rociu 1Trei obiective de investiții ale comunei Rociu se regăsesc pe lista oficială a proiectelor ce vor primi finanțare prin Programul „Anghel Saligny”. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 9.273.388,15 lei.

nucsoara primarDouă obiective de investiții din comuna Nucșoara vor primi finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în sumă totală de 11.863.918,78 lei. Cele două proiecte aprobate sunt ”Modernizare drumuri comunale sat Slatina” și ”Racorduri individuale de alimentare cu apă în satul Slatina”.

harsesti lungPrimăria comunei Hârsești a obținut finanțare în valoare de aproximativ 19 milioane de lei, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, pentru două proiecte importante în dezvoltarea comunei. Proiectele cuprind investiții în modernizarea drumurilor sătești și extinderea rețelei publice de apă și apă uzată în satele Hârsești și Ciobani.

darmanestiAdministrația din Dârmănești va primi prin Programul „Anghel Saligny” peste 15.450.000 de lei în vederea demarării proiectului „Prima înființare rețea de canalizare și stație de epurare în satele Negreni și Piscani”.  Pentru realizarea întregii investiții, este însă nevoie de o sumă mult mai mare.

cicanesti latCicăneștiul este printre puținele localități rurale din România care va beneficia de o infrastructură rutieră reabilitată în totalitate. Pentru a îndeplini acest deziderat, de-a lungul anilor administrația locală a atras importante sume de bani din diferite surse de finanțare. Ultima, Programul „Anghel Saligny”, va aduce pentru Cicănești suma de 15 milioane de lei.

stoenestiPrimăria comunei Stoenești a obținut finanțare pentru un proiect important, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Proiectul este destinat reabilitării rețelei de alimentare cu apă și extinderii sistemului de canalizare menajeră în satele Bădeni și Cotenești, însemnând, practic, etapa a II-a de modernizare și extindere a infrastructurii de apă și apă uzată din localitate.

stalpeni primar 3Două investiții extrem de importante pentru modernizarea infrastructurii comunale din Stâlpeni vor primi finanțare prin Programul „Anghel Saligny”. Este vorba de asfaltarea unor drumuri de interes local și de înființarea rețelei de canalizare în două sate.

popestiDouă proiecte extrem de importante pentru comunitatea și autoritățile din comuna Popești au primit acceptul la finanțare în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Concret, s-a aprobat finanțarea proiectului privind relocarea conductei de apă pe DJ 504, în satele Slobozia și Popești și, de asemenea, a primit finanțare și proiectul privind modernizarea unor drumuri locale în toate cele patru sate ale comunei.

cocu latÎn ședința de Consiliu Local din luna iulie au fost adoptate două proiecte de hotărâre importante pentru comunitatea și autoritățile comunei Cocu. Primul dintre acestea vizează întocmirea și depunerea unui proiect în vederea achiziționării unui utilaj pentru lucrările de întreținere a drumurilor locale și comunale. Proiectul va fi implementat prin GAL ”Dealurile Cotmenei”, suma alocată UAT- urilor pentru astfel de achiziții fiind de 30.000 de euro.

stolnici latPe lista obiectivelor de investiții ce urmează a fi finanțate de Guvern, prin Programul Național ”Anghel Saligny”, figurează și proiectul depus de Primăria comunei Stolnici. Documentația prevede asfaltarea mai multor drumuri din localitate, iar suma aprobată la finanțare este de 13.913.912,17 lei. Proiectul prevede modernizarea DC 142 (Centru Stolnici - Gară), DC 149 (Gară - DJ 679), DC 143 în satul Vlășcuța, strada Bisericii, strada Târgului și strada Meteorului în satul Stolnici. Este vorba de aproximativ 7 km de drumuri comunale, iar pe DC 149 sunt prevăzute și lucrări de reabilitare a podului peste râul Cotmeana.

stefan cel mare latÎn luna iulie, așteptarea a luat sfârșit și pentru administrația comunei Ștefan cel Mare, care a aflat că Ministerul Dezvoltării a aprobat proiectul de modernizare a mai multor străzi din localitate, prin Programul Național ”Anghel Saligny”. Suma alocată pentru investițiile ce se vor derula în comuna Ștefan cel Mare este de 15.000.000 de lei.

