caldararu inaltIluminatul stradal din comuna Căldăraru urmează a fi modernizat prin intermediul unui proiect pentru care autoritățile locale au obținut finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Contractul de finanțare a proiectului a fost deja semnat, urmează etapele de achiziție publică și demararea lucrărilor din proiect.
”Proiectul vizează modernizarea iluminatului public în toată comuna Căldăraru. Vor fi achiziționate și montate 400 de lămpi performante, cu tehnologie LED, surse de iluminat care vor contribui la scăderea consumului de energie electrică și, implicit, la scăderea facturilor la electricitate. Pe străzile principale, pe DN și pe drumul comunal asfaltat vom monta lămpi din stâlp în stâlp, iar restul lămpilor vor fi distribuite pe alte drumuri din localitate”, precizează primarul Alecu Buicea.

Independent de voința autorităților locale și cu toate eforturile depuse de firma constructoare, noua grădiniță din comună nu va fi totuși gata în luna septembrie. Motivele sunt legate de faptul că plățile pentru proiectele derulate prin PNDL 2 sunt sistate la ora actuală de Guvern, iar constructorul nu poate avansa cu lucrările. Așadar, cel mai probabil, preșcolarii din comună vor începe cursurile tot în vechiul local de grădiniță, în incinta Căminului Cultural. Conform proiectului, termenul de finalizare a lucrărilor la noua grădiniță din Căldăraru este 2022. Pregătiri pentru întâmpinarea noului an școlar se fac în această perioadă și la Școala Gimnazială ”Prof. Dr. Ion Stoia” Căldăraru. ”Momentan se face doar curățenie, nu vom derula alt fel de lucrări în școală. Unitatea a fost extinsă în 2014, avem toalete la interior, sunt racordate la utilități. În plus, avem un proiect depus la AFM privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ. Proiectul presupune schimbarea acoperișului școlii, asigurarea eficienței energetice prin montarea de panouri fotovoltaice, înlocuirea instalației termice. Dacă vom obține finanțarea, școala va fi modernizată din temelii”, adaugă edilul din Căldăraru.