caldararu latDemararea a două proiecte ale administrației comunei Căldăraru depinde la acest moment exclusiv de eliberarea unor avize de către furnizorul regional de energie electrică. Concret, este vorba de un proiect de eficientizare energetică a iluminatului public, pe baza căruia vor fi montate 400 de lămpi performante cu LED pe străzile din localitate, respectiv de un proiect de montare a unui sistem de supraveghere video în comună.

”La proiectul de modernizare a iluminatului public avem aprobată finanțarea, proiectarea este făcută, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor, dar nu putem începe pentru că nu avem avizul de la societatea furnizoare de energie electrică. Solicitarea pentru aviz am depus-o încă din vară. Și la proiectul pentru montarea camerelor de supraveghere, situația este aceeași. Totul este pus la punct, am semnat contractul pentru lucrări, dar firma câștigătoare nu poate începe fără avizul furnizorului de energie pentru montarea camerelor pe stâlpii de electricitate”, precizează primarul Alecu Buicea.

Eficiență energetică pentru clădirile publice
În perioada imediat următoare, autoritățile din Căldăraru vor depune la Administrația Fondului pentru Mediu un proiect privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ. Proiectul prevede ca la Școala Gimnazială ”Prof. Dr. Ion Stoia” Căldăraru să fie executate o serie de lucrări menite să reabiliteze clădirea din punct de vedere energetic și termic. Printre lucrările incluse se numără schimbarea acoperișului școlii, asigurarea eficienței energetice prin montarea de panouri fotovoltaice, înlocuirea instalației termice. Același tip de proiect, pentru creșterea eficienței energetice în clădirile de utilitate publică, va fi depus și pentru reabilitarea sediului Primăriei Căldăraru.

Proiecte pentru ”Anghel Saligny”
Autoritățile locale vor depune în zilele următoare două proiecte pentru accesarea unor finanțări prin Programul ”Anghel Saligny” finanțat de Guvern. ”Vom depune un proiect pentru modernizarea a peste 5 km de drumuri comunale, un drum în satul Strâmbeni și trei drumuri în satul Căldăraru. Un avantaj în obținerea finanțării îl constituie faptul că pe aceste drumuri avem apă și canalizare. Al doilea proiect pe care îl vom depune vizează finalizarea lucrărilor la canalizare și punerea în funcțiune a rețelei. Practic, mai trebuie să realizăm branșamentele până la limita proprietății și să punem în funcțiune stația de epurare”, declară primarul Alecu Buicea.
În localitate continuă lucrările la noua grădiniță. Investiția este finanțată prin PNDL 2, iar de curând fondurile pentru investițiile derulate prin acest program au fost deblocate.