servsal 1Pentru a răspunde solicitărilor celor interesați și a lămuri multe dintre curiozitățile cetățenilor județului și a reprezentanților presei locale, Consiliul Județean Argeș, A.D.I. SERVSAL ARGEȘ și GIREXIM UNIVERSAL S.A., operatorul delegat, au deschis pentru o zi, pe 12 august, porțile Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Albota-Pitești. Aici ajung, anual, peste 134.000 tone de deșeuri, din întreg județul! O parte, circa 20.000 de tone, este salvată și trimisă către reciclare, iar o altă parte, peste 10.640 de tone, este valorificată energetic. De asemenea, circa 13.640 de tone de deșeuri vegetale sunt transformate în compost în platforma de tratare și stabilizare biologică, și apoi redate agriculturii.

În cadrul evenimentului au fost prezentate instalațiile și dotările realizate la CMID de-a lungul celor peste 8 ani de la începerea proiectului de management integrat al deșeurilor în județ.
Argeșul este primul județ, și printre puținele din țară, ce a reușit să ducă la bun sfârșit un altfel de proiect, folosind fonduri europene. Acum reprezintă un model de bună practică, atât din punct de vedere a organizării activității, cât și al gestiunii financiare, neavând nici un fel de penalități sau corecții.
În afară de dotările din proiectul inițial, multe dintre facilități au fost adăugate pe parcurs, pentru a îmbunătăți activitatea și a atinge scopul final: respectarea angajamentelor de mediu asumate în fața UE, un mediu mai curat și mai sigur pentru locuitorii județului și, nu în ultimul rând, un preț suportabil pentru acest serviciu la consumatorul final, cetățenii.  
La eveniment au participat, în afara reprezentanților presei locale, și mulți reprezentanți ai autorităților publice din alte județe, veniți să afle cum se poate pune în practică cu succes un astfel de proiect. 
Vizitatorii au putut vedea și afla informații despre:
# Instalația de tratare mecanică - unde are loc o primă sortare a deșeurilor în amestec într-o fracție uscată (ce conține deșeuri solide precum doze de aluminiu, plastic de mai multe categorii, carton și hârtie compromise pentru reciclare din cauza contaminării cu deșeurile menajere, diverse alte deșeuri) și o altă fracție, umedă, conținând deșeuri ce nu mai pot fi valorificate în nici un fel.
# Stația de sortare deșeuri reciclabile - unde deșeurile colectate selectiv sunt separate pe categorii (PET, plastic, metal, carton și hârtie)
# Stația de tratare a levigatului – unde lichidul scurs din deșeurile colectate este colectat și tratat în vederea neutralizării, astfel încât să nu mai polueze olfactiv și, final, să fie eliminat total din sistemul de management al deșeurilor.
# Platforma tratare și stabilizare biologică a deșeurilor biodegradabile - unde acestea sunt transformate, prin mai multe procedee tehnice, în fertilizatori organici ce pot fi folosiți în agricultură, grădinărit sau ca pământ fertil.
# Instalație de tratare a levigatului, unică în Europa și în țară.
Printre ultimele investiții realizate la Albota se numără o instalație inovativă, unică în România și chiar în Europa, de tratare a levigatului, soluția lichidă ce se scurge din amestecul de deșeuri menajere și care, de regulă degajă un miros extrem de neplăcut.
Doi tineri întreprinzători, împreună cu specialiștii și conducerea CMID Albota-Pitești, au reușit să pună la punct o tehnologie prin care levigatul este separat în apă inertizată și un produs final asemănător cu smoala care, combinat cu nisip și ciment, se transformă în beton. Rezultatul final este spectaculos: apa separată este absolut inofensivă pentru mediu iar betonul rezultat este folosit în interiorul depozitului pentru diverse lucrări de amenajare.
Astfel, un produs toxic și poluant pentru mediu dispare total din circuitul deșeurilor. Iar mirosul deranjant NU mai există!

Dacă nu facem ce trebuie cu deșeurile, poluăm mediul în care trăim!
„Tot ce se întâmplă într-un sistem de management integrat, de la colectare, sortare la sursă, tratare într-un centru sau într-o stație, ne influențează costurile sau poate să ne influențeze calitatea vieții. În cadrul proiectului am avut multe  condiționalități pentru conformare pe cerințele de mediu și suntem monitorizați în continuare pe indicatorii de implementare operațională. Cu siguranță, în perioada următoare, prin modificarea legislației, nu vom mai avea voie să depozităm decât maximum 10% din aceea ce generăm, la nivel de comunitate. Vom putea face asta doar prin separare la sursă, colectare separată și tratare, astfel încât să ducem cât mai mult în reciclare, compostare și valorificare energetică  –  fracția uscată, ce nu poate fi reciclată!” spune Gabriel Moiceanu, director executiv ADI Servsal Argeș.