Interviu cu doamna directoare Mihaela Mocean
icoana 1Situată în zona Munţilor Apuseni, în apropierea barajului de la Beliş-Fântânele, la confluenţa drumurilor care unesc judeţele Cluj, Alba şi Bihor, Mănăstirea Râşca Transilvană este un loc de reculegere şi rugăciune care întâmpină sufletele ostenite şi împovărate ale pelerinilor ce caută întâlnirea cu Dumnezeu şi care nădăjduiesc să primească un cuvânt duhovnicesc protector, încurajator. Aici s-a desfășurat în data de 29 mai cea de-a X-a ediție a Festivalului-Concurs „Icoana Micului Creștin”.
Președinta juriului a fost interpreta de muzică populară Adriana Irimieș. Din juriu a mai făcut parte și doamna profesoară Marioara Boc, care la finalul festivității de premiere i-a felicitat pe copii pentru costume, pentru poezii și icoane și i-a îndemnat să-și cunoască și să păstreze cum se cuvinte portul, zona din care vin. Această ediție a fost posibilă cu sprijinul primăriilor Călățele, Beliș, Mărișel, la festivitate fiind prezent primarul comunei Călățele, domnul Vasile Tripon, care a precizat că e de datoria părinților și a dascălilor să-i învețe pe copii despre adevăratele tradiții.

- Suntem la Râșca Transilvană, la cea de-a X-a ediție a Festivalului-Concurs „Icoana Micului Creștin”. De unde ați pornit?
- Eu am fost profesor la Școala Râșca și la Școala „Octavian Goga” din Ciucea acum zece ani. Fiind mai mulți ani profesor în mediul rural, mi-am dat seama că acești copii au nevoie de o activitate în care să fie și ei evidențiați. Asta a fost ideea mea, și de aici a plecat acest festival. Acum zece ani am venit la părintele Casian, care era duhovnicul meu, și i-am spus că sunt profesor de religie în mediul rural și vreau să fac o activitate pentru acești copii. Avem talente și la sate, nu doar la orașe. Am văzut între copiii din școlile unde am fost profesor că mulți erau talentați la desen și făceau niște icoane deosebite, cântau foarte bine și aveau darul acela al simplității pe care astăzi nu prea îl mai găsești în școlile din mediul urban. La copiii de la sate am găsit simplitatea și pe aceștia am dorit să-i evidențiez. În primii trei ani am fost doar profesor, însă pe urmă am devenit director al Școlii de la Beliș și mi-a fost mai ușor să organizez această activitate.

- Cum e structurat festivalul?
- Festivalul are trei secțiuni, aceleași ca la început: Icoane pe sticlă, Priceasna sau Poezia religioasă, la alegere, deoarece nu toți copiii sunt foarte talentați să cânte. Pentru Priceasnă, în fiecare an am avut un invitat special, în general un artist consacrat, care a venit în funcție de timpul pe care ni l-a putut acorda. Cea de-a treia secțiune este Portul popular autentic, pe care am dorit dintotdeauna să-l promovăm. Anul acesta surpriza frumoasă a venit de la Școala Răchițele, care a prezentat un costum foarte frumos. Anul trecut a luat premiul special un costum popular deosebit de la Școala Reteag.

- Ne lipsește entuziasmul tuturor. Dar chiar dacă vedem cum în jurul nostru totul se năruie, nu trebuie să ne dăm bătuți.
- Sincer să vă spun, anul acesta, ediția aceasta nu am vrut s-o mai fac, am vrut să renunț; însă pentru copii am reușit totuși, pentru restul nu comentez... Mi-am dorit mult să organizez acest Festival timp de atâția ani, dar o fac numai și numai pentru copii, nici măcar nu vreau să-l popularizez. Nu vreau să mă afirm în niciun fel. Ideea de a organiza activitatea a plecat doar de la evidențierea copiilor. Iubesc ceea ce fac, iubesc copiii, mai ales pe cei din mediul rural. Ei au prea puține posibilități să se afirme, să iasă, să fie prezenți la alte activități decât cele de fiecare zi. Ne străduim să-i scoate din anonimat și să-i valorizăm, fiindcă ei se simt inferiori celor de la oraș, ceea ce nu sunt. Copiii din mediul rural sunt copii cu bun simț, educați, care știu să facă orice, de la a mulge vaca, a săpa cartofii până la a picta o icoană pe sticlă sau să cânte foarte bine o priceasnă. Și să nu uităm de credința lor!
- De unde titlul manifestării „Icoana micului creștin”?
A fost o idee inspirată de copilașii din școală, ei erau „micii creștini”; dar și de la colaborarea dintre profesorul și elevul din mediul rural. Însă ei, copiii din școlile unde am profesat, lucrau atât de frumos icoanele și am vrut să-i scot în lumină.

Clasament concurs
icoana 2Secțiunea Poezie
Premiul III: Bulz Mehsz Carla
Premiul II: Neag Andreea Ioana, comuna Horea, județul Alba
Premiul I: Todoruț Natalia, comuna Răchițele, județul Cluj
Secțiunea Priceasnă
Premiul III:
- Trif Ioana, comuna Beliș, județul Cluj
- Ilea Diana Corina, comuna Beliș, județul Cluj
Premiul II:
– Abrudan Mihaiela, comuna Mărișel, județul Cluj
– Bîlc Marița, comuna Gilău, județul Cluj
– Abrudan Mădălina, comuna Râșca, județul Cluj
Premiul I: Mateș Cosmina, comuna Horea, județul Alba
Premiul special:
– Bus Ioana, comuna Săcuieu, județul Cluj
– Bus Ana-Maria, comuna Săcuieu, județul Cluj.
Secțiunea Icoane pe sticlă
Premiul III: Costea Andrei, Școala Gimnazială Horea, județul Alba
Premiul II: Dubere Antonia Gregoria, Colegiul tehnic nr. 1 „Vadu Crișului”, județul Bihor
Premiul I: Ciucean Maya, Liceul teoretic „Octavian Goga” Huedin, județul Cluj
Premiul special: Trif Alina, Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, județul Cluj.
Secțiunea Port popular
Premiul III:
– Dumiter Maria
– Ilea Corina
Premiul II:
- Trif Ioana
- Mango Diana (pentru citit)
Premiul special:
– Pleșa Bogdan Adrian
– Todoruț Natalia Denisa.