poienarii de muscel latDouă proiecte extrem de importante ale administrației comunei Poienarii de Muscel au fost aprobate la finanțare în cadrul Programului ”Anghel Saligny”. Este vorba de modernizarea unor drumuri locale și înființarea rețelei de canalizare în satele Poienari și Groșani. Aprobarea finanțării acestor obiective încununează astfel eforturile continue ale autorităților locale de a implementa proiecte care să asigure o dezvoltare durabilă a localității.

albestii de argesAdministrația din Albeștii de Argeș a obținut finanțare prin Programul „Anghel Saligny” pentru modernizarea prin asfaltare a nu mai puțin de 24 de străduțe din localitate. Veștile bune nu se opresc aici: prin Compania Națională de Investiții, în localitate va fi construită o sală de sport.

recea primar nou 5Proiectul ”Modernizare drumuri de interes local” a fost inclus pe lista obiectivelor de investiții finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Așadar, în comuna Recea vor ajunge 15 de milioane de lei pentru modernizarea căilor de acces din satele Deagu și Recea. Este vorba de 9,7 km de drumuri, distribuiți astfel: 4,5 km DC Deagu de Jos-Deagu de Sus și 5,2 km de drumuri în satul Recea, însemnând mai multe tronsoane.

bughea de sus 2Prin proiectul pentru care administrația locală din Bughea de Sus a primit finanțare prin Programul „Anghel Saligny” se vor moderniza prin asfaltare 7 km de drumuri din comună și se va construi un pod.

baiculestiDouă proiecte depuse de Primăria comunei Băiculești au primit finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”. Acestea vizează extinderea alimentării cu apă în satul Zigoneni, respectiv realizarea racordurilor individuale la rețeaua de canalizare în satele Mănicești, Stejari, Argeșani, Băiculești și Zigoneni, suma totală alocată fiind de 7.856.958,59 lei.

negrasiPrimăria comunei Negrași figurează pe lista UAT-urilor cu obiective finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Este vorba de proiectul ”Canalizarea și epurarea apelor uzate menajere în satele Negrași, Buta și Bârlogu”, suma alocată pentru realizarea obiectivului de investiții fiind de 10.000.000 de lei. Astfel, după alimentarea cu apă a întregii comune, la Negrași se va înființa și rețea de canalizare, de altfel un pas firesc în modernizarea localității.

corbi bunProgramul „Anghel Saligny” a adus pentru comuna Corbi finanțare pentru două proiecte de mare anvergură. Este vorba de extinderea rețelei de canalizare în satele Corbșori, Poduri, Poienărei și Stănești și de introducerea rețelei de alimentare cu de gaze în comună.

cepariVești foarte bune pentru locuitorii comunei Cepari, în urma publicării listelor cu proiectele finanțate prin Programul „Anghel Saligny”. Conducerea administrației locale  a obținut finanțare pentru două proiecte de dezvoltare a infrastructurii de utilități: alimentarea cu apă și introducerea canalizării în satul Cărpeniș. Sumele alocate obiectivelor se ridică la 3.986.115 lei pentru apă, respectiv 3.974.797 lei pentru canalizare.

buzoesti lat bunUn proiect ce vizează asfaltarea mai multor drumuri sătești din comuna Buzoești a fost aprobat la finanțare în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Concret, proiectul prevede asfaltarea a peste 10 km de drumuri în satele Vulpești și Cornățel, iar suma alocată este de 13.388.953,90 lei.

schitu golestiEtapa a II-a de realizare a rețelei de canalizare în comuna Schitu Golești este aproape de finalizare. Conform declarațiilor viceprimarului localității, Iulian Duță, se montează cele două module aferente stației de epurare, acesta fiind ultimul pas al lucrărilor.

ghid bune practici„Elaborarea unui Ghid al Bunelor Practici în Agricultură este o inițiativă a Ministerului Agriculturii menită să-i sprijine pe fermieri, astfel încât să avem producții optime, să evităm efectele secetei și ale altor calamități naturale. În acest fel, este asigurat necesarul pentru consumul alimentar din producția internă, indiferent de factorii care pot afecta agricultura, precum seceta.”, spune Ion Cojocaru, primar al comunei Nucșoara, membru Biroul Permanent Județean PSD Argeș.

genteaSalut faptul că Ministerul Finanțelor a suplimentat suma aferentă schemei de ajutor de stat pentru investițiile majore în economie!
Este un semnal cât se poate de clar că PSD susține mediul de afaceri, iar această majorare consistentă - de un miliard de lei, în plus față de suma deja alocată de 6,38 miliarde de lei - este cea mai eficientă acțiune pentru dezvoltarea economiei românești.

