suseniÎntâlnirea ACoR Argeș de la începutul lunii mai, organizată cu prilejul aniversării a 25 de ani activitate a asociației, a constituit un bun prilej de a aduce în atenția autorităților și a parlamentarilor din județ a unei probleme care dă mari bătăi de cap primăriilor și angajaților din aceste instituții. Este vorba de aplicarea prevederilor Legii vânzării terenurilor agricole situate în extravilan (Legea 17/2014), modificată în 2020.

Secretarul ACoR Argeș, primarul comunei Suseni, Doru Radu a expus audienței principalele aspecte care îngreunează implementarea legii și a propus o serie de modificări menite să simplifice actul normativ.
”Trebuie să existe o înțelegere în profunzime a acestei legi, a greutăților puse pe umerii funcționarilor din primării în ceea ce privește aplicarea ei. Trebuie să existe un efort comun pentru corectarea anomaliilor din această lege, și mă refer aici la implicarea parlamentarilor care pot propune inițiative de modificare a legii. Până acum dezbaterile politice vizavi de legea de vânzare a terenurilor agricole din extravilan s-au raportat mai mult la interesele latifundiarilor, ale celor care cumpără suprafețe mari de terenuri. Mai puțin s-a aplecat legiuitorul asupra părții de administrație, asupra activității din primării în legătură cu această lege. Volumul de muncă a funcționarilor din primării este foarte mare, responsabilitatea este enormă, iar procedurile sunt extrem de stufoase. O propunere ar fi ca atunci când este vorba de un corp comun de proprietate, extravilan și intravilan, să nu se mai facă procedura pentru partea de extravilan. Nu face decât să-l îngreuneze pe proprietar și sunt și costuri în plus. O altă propunere ar fi să se limiteze suprafața, să se plece de la o suprafață minimă pentru care se aplică procedura.
Pe de altă parte, sancțiunile prevăzute de lege pentru funcționarii care întârzie chiar și o zi cu aplicarea dispozițiilor sunt pur și simplu aberante! De la 100.000 la 200.000 de lei! Vă dați seama că omul acela muncește ani întregi ca să câștige banii respectivi, să poată plăti o asemenea amendă. Trebuie intervenit rapid în acest sens! De-a lungul timpului am discutat cu foarte mulți colegi primari pe baza acestei legi. Toți ar dori ca parlamentarii de Argeș să se implice mai mult în rezolvarea acestei probleme. Și, de altfel, să aibă mai multe inițiative care să vină în sprijinul activității desfășurate în primării”, a transmis secretarul ACoR Argeș, primarul Doru Radu.

Sesiuni de formare, gratuite
Asociația Comunelor din România organizează în cadrul proiectului „Etică, transparență, conflict de interese și incompatibilități în administrația publică locală”, în perioada iunie - decembrie 2022, o serie de sesiuni de formare cu participare gratuită, la care sunt invitate comunele din România care NU au participat deja la vreun eveniment organizat până în prezent. Fiecare comună trebuie să fie reprezentată de un ales local și un funcționar public sau personal contractual.
Formularul de înscriere, dar și lista comunelor care au fost deja reprezentate la unul dintre evenimentele organizate până în prezent poate fi consultată pe www.acor.ro.
Persoanele care au participat la una dintre cele 44 de sesiuni de formare organizate până în prezent NU MAI POT PARTICIPA la aceste evenimente!
Formularul de înscriere poate fi transmis la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..