barla2021 debutează cu obiective clar stabilite pentru administrația comunei Bârla. Primarul Gheorghe Voicu își dorește continuarea drumului început în urmă cu mai bine de patru ani, acela al dezvoltării comunei.
- Dle primar, înainte de a discuta despre proiecte și investiții, ce noutăți sunt pentru cetățeni referitor la campania de vaccinare împotriva COVID-19?

- Tocmai pentru că suntem în mijlocul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului, trebuie cunoscut faptul că în comuna Bârla, lângă Centrul de Permanență Medicală, va funcționa un centru de vaccinare pentru populația comunei Bârla și pentru cetățenii altor cinci comune arondate: Hârsești, Râca, Căldăraru, Miroși și Ungheni. Centrul dispune de un spațiu generos, de 122 mp, este racordat la utilități, dotat cu grupuri sanitare, intrări separate și camere pre și post vaccinare. Chiar în aceste zile (n.r.  – 27 ianuarie) suntem în curs de autorizare a centrului de vaccinare, autorizarea se face de către DSP Argeș. Urmează procurarea dozelor de vaccin și începerea procesului de vaccinare. Momentan sunt cinci medici de familie din cadrul Centrului de Permanență Bârla care se vor ocupa și de vaccinare, însă cu siguranță va mai fi nevoie și de alți medici raportat la numărul de oameni care ar urma să fie vaccinați.
- Care sunt prioritățile administrației pentru 2021?
-  În primul rând, depunerea documentației pentru finanțarea distribuției de gaze a comunei Bârla. Este un proiect foarte important pentru localitate, un proiect pe care trebuie să-l depunem până în luna martie inclusiv și care are nevoie de actualizare. Proiectul prevede realizarea gratuită a branșamentelor pe tronsonul de 2,2 km de rețea existentă în satul Mozăceni - Vale, precum și extinderea rețelei pe ulițele din sat. De asemenea, se are în vedere extinderea rețelei de gaze în restul satelor comunei. Conform actualizării necesare, rețeaua ar urma să fie extinsă pe o lungime de aproximativ 45 km, cumulând aici și alte ulicioare care nu sunt incluse în documentația inițială. Tocmai pentru a avea mai multe șanse la finanțare trebuie să avem extindere pe o lungime cât mai mare plus acordul, ne propunem noi, pentru 1.500 de branșamente. Avem un proiect pentru amenajarea unui teren multifuncțional de sport în satul Urlueni, cu fonduri europene prin AFIR. Proiectul a fost declarat eligibil, urmează semnarea contractului de finanțare și demararea achiziției pentru serviciile de proiectare și execuție. Ne dorim ca acest teren să fie gata anul acesta. Totodată, în satul Mozăceni-Vale va începe anul acesta construcția unei săli de sport. Proiectul a fost depus la CNI, se regăsește pe lista-sinteză a investițiilor aprobate la finanțare și urmează ca în scurt timp să semnăm contractul de finanțare a lucrărilor. Va fi o sală de sport cu 102 locuri, sală ce va putea fi utilizată atât pentru orele de sport ale elevilor cât și de restul cetățenilor.
- Aveți planificate lucrări și în alte domenii?
Da, avem. Există un proiect pentru modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Bârla, care vizează asfaltarea a 16,5 km de drumuri în toate satele. A fost inclus pe lista-sinteză a CNI cu investiții ce vor fi finanțate de Guvern prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul ”Drumuri de interes local și drumuri de interes județean”. Așteptăm aprobarea finanțării, astfel încât să demarăm cât mai curând lucrările. Tot în 2021 intenționăm să punem în aplicare un proiect de reabilitare a Școlii Gimnaziale Bârla, în completarea lucrărilor efectuate anul trecut. Lucrările presupun schimbarea acoperișului școlii, anveloparea termică a clădirii și amenajarea unei alei perimetrale. La Căminul Cultural Mozăceni -Vale se apropie de final lucrările de reabilitare și modernizare. Au fost achiziționate instrumentele muzicale, sistemul de sonorizare și acum suntem în procedură de achiziție pentru războaie de țesut și cele necesare la atelierul de pictură. Urmează dotarea cu mobilier, achiziția calculatoarelor și a costumelor populare.
- În multe localități se află în plină desfășurare procesul de cadastrare sistematică a terenurilor. În ce stadiu sunt aceste lucrări în comuna Bârla?
- Se lucrează din plin la realizarea cadastrului general pentru suprafețele de teren, și se văd rezultatele, în sensul că am reușit să finalizăm cadastrul sistematic pentru 2.500 de imobile din extravilanul localității, iar cetățenii urmează să primească actele pentru terenuri. Pentru alte 2.500 de imobile sunt în curs de desfășurare lucrări de cadastrare sistematică tot cu finanțare prin programul național derulat prin ANCPI. Anul acesta vor fi gata și acestea. În plus, din 2021, 2.000 de imobile din intravilanul localității vor fi cadastrate în mod gratuit pe baza unui contract încheiat direct de ANCPI.
- Ce se întâmplă cu taxele și impozitele locale în 2021?
- Nu sunt modificări la taxe și impozite anul acesta, rămân la nivelul din 2020. Este valabilă reducerea cu 10% a sumelor de plată pentru cei care își achită integral obligațiile fiscale până la data de 31 martie 2021, atât pentru persoane fizice cât și pentru firme. Și taxa pentru colectarea gunoiului a rămas aceeași de anul trecut, nu sunt schimbări.