Concret, pentru fiecare leu acordat ca ajutor de stat, firmele investesc alți 3 lei în economie.
PSD a susținut și va susține mereu mecanisme prin care statul vine în sprijinul mediului de afaceri, pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică a țării!

Cristian Gentea, primar al municipiului Pitești, președinte executiv al PSD Argeș

balasoiu despagubiriSumele acordate de către Guvern pentru fermieri și alți beneficiari care au fost afectați de fenomenele climatice extreme din acest an s-au majorat.
Conform hotărârii 974/2022, publicată în Monitorul Oficial, Guvernul a alocat bugetul de 6.000.000 de lei în sprijinul familiilor și persoanelor singure afectate în cursul acestui an de inundații, alunecări de teren, dar și de alte fenomene meteo severe, precum vânt puternic, grindină, viituri și altele.

georgescu jocuriAm un mesaj pentru colegii din coaliție. Îi rog să lase la o parte împărțeala funcțiilor politice și să se concentreze pe ce au de făcut la guvernare. Să deslușească provocările țării și să rezolve problemele cetățenilor. PSD, de exemplu, caută soluții pentru reglementarea pieței de energie și pentru gestionarea pandemiei. Pentru noi e mult mai important ca Guvernul să găsească soluții acestor probleme, decât să discute de împărțirea funcțiilor din viitor.

barlaAm participat cu mare bucurie duminică, 7 august, la un eveniment de suflet - a IX-a ediție a Concursului de Dans Popular “Floare de Câmpie” de la Bârla.
Eram vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș când a început acest eveniment de care mă leagă amintiri mai mult decât plăcute, așa că ieri m-am simțit, din nou, ca acasă pe aceste meleaguri. “Hora ca la Bârla” a fost genericul sub care au fost reunite toate manifestările organizate de zilele comunei.

stefanestiLa invitația primarului Nicolae Velcea, am participat duminică, 7 august, cu mare bucurie la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 570 de ani de la prima atestare documentară a orașului Ștefănești.
Am mers la Ștefănești într-o echipă puternică din care au făcut parte președintele executiv al PSD Argeș, Cristian Gentea - primar al municipiului Pitești -, senatorul Cristina Stocheci, deputații Nicolae Pavelescu, Nicolae Georgescu, Remus Mihalcea și Aurel Bălășoiu, primarii Ion Georgescu de la Mioveni, Gheorghiță Boțârcă de la Topoloveni, Nicolae Dascălu de la Mărăcineni, vicepreședintele CJ Argeș Adrian Bughiu, consilieri județeni și locali.

popesti bunMomente emoționante sâmbătă, 6 august, la Popești cu ocazia inaugurării Bazei Sportive “Viorel Turcu”!
Am participat la eveniment împreună cu deputații Aurel Bălășoiu, Nicolae Pavelescu și Remus Mihalcea, cu vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Adrian Bughiu, cu primarul de la Albota, Ion Dumitru, președinte ACOR Argeș, cu primarul Sorin Popescu și viceprimarul Georgel Burcea de la Râca, cu primarul Iliuță Dragu și viceprimarul Marin Pană de la Recea, cu consilierul județean Nicoleta Nicolescu și aleși locali.

dobrinFC Argeș a sărbătorit sâmbătă, 6 august, 69 de ani de la înființare, răstimp în care a câștigat și două titluri de campioană a României.
Au fost ani cu suișuri și coborâșuri, cu succese și dezamăgiri, dar mai ales de dăruire, pasiune și talent care au făcut istorie în Trivale. Plus, mai presus de toate, magia inegalabilului Dobrin și dragostea necondiționată a suporterilor!

marin predaAcum 100 de ani, într-o zi toridă de 5 august, Marin Preda vedea lumina zilei în Siliștea-Gumești, la o aruncătură de băț de Argeș.
Considerat pe drept unul dintre cei mai mari scriitori români din toate timpurile, Marin Preda și-a tras seva din vatra satului natal, și-a desăvârșit geniul ascultându-și consătenii și glia și a dat viață unui univers literar unic, profund ancorat în realitatea însăși a neamului românesc și croindu-și un destin unic în Pantheonul literaturii naționale.

