simona apa canalizareA fost lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare pentru programul Prima Conectare, care va fi finanțat prin PNRR. În cadrul acestui program va fi introdusă o măsură de sprijin pentru familiile sau persoanele cu venituri reduse, astfel încât acestea să se poată branșa sau racorda la rețelele publice de apă și canalizare, anunță Simona Bucura Oprescu, deputat PSD de Argeș.

„Măsura de sprijin îi vizează, mai exact, pe cei cu venituri nete de până la 2.550 de lei (adică venituri bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie).
Persoanele interesate vor trebui să se adreseze, pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat, operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, dar numai după ce ghidul de finanțare va fi aprobat, iar programul Prima Conectare, lansat oficial.
Valoarea maximă a ajutorului va fi de cel mult 2.000 euro/ gospodărie racordată și/ sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare (fără TVA) și va fi putea fi solicitată doar de operatorii de apă și canal. Așadar, banii nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci, din suma amintită, vor fi plătiți operatorii locali pentru branșarea unei gospodării.
Obiectivul principal este creșterea gradului de acces al populației la serviciul public de apă și canalizare. În esență, el vizează reducerea impactului asupra mediului al evacuărilor de ape uzate urbane și rurale menajere provenite din gospodării și servicii și protejarea populației de efectele negative ale apelor uzate asupra sănătății omului și mediului prin asigurarea racordării/ branșării la rețeaua publică de canalizare/ alimentare cu apă.
Programul Prima Conectare face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar perioada estimată de implementare a activităților proiectului este data de 30 iunie 2026.”
Mai multe detalii puteți afla accesând link-ul Ghid_PNRR_2022_C1_I3_Prima-conectare_09.06.2022.pdf (mmap.ro)