boteni 2Locuitorii comunei Boteni întâmpină luna august cu o sărbătoare de suflet, adânc înrădăcinată în tradiția locului și demnă de toată prețuirea prin valoarea sa artistică. De la an la an, ”Brâul de la Boteni” strânge parcă tot mai mulți oameni, de la tineri la oameni trecuți prin viață, veniți să se bucure de frumusețea acestei sărbători.În 2019, Festivalul ”Brâul de la Boteni” a ajuns la cea de-a XXIV-a ediție și a fost dublat de o aniversare importantă pentru istoria comunității locale: împlinirea a 100 de ani de la înființarea Căminului Cultural Boteni.

Căminul Cultural, la centenar
Ciclul manifestărilor a fost deschis cu marcarea celor 100 de ani de activitate ai Căminului Cultural Boteni și organizarea Memorialului ”Petre Țuțea- Ion Chelcea”, evenimente la care au luat parte numeroase personalități locale. Directorul Căminului Cultural Boteni, Mihail Măgureanu, de altfel artizanul Festivalului ”Brâul de la Boteni”, a făcut o retrospectivă a activității culturale din comună de-a lungul timpului, reamintind numele fondatorilor căminului și aducând în lumină premiile obținute de Ansamblul Folcloric ”Argeșelul” din Boteni. Toți cei care au contribuit la dezvoltarea activității culturale din Boteni au primit diplome de excelență din partea conducerii Căminului Cultural. La rândul său, primarul Vasile Leau a cerut tuturor celor prezenți să vină în sprijinul păstrării tradițiilor locale și să contribuie la dezvoltarea activității culturale. Edilul s-a declarat deschis tuturor sugestiilor ce vor fi primite și pentru proiectele de dezvoltare locală, făcând apel la unitate și solidaritate. Serbarea Centenarului Căminului Cultural Boteni a inclus și un recital al unui rapsod local, dar și o reprezentație a Ansamblului folcloric ”Argeșelul”.

Manifestări dedicate Zilei Comunei

boteni 1După-amiaza, Festivalul ”Brâul de la Boteni” a reunit ansambluri folclorice reprezentative din Argeș, dar și din alte județe ale țării, care și-au dat concursul pe scenă în fața a sute de localnici și vizitatori. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice, parlamentari, primari, consilieri județeni și locali. În zi de sărbătoare, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a fost alături de cetățenii comunei Boteni, oferind, cu acest prilej, Trofeul Argeșului primarului Vasile Leau, ca reprezentant al comunității, pentru conservarea și promovarea tradițiilor muscelene. Ani de-a rândul, manifestarea de la Boteni a început să devină un reper important în cadrul manifestărilor tradiționale din Argeș și din țară. La inițiativa expresă a cadrelor didactice Ion Mihai Ghinescu și Mihail Măgureanu, actualul director artistic al Ansamblului folcloric ”Argeșelul”, cel mai longeviv director de cămin cultural din Argeș, în colaborare cu Centrul Creației Populare Argeș, s-a hotărât organizarea manifestării ”Brâul de la Boteni”, unde să fie invitate toate formațiile care au inclus în repertoriul coregrafic jocurile tradiționale aparținând familiei de brâuri. Cu ocazia aniversării celor 100 de activitate culturală, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a înmânat Trofeul Argeșului directorului Căminului Cultural Boteni, Mihail Măgureanu. Manifestările dedicate Zilei Comunei Boteni au continuat cu decernarea diplomelor de fidelitate pentru familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie și pentru persoanele care au împlinit 90 de ani de viață. Festivalul Folcloric "Brâul de la Boteni", ediția a XXIV-a s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară susținut de soliști consacrați.