minzana energieZic să nu scăpăm din vedere ce a făcut echipa câștigătoare! Adică niște unii care se opun cu toată puterea la o reglementare a pieței energiei și o impunere a unei taxe de solidaritate către companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Multinaționale care fac profituri uriașe în România, cu muncitori români, dar care plătesc impozite infime în țara noastră. Voi cita din analiza dlui profesor universitar Mircea Coșea, un economist realist, care nu poate fi bănuit a avea preferințe de stânga și, consider eu, nici de dreapta.

puiu educatieÎn calitate de membru al Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, am constatat cu surprindere că numărul de modificări la Legea Educației Naționale (LEN) nr. 1/ 2011 crește cu viteza luminii. Doar în 2022, până în luna iulie, contabilizăm 10 modificări legate în special de învățământul preuniversitar (i.e. educația antepreșcolară, Programul ”Școală după școală”, curriculum, conducerea sistemului și a unităților de învățământ etc.). Sunt circa 110 modificări la LEN aduse de-a lungul timpului, un argument suficient de puternic în favoarea unei resetări: Legea educației nu poate fi făcută din cârpeli!

bucura autostradaContractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu - Tigveni (37,4 km) din Autostrada Pitești - Sibiu, a fost semnat astăzi, 2 august, informează deputatul PSD de Argeș Simona Bucur-Oprescu.
Cu o valoare de 5,32 miliarde de lei, acesta este cel mai mare contract de autostradă semnat de CNAIR.

vamaBogdan-Lari Mihei, președinte al Autorității Vamale Române, a fost astăzi în Argeș. Acesta, împreună cu deputatul PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, s-a întâlnit cu conducerea Vămii Pitești și cu lucrătorii din instituție. Președintele Autorității și-a exprimat toată susținerea pentru un proiect mult așteptat și necesar, având în vedere importanța instituției și amplasarea acesteia chiar la intrarea în municipiul Pitești: reabilitarea sediului Vămii Pitești.
Aceasta este prima dintr-o serie de vizite pe care președintele Autorității Vamale le efectuează la Birourile Vamale din țară, obiectivul fiind îmbunătățirea activității acestora și a condițiilor de lucru.

bucura salvamontAm avut șansa să îi cunosc bine pe unii dintre ei atât ca vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, cât și în calitate de deputat de Argeș.
De-a lungul carierei mele am lucrat îndeaproape cu acești minunați salvatori montani și mă bucur că împreună cu dânșii am reușit să schimbăm și legislația specifică din România prin legea privind câinii salvamontiști, lege al cărei unic inițiator am fost.

boteni 1Ediție jubiliară a renumitului Brâu de la Boteni, la sfârșitul lunii iulie! Cea de-a XXV-a pagină a festivalului, după doi ani în care, din cauza pandemiei, sărbătoarea nu s-a putut organiza, a readus bucuria cântecului și mai ales pe cea a dansului popular tradițional. Timp de două zile, formații din întreg județul - de la Sud, faimoșii călușari, și până la Nord - au încântat la superlativ publicul prin măiestria interpretării.

bucura costestiÎn urma votului celor 216 membri ai organizației prezenți la Conferința de Alegeri a PSD Costești de vineri, 29 iunie, primarul Ion Baicea a fost ales în funcția de președinte al PSD Costești.
Din echipa de conducere mai fac parte cinci vicepreședinți - viceprimarul Daniel Stancu și consilierii locali Adrian Zăbavă, Gheorghe Cîrstea, Daniel Mincă și Vasile Badea, consilierul județean Narcisa Nicolescu în funcția de secretar executiv și încă 11 membri ai Biroului Politic.

baiceaVineri, 29 iulie, a avut loc Conferința de Alegeri a PSD Costești.
216 membri ai organizației orășenești au participat la Conferință iar, în urma votului exprimat de către aceștia, primarul Ion Baicea a fost ales în funcția de președinte al PSD Costești.

simona imnCreaţie a muzicianului şi scriitorului Anton Pann, pe versurile poetului revoluţionar Andrei Mureşanu, "Deşteaptă-te, române!" a devenit, din 1990, Imnul Naţional al României, sărbătorit în fiecare an la 29 iulie.
Imnul a reprezentat, la momentul apariției sale și de-a lungul timpului, o chemare spre emancipare naţională şi social-politică a tuturor românilor.

