corbiCandidatura la „parlamentare” a independentului Virgil Baciu, fost primar al comunei Corbi, a adus un suflu nou în politica argeșeană. Două sunt aspectele cele mai importante și relevante: pe de o parte faptul că Baciu a făcut administrație cu succes, demonstrând că și o comună cu un buget mic poate accesa fonduri importante, poate implementa proiecte de anvergură și poate ieși din anonimat promovându-și ce are mai de preț în materie de tradiții și îmbinând acest aspect cu modernitatea, poate organiza festivaluri de rang internațional. Pe de altă parte, faptul că și-a asumat această candidatură ca independent, mânat de propriile convingeri, de propria experiență și, mai ales, liber de orice constrângere de ”partid”.

Dintre numeroasele proiecte pe care domnia sa ar dori să le inițieze pentru argeșeni, unul iese în evidență, vizând o categorie foarte numeroasă, dar neglijată - producătorii autohtoni, și un produs autohton - țuica. ”Toată lumea face țuică. Toată lumea are țuică în gospodărie, unii chiar în cantități destul de mari. Vreau să inițiez o lege prin care oamenii să poată produce și comercializa această băutură legal. Vreau să trec țuica în rândul băuturilor autentice, tradiționale. Acum, dacă vin cei de la Fisc sau cei de la Vamă la oameni acasă, 80% din populație devine penală. Aproape toată lumea din mediul rural are în beci sau în magazie țuică. Acest lucru trebuie schimbat, prin găsirea unor pârghii legislative care să scoată de sub incidența accizelor comercializarea acestei băuturi, care este o marcă a județului și a țării.”
Inițiativele legislative ale candidatului independent la „parlamentare” nu se opresc aici. ”După modelul pe care l-am inițiat în Corbi, de susținere a natalității și de încurajare a copiilor să facă școală, se poate găsi o formula bugetară aplicabilă la nivel național. Noi, la Corbi, alocăm sume importante pentru nașterea fiecărui copil, pentru susținerea învățământului, pentru tineri căsătoriți, pentru rezultate deosebite la școală. Aceste măsuri ar încuraja natalitatea, ar promova valoarea, ar crește competitivitatea.”
Dezvoltarea turismului în județ este pe lista de priorități. ”Potențialul enorm pe care județul îl are, mai ales în Nord, nu este exploatat nici pe sfert, deoarece nu s-a dorit acest lucru. Apoi, există turismul creat pe eveniment, care poate atrage mii de vizitatori în orice localitate. Nu în ultimul rând, ar fi de schimbat situația consilierilor locali, care în momentul de față pot fi dați afară din partidul pe listele căruia au candidat, pierzându-și concomitent calitatea de aleși. În acest fel, ei sunt dependenți decizional de linia partidului, bună sau rea, neputând trece prin filtrul propriu un proiect cu valoare pentru comunitate.”