suseniÎnainte de a demara orice tip de lucrare sau proiect, administrația publică a comunei Suseni privește cu prudență către bugetul local, încercând să drămuiască cât mai bine resursele disponibile. Situația nu este deloc una facilă, întrucât sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetului sunt mai mici, ca urmare a colectării sub nivelul prognozat la momentul construcției bugetului.

”Sumele de echilibrare reprezintă 2/3 din bugetul comunei noastre. Din păcate, nu s-au realizat încasările estimate, iar cei de la Finanțe motivează că alocările sunt stabilite în funcție de încasări. Nouă, la Suseni, după primele patru luni ale anului, deja ne lipsește o jumătate de miliard de lei față de ceea ce s-a prognozat la începutul anului. Problema cu aceste sume previzionate la început de an este că ele există doar pe hârtie în buget, fizic nu le avem, și ca atare nu le putem cheltui. E o problemă generală la nivelul mai multor localități, nu numai la noi, la majoritatea comunelor care trăiesc din sumele de echilibrare a bugetelor. Nici ceea ce alocă Consiliul Județean pentru cofinanțarea proiectelor nu este virat în totalitate. Și ei depind de încasările la bugetul de stat. De aceea trebuie să fim prudenți și să stabilim clar ce investiții putem susține”, declară primarul Doru Radu.  
Cinci proiecte a depus în total administrația comunei Suseni în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Acestea vizează modernizarea a 20 de km de drumuri comunale, introducerea canalizării și reabilitarea rețelei de alimentare cu apă, amenajarea a două poduri peste râul Dâmbovnic, în satele Burdești și Chirițești (câte un proiect pentru fiecare) și introducerea gazelor în localitate. În localitate se derulează în prezent un proiect cu fonduri alocate prin Compania Națională de Investiții, și anume construirea Centrului Cultural Suseni.
Pe de altă parte, în a doua duminică după Paște, în satul Țuțulești va avea loc tradiționalul bâlci anual. După anii de pandemie în care târgul nu s-a ținut, anul acesta cetățenii comunei sunt așteptați să petreacă o zi frumoasă la sărbătoarea ce va avea loc pe data de 8 mai.