georgescu educatieCum sună viitorul pentru România? Nu știm. Știm în schimb în ce domenii vor exista fonduri europene nerambursabile pentru viitor, pe care trebuie să le atragem ca să depășim țări precum Ungaria, țară cu probleme la acest capitol, Polonia, țară care a atras mult în trecut, Malta, Croația, Slovacia sau Grecia, care au avut cifre apropiate de ale noastre.

bucura bransariClienții casnici, dar și persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale (IF) și autoritățile publice ce acoperă, în primă fază, costurile cu branșarea la rețeaua de energie electrică își vor putea recupera banii de la operatorul de distribuție în cel mult cinci ani. Astfel, Legea 248/2022, ce se aplică din această săptămână, stabilește un termen concret pentru obligația operatorului de distribuție a curentului electric de a rambursa clienților finali costurile cu lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare medie a unui branșament, în cazul în care ei sunt cei ce au suportat aceste costuri.

pavelescu autostradaUn nou punct pe agenda de priorități a ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, este gata să fie realizat. Săptămâna viitoare va fi semnat cel mai mare contract al CNAIR, cel privind lotul trei al autostrăzii Pitești – Sibiu, anunță deputatul PSD de Argeș, Nicolae Pavelescu.

bucura iluminatDupă jumătatea lunii august, primăriile vor putea cere bani pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public care au consum mare de energie cu unele mai eficiente, ce funcționează pe bază de becuri LED, anunță deputatul PSD de Argeș Simona Bucura-Oprescu.

simona femeiEnergie!!!
Aceasta este starea pe care mi-au transmis-o colegele social-democrate prezente la întâlnirea zonală de la Constanța!
Cu competență și implicare fiecare colegă dăruiește din energia sa echipei PSD și României.
Împreună continuăm munca, astfel încât să schimbăm România în bine!

Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD de Argeș

leresti primarMinisterul Agriculturii rămâne performerul absorbției de fonduri europene și continuă procesul de consolidare a industriei agroalimentare care să aducă cât mai mult plus-valoare. Astfel, AFIR a finalizat o nouă rundă de selecție pentru încă o tranșă de sprijin consistent, fermieri și antreprenori din sectorul procesării agro-alimentare primind acces la o finanțare de 153 de milioane de euro.

suici 1Voie bună, premii, muzică de calitate, duminică, 24 iulie, toate orchestrate impecabil de către organizatori, la cea de-a XIX-a ediție a Zilei Comunei Șuici. Păstrând tradiția, în preajma sărbătorii de Sf. Pantelimon, când, așa cum spune cutuma populară, teiul își întoarce frunza și berzele se pregătesc de plecare, comunitatea din Șuici a sărbătorit. După doi ani în care, din cauza pandemiei cetățenii nu s-au mai putut bucura împreună, sala Căminului Cultural, unde a avut loc festivitatea de premiere, a devenit neîncăpătoare.

Organizează concurs, în temeiul dispozițiilor art. 464, 465 și următoarele din OUG 57/2019 (privind codul administrativ) precum și în temeiul dispozițiilor HG 611/2008 (privind aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei funcționarilor publici) pentru ocuparea pe  perioada nedeterminată a funcției publice vacante de execuție de inspector, clasa I, grad profesional principal, în cadrul compartimentului agricol. Perioada de lucru va fi de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână.
Proba scrisă va avea loc la sediul Primăriei Cocu din com. Cocu, sat Răchițele de Jos, str. Principală, nr. 115, în data de 29 august 2022, ora 14.00.

Organizează concurs, în temeiul dispozițiilor art. 464, 465 și următoarele din OUG 57/2019 (privind codul administrativ) precum și în temeiul dispozițiilor HG 611/2008 (privind aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici) pentru ocuparea pe  perioada nedeterminată a funcției publice vacante de execuție de contabil (consilier clasa I, grad profesional superior, în cadrul compartimentului buget, finanțe, contabilitate, salarizare). Perioada de lucru va fi de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână.

simona socialistiMulțumesc doamnei Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna din județul Constanța, gazda perfectă a Reuniunii externe a membrilor Grupului Socialiștilor Europeni (Grupul PSE) din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR), cu tema “Viitorul Europei”.
Obiectivul principal a fost și rămâne în continuare consultarea cetățenilor privind viitorul Europei.

