micestiSocietatea Antoprest Activ SRL a început realizarea racordurilor individuale la viitoarea rețea de alimentare cu gaze din satul Micești, la persoanele cu care firma a încheiat contracte în acest sens. În privința realizării conductei principale, cei de la Antoprest așteaptă de la Engie-Distrigaz ordinul de începere a lucrărilor.
“Știm că cetățenii sunt nerăbdători, astfel că facem toate diligențele necesare pentru a-i convinge pe cei de la Distrigaz să emită ordinul de începere a lucrărilor cât mai repede cu putință. Aproape săptămânal fac drumuri la București pentru a-i convinge pe cei de la Distrigaz să emită ordinul de începere a lucrărilor”, spune primarul Dumitru Voicu.

Pentru ulițele și străzile laterale din satul Micești, inițial, Primăria solicitase Engie-Distrigaz efectuarea analizei de cost pentru fiecare uliță și stradă în parte. Surprinzător, valorile transmise pentru fiecare dintre cele 13 ulițe laterale ce vor intra în Etapa II-a, care însumează 4,5 km, se apropia de valoarea investiției pentru primul tronson, în lungime de aproape 10 km, aproximativ 17 miliarde de lei vechi! În luna ianuarie Primăria a transmis o nouă solicitare către Engie-Distrigaz, ca analiza de cost să fie făcută pe întreg, respectiv pentru un total de 4,5 km, cât în sumează străzile și ulițele laterale. A rezultat un preț la jumătate, respectiv 8,9 miliarde de lei!
În consecință, la ultima ședință de Consiliu Local, primarul comunei a inițiat un proiect de hotărâre privind cofinanțarea investiției “Extindere sistem de distribuție gaze naturale în satul Micești, etapa a II-a”, respectiv pe ulițele și străzile laterale. Proiectul a stârnit discuții între consilieri și, într-un final, a fost amânat, urmând a fi propus pe ordinea de zi într-o altă ședință de Consiliu Local. “Au fost consilieri care au susținut ca această investiție să fie realizată 100%  cu fondurile comunei, și nu în co-finanțare cu cei de la Distrigaz, pentru că noile prevederi ale Legii gazelor permit ca UAT-urile să deruleze astfel de investiții. Din păcate, normele de aplicare ale acestei legi nu au fost însă publicate, sunt la avizare. Din discuția personală pe care am avut-o cu senatorul de Argeș Gheorghe Marin, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Parlamentul României, pentru localitățile în care un operator deține deja licență de distribuție, legea nu se schimbă: investiția trebuie făcută prin co-finanțare. În cazul nostru, Distrigaz deține deja licența pentru satul Micești, astfel că, potrivit legii, rămânem legați ombilical de ei, în sensul în care va trebui să facem investiția în co-finanțare, chiar dacă partea lor e minusculă. Dar, pentru a fi clar pentru toată lumea ce soluții de finanțare ne lasă sau nu legea să aplicăm, am amânat proiectul de hotărâre privind co-finanțarea investiției de introducere a rețelei de alimentare cu gaze pe ulițele laterale din satul Micești, până vor fi publicate normele de aplicare a acestei legi.”, explică primarul din Micești.