stolniciAnul acesta, de Rusalii, o echipă a Televiziunii Române a poposit la Stolnici, pentru a face un reportaj despre vestiții călușari ai satului, cei care au adus faimă localității. Vătaful lor, cel mai în vârstă maestru călușar, Petre Măsală, a fost declarat TEZAUR UMAN VIU. Maestrul, în vârstă de peste 80 de ani, dansează cu lejeritate și sare mai abitir ca cei tineri. Asta pentru că îl ajută și fizicul, fiind foarte suplu, întrucât el încă lucrează la câmp, sapă, cosește și își face treburile în gospodărie. Iar dansul îi menține acea vivacitate necesară „funcției” de vătaf. Are și un simț al umorului dezvoltat, face glume și dă replici în dans care stârnesc hohote de râs și aplauze de la spectatori.

„Eu, la etatea mea, joc mai bine decât ăștia tineri, uneori. Lumea mă întreabă mereu: Mă, mai poți? Da’ mie mi se pare ușor și am să joc cât oi putea, cât m-or ține picioarele nu mă las de Căluş…”, spune nea Petre.
Petre Măsală este dansator-călușar din anul 1955, iar din 1962 până astăzi, vătaf al călușarilor din Stolnici. În ultimii 10-15 ani, de când se preocupă să-i învețe pe copiii Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești, clasa externă Stolnici, transmite mai departe tainele acestui dans. La Stolnici este o aplecare aparte spre dansul călușului, aproape fiecare casă, unde sunt copii de școală, are reprezentanți în grupele de călușari.

Se lucrează la vestiarele de la terenul de sport
În plan administrativ, la Stolnici, în cursul lunii iunie au fost reluate lucrările la vestiarele de la terenul de fotbal din comuna Stolnici. Pentru această investiție, administrația locală a primit de la Consiliul Județean suma de 100.000 de lei. ”Lucrarea e aproape gata. Clădirea a fost izolată termic și acum mai au de lucru pe interior, montarea instalațiilor sanitare și dotarea. Vor fi montate bănci pentru jucători, cuiere, va fi amenajată o sală pentru arbitrii, vor exista grupuri sanitare cu dușuri, tot ceea ce este nevoie pentru pregătirea și desfășurarea activităților sportive”, precizează viceprimarul Radu Safta.

Omagiu adus eroilor
Prilej de sărbătoare în fiecare an la Stolnici, Înălțarea coincide cu comemorarea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru independența patriei. Și anul acesta, ziua a fost marcată cu rigoarea cuvenită. La biserica din Stolnici s-a ținut o slujbă de pomenire, dar și la Monumentul Eroilor din centrul comunei a avut loc un moment religios în memoria eroilor localității. Autoritățile locale au depus coroane de flori, iar copiii de la școala din Stolnici au susținut un program artistic cu specific patriotic.