
”Pentru prima dată ne propunem să finanțăm integrat lanțul complet al tranziției energetice la nivelul gospodăriilor, prin extinderea programului de panouri fotovoltaice cu baterii pentru stocare, lucru pe care l-am făcut deja. Noutatea este legată de pompele de căldură, pe care le finanțăm începând de anul acesta. Cu alte cuvinte, o casă cu panouri pe acoperiș, cu stocare pentru a putea consuma în timpul nopții ceea ce produce ziua și cu pompă de căldură care în timpul iernii încălzește locuința și în timpul sezonului cald o răcește, este în opinia noastră o casă ideală din punct de vedere al mediului”, a anunțat Mircea Fechet care a precizat că ”ne propunem să finanțăm cu 100 de milioane de lei pompele de căldură”.
”Ne propunem să finanțăm baterii de stocare pentru sistemele fotovoltaice existente. Avem 400 de milioane de lei pentru acest program și ne gândim în primul rând la acei români care, din resurse proprii, fără să mai aștepte Administrația Fondului pentru Mediu sau alte tipuri de finanțare, au decis să-și instaleze propriile panouri pe acoperiș. Cred că putem veni în primul rând în întâmpinarea lor”, a mai precizat ministrul Fechet.
Ministrul mediului vrea să se asigure că mai mulți beneficiari vor avea șansa să obțină finanțare, fără să mai fie un ”concurs de informatică”, cum s-a întâmplat la edițiile precedente. În acest sens sunt luate în calcul mai multe variante de modificare a procedurii, însă nu a fost luată o decizie finală în acest sens.
”Încă nu am decis care va fi modalitatea de atribuire a contractelor de finanțare, însă ne propunem să avem cât mai puțini români nemulțumiți la încheierea perioadei de înscriere. Spun acest lucru pentru că, în trecut, acest program se transformase mai mult într-unul de competențe digitale, era mai mult o olimpiadă de informatică decât de panouri fotovoltaice și cred că și acele persoane care sunt mai puțin familiarizate cu tastatura și calculatorul trebuie să aibă o șansă pentru a beneficia de programul Casa Verde Fotovoltaice”, a precizat Mircea Fechet.
Printre variantele dezbătute în cadrul Ministerului Mediului, se ia în calcul și creșterea gradului de cofinanțare în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 2025. Astfel, beneficiarii care se înscriu în program ar putea fi nevoiți să scoată mai mulți bani din propriul buzunar, față de edițiile precedente.
”Că vom face acest lucru menținând în continuare perioada de înscriere și pe măsură ce avem sume suplimentare să putem să finanțăm și restul persoanelor, e o chestiune pe care o putem lua în calcul. Că vom face acest lucru raportându-ne și la gradul de cofinanțare, care ar putea să crească anul acesta, anul trecut am avut 10% cu 90%; e posibil ca o cofinanțare un pic mai mare să mai reducă din viteza de înscriere.
Există și propuneri legate de o loterie, pe principiul loteriei vizelor, în legătură cu care trebuie să mărturisesc că nu sunt neapărat optimist; nu îmi propun să transformăm programul din olimpiadă de informatică, în loterie. Însă cu siguranță există o preocupare la nivelul ministerului”, a subliniat Fechet.