simona muscelAm primit azi cu mare bucurie la Parlament vizita unui grup de aleși locali din zona Muscel. Este vorba despre primarii Marian Toader din Lerești, Ion Pădureanu din Godeni, Ion Marin din Stoenești, Ionel Dulamă din Rucăr, Mugurel Minciună din Cetățeni și Dumitru Secăreanu din Dâmbovicioara, împreună cu consilieri locali din aceleași localități, precum și din Câmpulung, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Dragoslavele și Valea Mare Pravăț.

mihalcea medici3.000 de medici de familie vor avea la dispoziție 180 de milioane de euro din PNRR pentru investiții în renovarea și dotarea cabinetelor medicale.
Este o reușită a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în atingerea unuia dintre obiectivele esențiale asumate de PSD când a intrat la guvernare, respectiv ”Niciun român fără acces la sănătate!”. Acesta este angajamentul esențial al PSD în domeniul Sănătății.

manzina gogomaniiAm senzația că la PNL este un concurs de ieșit în spațiul public cu gogomănii. Aproape că nu trece ziua fără ca cineva să nu emită câte o penibilitate.
Cele mai recente vizează activitatea Consiliului Județean și a mai multor primării din județ. Teoretic, cumva, în plan politic, liberalii sunt într-o alianță politică cu PSD. Nu de alta dar, dacă nu ar fi fost în această alianță, acum nu mai ieșeau pe stradă decât noaptea, ca zombii, de frica oamenilor nemulțumiți de guvernarea "excepțională" cu USR.

bucura simpozionAm participat joi, 14 iunie, la deschiderea celei de-a 14-a ediții a Simpozionului Slove Muscelene, care s-a desfășurată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din București. Am fost prezentă în calitate de președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, dar în egală măsură a fost un moment de suflet și de rădăcină pentru mine, căci am văzut lumina zilei la Câmpulung, iar familia mea trăiește de când mă știu în Muscel.

stocheci irigatiiPSD face apel la toate forțele politice, nu doar la partidele din Coaliție, să lase orgoliile de-o parte și să folosească toate canalele de comunicare de care dispun la nivelul Comisiei Europene, al Parlamentului European sau în familiile politice europene pentru a susține, împreună, interesul României de a renegocia PNRR în trei domenii majore:
# irigații
# pensii
# energie

bucura olivottoMinisterul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a acordat titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU argeșencei Viorica Olivotto, ca recunoaștere pentru eforturile sale neostenite de purtătoare, creatoare și păstrătoare de tradiții nealterate, anunță Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD de Argeș. „Viorica Olivotto este o prezență permanentă și pregnantă în peisajul culturii tradiționale din Argeș și Muscel.

minzina franta14 iulie este o dată care reprezintă nu doar fundamentul Franței moderne, ci și al Europei moderne, grație principiilor introduse în viața publică.
Franța și România au menținut întotdeauna relații privilegiate. Democrația și cultura franceză au reprezentat pentru multe personalități nu doar un exemplu. Am avut înaintași argeșeni de frunte care și-au definitivat studiile în Franța. Dinu Lipatti, considerat cel mai bun pianist român, și-a desăvârșit studiile la Ecole Nationale de Musique de la Paris. Ion I C Brătianu și-a definitivat studiile superioare tot la Paris, iar Istrate Micescu și-a luat licența și doctoratul în drept tot în capitala Franței. Asta ca să enumăr numai câteva personalități marcante din Argeș.

rociu teren sport 3În comuna Rociu a fost finalizată de curând amenajarea unui teren multifuncțional de sport cu gazon sintetic. Acesta este situat lângă Școala Gimnazială Șerbănești și a fost realizat cu fonduri din bugetul local. Terenul poate fi folosit pentru diverse activități sportive: fotbal, baschet, tenis de câmp și este dotat cu sisteme de iluminat nocturn, împrejmuiri de protecție, gazon sintetic, porți de fotbal, panouri de baschet și fileu demontabil. Este singurul teren cu gazon sintetic din comuna Rociu și poate fi folosit atât de elevii școlii, cât și de către restul cetățenilor.

