simona sector vegetalMinisterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat un proiect de act normativ privind acordarea unui ajutor excepțional care să vină în sprijinul fermierilor din sectorul vegetal, informează Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD de Argeș.
Schema de sprijin este destinată pentru achiziția de resurse materiale necesare pentru aplicarea tehnologiei la plantațiile pomicole și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole cu struguri pentru vin pe rod.

Beneficiarii schemei sunt: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderile familiale, persoane juridice, grupuri și organizații de producători, structuri din domeniul cercetare, respectiv universități, institute și stațiuni de cercetare-dezvoltare.
Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul vegetal este de 176,80 euro/ha, acordat pentru minimum 0,1 ha inclusiv, și maximum 200 ha inclusiv, dar nu mai mult de 35.000 Euro.
Pentru a accesa ajutorul excepțional, potențialii beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:
# să solicite ajutorul excepțional;
# să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022;
# să achiziționeze resursele materiale pe bază de documente justificative, în perioada 24 februarie 2022 - 12 august 2022;
# să mențină suprafața aferentă culturilor pentru care beneficiază de ajutor excepțional, în anul de cerere 2023.
Proiectul poate fi consultat aici:  https://www.madr.ro/component/k2/7624-proiect-hg-ajutoare-exceptionale-sector-vegetal?fbclid=IwAR1YiTVETTln22RY4Chbop49xf9Xr1Cyph6F5wiaaV2ZgMqfZgFjSxagVbI