Voicu.
Concomitent, autoritățile din Bârla urmăresc și accesarea fondurilor prin PNRR. Au fost depuse solicitări de finanțare prin AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) pentru înființarea a două stații pentru încărcarea vehiculelor electrice în satele Mozăceni Vale și Bârla. De asemenea, un proiect ce prevede lucrări de eficientizare energetică a sediului Primăriei Bârla este pregătit și va fi depus în scurt timp.
Nu în ultimul rând, începând din luna iunie vor fi executate branșamente la rețeaua de apă și racorduri la canalizare pentru un număr de 64 de gospodării din satele Bârla, Podișoru și Mozăceni Vale. Lucrările vor fi realizate cu fonduri locale.
În această perioadă se parcurge ultima etapă din proiectul de dotare a Căminului Cultural Mozăceni Vale, modernizat cu fonduri europene. Este deschisă licitația pentru dotarea căminului cu mobilier și aparatură electronică. Valoarea investițiilor de la Căminul Cultural Mozăceni se ridică la 500.000 euro, finanțare nerambursabilă din fonduri europene.