cepariS-a turnat asfaltul pe Valea Cepariului! Deși banii nu au fost suficienți decât pentru o porțiune de 600 de m, în opinia primarului Cristian Ciobanu, măcar s-a făcut un pas în ceea ce privește modernizarea infrastructurii rutiere. ”Noi am făcut în repetate rânduri solicitări către Consiliul Județean și am primit la începutul acestui an o sumă pentru acest tronson. Am demarat investiția și am finalizat-o. Sperăm la cât mai multe de acest fel!”, spune edilul șef.

sportFotbaliștii celor 38 de cluburi de fotbal înscrise în Campionatul Județean de Fotbal Argeș - Liga a 5-a, au primit la finele lunii iun ie câte un echipament sportiv complet din partea Consiliului Județean Argeș. Echipamentul a fost acordat, de către CJ Argeș, în baza parteneriatului încheiat cu Asociația Județeană de Fotbal, parteneriat prin care s-a aprobat acordarea unui sprijin financiar în cuantum de 70.000 lei pentru achiziționarea unui set echipament sportiv (kit echipament joc).

suici 2Trei obiective în lucru sunt foarte aproape de finalizare la Șuici. Două dintre ele vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, iar cel de-al treilea, introducerea rețelei de canalizare în Șuici și Rudeni. Amănunte ne-a oferit primarul localității, Constantin Iatagan: „La proiectul privind asfaltarea a 6,4 km de drumuri în Șuici și Rudeni s-a lucrat intens la podul de la Valea Peteului, care este aproape gata. A mai rămas de turnat asfaltul pe aproximativ 1 km din tronsoanele prevăzute pentru reabilitare și de amenajat câteva porțiuni cu rigole. Estimez că proiectul este realizat deja în proporție de 80%. La drumul de la Târsa-Plopu s-a turnat primul strat de asfalt și s-au realizat circa 70% din rigole. La rețeaua de canalizare cei de la CEZ lucrează la branșarea la energie electrică a stațiilor de pompare. Mai sunt de efectuat câteva retușuri și vom încheia și aici lucrările.”

buzoestiLa Buzoești, în luna iunie a fost turnat primul strat de asfalt pe drumurile din satul Ionești. Lucrările de modernizare a drumurilor sunt executate de autoritățile din Buzoești cu fonduri proprii și vizează asfaltarea a 6 km de drumuri în satele Ionești și Redea. De asemenea, în prezent se așteaptă aprobarea finanțării pentru proiectele depuse în PNRR privind asigurarea eficienței energetice la clădirile publice. Conform proiectelor, acest tip de lucrări ar urma să fie realizate la școlile din satele Buzoești, Vulpești și Șerboeni și la sediul Primăriei Buzoești.

poienarii de muscel panori solare apa 1Creșterile de preț la energia electrică și, implicit, la asigurarea alimentării cu apă a comunei, au determinat autoritățile din comuna Poienarii de Muscel să caute urgent soluții pentru a asigura cetățenilor același tarife ca și până acum. Soluțiile au fost identificate rapid și, din luna iunie, energia electrică necesară funcționării stației de pompare a apei de la Pescăreasa este asigurată exclusiv din surse regenerabile.

micesti latAdministrația din Micești a depus o cerere de finanțare pe Programul Național de Redresare și Reziliență care vizează înființarea de piste pentru biciclete și alte vehicule ușoare. Pistele ar urma să fie amenajate în satele Purcăreni și Micești. „Am reușit, în ultimii ani, să obținem finanțări pentru obiective extrem de importante pentru comunitate, investiții ce se află la ora actuală în stadiu avansat de implementare. Continuăm să căutăm noi surse de finanțare în beneficiul locuitorilor comunei. Astfel, în luna iunie am depus o cerere de finanțare pentru amenajarea a nu mai puțin de 6,84 km de piste pentru biciclete. Este vorba de trei trasee, ce includ puncte de interes la nivel local: Cetatea lui Mircea (Cula Mircea), Biserica Micești, Grădinița Micești, Terenul de sport și Biserica Purcăreanca (monument istoric).”, spune primarul Dumitru Voicu.

corbiIubitorii de muzică au parte de un regal anul acesta, la cea de-a patra ediție a Festivalului StoneBird! Ca o surpriză din partea organizatorilor, evenimentul se va întinde pe trei nopți, față de două, cât a fost până acum. Între 12 și 14 august, vor fi prezente pe scenă cele mai îndrăgite formații rock românești ale momentului, alături de artiști ce au scris istorie. Vor răsuna munții de la Chilii în acordurile Phoenix, Dirty Shirt, Alex Calancea and Lupii, White Mahala, Bucium, Iris, Bucovina, Timpuri noi, ZOB , Uniforma, Cargo, Trooper, Altar, New Jersey, CASH.

