cateasca primar viceprimarConducerea Primăriei Căteasca a început anul în forță, continuând, conform declarațiilor primarului Liviu Năstase, acțiunile și proiectele începute la sfârșitul anului trecut. Spre mirarea unora, edilul șef a ales să facă echipă primar-viceprimar cu Alin Stanca, de la PNL, un tânăr de 30 de ani. „Nu este vorba de culoarea politică, ci de valoarea oamenilor și de obiectivul comun pe care îl avem: dezvoltarea localității. Este importat să avem, așadar, susținere politică din toate părțile, pentru a putea implementa și duce la bun sfârșit proiectele pe care ni le propunem. Vom asigura transparența totală a investițiilor și vom publica pe site-ul Primăriei și nu numai toate proiectele și achizițiile pe care le vom trece prin Consiliul Local, organism care va decide oportunitatea, necesitatea și costul fiecărui demers.

Toate aceste proiecte de care ne ocupăm sunt inițiate la solicitarea cetățenilor, așteptate de către comunitate de foarte mulți ani. Sunt obiective care, după părerea mea, trebuiau realizate cu mult timp înainte, având în vedere potențialul localității, așezarea și tendințele de dezvoltare”, declară edilul șef.
Canalizarea în întreaga comună reprezintă, în opinia șefului executivului, una dintre priorități. ”Avem în execuție introducerea sistemului de canalizare pe tronsonul Căteasca-Coșeri, obiectiv din care s-a realizat în momentul de față 20%, îngropându-se conducta pe o lungime de 2,5 km din cei 8,4 km cât însumează proiectul. În luna decembrie anul trecut am finalizat studiul de fezabilitate pentru sistemul de canalizare din Recea-Cătanele și în curând vom organiza licitația și pentru atribuirea acestei lucrări. Este vorba de 11 km de rețea. Din luna februarie vom demara modificarea și reactualizarea proiectului pentru introducerea canalizării în Cireșu-Siliștea-Gruiu, documentația fiind realizată în urmă cu 6 ani, dar neconcretizându-se. Vom căuta surse de finanțare pentru acest obiectiv, guvernamentale sau europene. Aceste trei sisteme de canalizare vor asigura utilitatea în întreaga comună. Conform estimărilor, întreaga investiție se ridică la peste 9,5 milioane de euro.”, spune primarul Liviu Năstase.
Un alt demers foarte important pe care l-a inițiat echipa de la conducerea Primăriei Căteasca este cadastrarea localității. ”Lucrarea este greoaie, în sensul în care necesită foarte mult aport din partea autorităților locale prin punerea la dispoziție a documentației pentru fiecare tarla și parcelă a cetățenilor. Dar este un obiectiv de o importanță vitală pentru comunitate. Din fericire, tot ce înseamnă domeniul public este cadastrat și putem oricând accesa orice grant și realiza orice proiect de investiții publice.”, afirmă edilul din Căteasca.
Acțiunea de colectare a taxelor și impozitelor a fost pusă la punct. ”De anul trecut emitem înștiințări de plată și încasăm zilnic atât impozitele curente, cât și restanțe. Cu toții trebuie să fim conștienți că investițiile pe care le realizăm depind de banii de la bugetul local în mare măsură. Pentru a eficientiza procesul pentru satele mai îndepărtate de Primărie, avem funcționari care colectează taxele conform programului afișat pe pagina de web a Primăriei. Am început concomitent și acțiunea de reactualizare a datelor din registrul agricol și inventarierea patrimoniului comunei, gestiunea din ultimii ani lăsând de dorit.”, explică șeful executivului.