stefan cel mareAsigurarea cheltuielilor de funcționare constituie cea mai mare problemă pentru administrația din Ștefan cel Mare, în condițiile unui buget aproape egal cu cel de anul trecut, dar din care anul acesta trebuie achitate cheltuieli de personal mult mai mari. Transferul cheltuielilor cu asistența socială la bugetele locale și supraestimarea veniturilor proprii ale UAT-urilor conduc în 2019 la bugete insuficiente, uneori incapabile să acopere cheltuielile de funcționare, în timp ce pentru investiții mai rămân foarte puțini bani sau deloc.
”Avem cam toate cifrele pentru buget, așadar ne-am făcut o idee despre cum vor decurge lucrurile anul acesta. În 2018 am avut un buget de 28 de miliarde de lei vechi, anul acesta avem un buget de 28,39 miliarde de lei vechi, deci cu 390 de milioane de lei mai mult. Însă din acest an cheltuielile de personal au crescut foarte mult, în special prin preluarea cheltuielilor cu asistenții personali și indemnizațiile pentru persoanele cu handicap. Doar la acest capitol avem de achitat 7,1 miliarde de lei vechi, adică un sfert din bugetul propriu merge către asistența socială anul acesta. Practic, avem cam același buget ca în 2018, dar cheltuieli de funcționare mult mai mari. În aceste condiții, banii pentru investiții sunt egali cu zero. Chiar și la funcționare va trebui să luăm o serie de măsuri pentru diminuarea cheltuielilor ca să ne descurcăm. Referitor la investiții, avem proiecte în derulare, lucrări efectuate care trebuie plătite. Dacă cei de la Consiliul Județean nu ne vor ajuta cu fonduri, nu vom putea duce la bun sfârșit lucrările”, spune primarul Niculae Vidan.

Lucrările la noul dispensar din comună vor fi terminate luna viitoare. Autoritățile locale vor să facă ulterior un gard pentru a împrejmui unitatea medicală. De asemenea, în cadrul proiectului de renovare interioară a Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare, primul corp modernizat a fost finalizat. Lucrările au fost suspendate și vor fi reluate în luna iunie, în momentul în care elevii vor intra în vacanță.
Pe de altă parte, în prima lună de primăvară, în comună au debutat acțiunile specifice curățeniei de sezon, de la igienizarea spațiilor publice, curățarea albiilor pâraielor, decolmatarea șanțurilor și până la pietruirea drumurilor.
În altă ordine de idei, depunerea solicitărilor pentru subvențiile APIA se află în plină desfășurare. Pentru aproximativ jumătate din cei 450 de fermieri înregistrați pe raza comunei, autoritățile locale au emis deja adeverințele necesare pentru dosare. Actele pot fi depuse la Centrul APIA din comuna Slobozia până la data de 15 mai.