stolnici 1„Festivalul călușului argeșean”, desfășurat la Stolnici, joi, 2 mai, de Înălțare, s-a dovedit a fi o veritabilă întrecere călușărească, dansatori din Argeș și din județul vecin, Olt, arătându-și măiestria în fața unui public numeros, avid de astfel de manifestări, mai ales după anii de interdicții impuși de pandemia de Coronavirus. Atmosfera a fost completată de preparatele tradiționale care au sfârâit pe grătare, iar voia bună și ritmurile călușarilor au răsunat pe toată Valea Cotmenei.

Pe scena din imediata vecinătate a Primăriei Stolnici au evoluat Ansamblul „Mugurelul” și formația de călușari a Casei de Cultură Costești, Formația de călușari copii „Tigrii Carpaților” din Lunca Corbului, Formația de călușari a Căminului Cultural Hârsești, Formația de călușari a Căminului Cultural Bârla, Ansamblul de călușari „Ilie Martin” din Colonești, Formația de călușari „Mugurașul” din Optași, Formația „Junii călușari” din Sârbii Măgura. O apariție aparte a constituit-o Formația de călușari „Platforma Înaltă a Cotmenei”, reînființată după 40 de ani, compusă din dansatori maturi din Sârbii-Măgura (Olt) și călușarii copii din Pădureți, Lunca Corbului.
Călușarii din Stolnici au urcat pe scenă în uralele publicului, oferind nu doar un recital al dansului popular, ci și un recital al.. vârstei. Au evoluat împreună copii, tineri stolnici 2și maturi, toți uniți în această dragoste pentru căluș, pentru cântecul și jocul românesc, care animă spiritul locuitorilor din Stolnici. Formația de călușari a Căminului Cultural din localitate are în componență inclusiv doi octogenari: Aurică Gălățeanu (81 de ani) și renumitul vătaf Petre Măsală (82 de ani), ultimul, declarat Tezaur Viu al județului Argeș!
Au ținut să-i salute pe toi cei prezenți parlamentarii de Argeș Cristina Stocheci, Simona Bucura-Oprescu, Aurel Bălășoiu, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu și Adrian Bughiu, primari ai localităților limitrofe din Argeș și Olt.
Sevastian Pupăză-Roșu, primar Stolnici: „După cum vedeți, asistăm astăzi la un veritabil festival călușăresc, și vreau să le mulțumesc dansatorilor pentru prestația lor, una care dă infinită valoare acestui festival. Nu aș fi putut organiza de unul singur o astfel de manifestare... Întotdeauna am avut lângă  mine o echipă. O echipă de oameni care au înțeles ceea ce mi-am dorit dintotdeauna, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere social și cultural. Dacă vrei să faci o investiție pe sute de ani, investești în educație și în cultură. Acest festival este dovada vie a eforturilor noastre de a lăsa generațiilor viitoare o comoară inestimabilă a neamului românesc: călușul.” 
Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD de Argeș: „Este o onoare și o bucurie pentru noi, toți, să fim aici, la Stolnici, localitate care astăzi este capitala călușului românesc. Vă mulțumim pentru că prin dumneavoastră și prin copiii dumneavoastră duceți mai departe ce avem noi mai de preț ca nație: tradițiile și obiceiurile identitare românești!”
stolnici 4După întrecerea călușarilor, pe scenă au urcat soliști ai Școlii de Arte și Meserii Pitești, urmați de Antonia Enache, elevă a școlii „Constantin Bălăceanu Stolnici”, care a susținut un recital la viară, acompaniată de cunoscutul violoncelist Liviu Voicu. La final, cei prezenți au avut parte de un recital semnat Mariana Ionescu Căpitănescu, acompaniată de formația condusă de Virgil Iordache.
„Festivalul călușului argeșean”, dar și „Ziua Comunei Stolnici” s-au încheiat cu un spectaculos foc de artificii.