schitu golesti inaltCea de-a doua etapă a sistemului de canalizare din comuna Schitu Golești este aproape finalizată. Deși, inițial lucrarea a fost contractată pe 4 ani, investiția a fost finalizată în jumătate din timp, datorită împrumutului pe care Primăria a reușit să-l contracteze. ”Dincolo de beneficiile pe care le putem oferi cetățenilor, având rețea de canalizare pe ambele părți ale drumului național, am redus cheltuielile considerabil. La cum cresc prețurile în ultima vreme, peste încă doi ani cred că s-ar fi triplat valoarea obiectivului. Un al treilea motiv pentru care sunt foarte bucuros că suntem foarte aproape de recepția finală este că, în eventualitatea în care obținem fonduri prin Programul Anghel Saligny pentru a treia etapă - extinderea în celelalte sate, avem de ceea ce să ne legăm. Concret, mai avem de refăcut asfaltul pe o lungime de 1 km, podețele de refăcut și de montat cele două module ale stației de epurare.”, a declarat primarul Vasile Miriță.

cetateni asfaltare 2S-a terminat de asfaltat DC 29A! Drumul este un tronson important pentru localnici, dar și pentru cei ce tranzitează zona, făcând legătura între comuna Cetățeni și Văleni (Dâmbovița). De mai mulți ani o poțiune de circa 1 km de pe acest drum rămăsese nemodernizată, însă în urma solicitărilor conducerii primăriei Cetățeni, Consiliul Județean a alocat la începutul acestui exercițiu bugetar o parte din fondurile necesare finalizării cestui obiectiv.

bughea de sus 2Modernizarea infrastructurii rutiere rămâne în continuare prioritatea numărul 1 pentru conducerea administrației din Bughea de Sus. Lucrările de asfaltare a celor trei tronsoane Pe Deal, Moiceni și Zăvoi se derulează conform graficului. ”Primul drum care va fi gata este tronsonul ”Pe Deal”, unde mai sunt de executat lucrările de artă și marcajele; la tronsonul Moiceni se lucrează la rigole și în maxim 15 zile se va turna covorul asfaltic, iar la tronsonul Zăvoi se realizează lucrări de taluzare, profilare și cilindrare, lucrări premergătoare asfaltării”, a declarat primarul Nicolae Tarbă.

albesti panouri apaLa Albeștii de Argeș se montează panourile fotovoltaice pentru producerea de energie verde necesară funcționării rețelelor de apă și canalizare din localitate. ”Prin această investiție vom reduce considerabil plățile la curentul electric consumat pentru pompele de apă și canalizare, pentru buna funcționare a celor două sisteme de utilități. Conform estimărilor, panourile vor produce 70 de kilowați pe oră, ceea ce înseamnă practic că vom avea gratis curentul pentru utilități, câteva luni pe an. Facem tot ce putem pentru a reduce cheltuielile, astfel încât să rămână mai mulți bani la buget pentru alte lucrări. Concomitent, avem în vedere și protecția mediului, prin producerea de energie verde”, a declarat primarul Gabriel Popa.

stalpeni primar 3În așteptarea listelor oficiale cu proiectele ce vor primi finanțare în cadrul Programului „Anghel Saligny”, administrația din Stâlpeni își desfășoară activitatea curentă, focusându-se pe proiectele în derulare. Conform declarațiilor edilului șef, Gabi Șerbănoiu, se lucrează la suplimentarea debitului de apă în zona Livezeni, și la Căminul Cultural din același sat.

nucsoara varful strungii 2Pe 25 iunie a avut loc, la Nucșoara, într-un cadru festiv, deschiderea oficială a unui nou traseu turistic din „Via Valahia”. Este vorba despre porțiunea Nucșoara-Brădet, ce cuprinde un obiectiv turistic de o rară frumusețe: Vârful Strungii. „Via Valahia” este un proiect al Asociației Montane Vidraru și reprezintă cel mai nou traseu de drumeție din țară, însumând aproximativ 150 de kilometri ce vor fi marcați până în 2024 și trecând prin zeci de locuri cu povești fascinante și peisaje de vis.