01 cj arges drum baiculesti# Drumul leagă comuna Băiculești, traversând satele Valea lui Enache, Anghinești, Valea Brazilor și Tutana, de Municipiul Curtea de Argeș
Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, și directorul Regiei Județene de Drumuri Argeș, Alina Nicolau, alături de primarul comunei Băiculești, Niculaie Dragnea, au efectuat o vizită de lucru pe DJ Băiculești – Curtea de Argeș, unde s-au încheiat lucrările de asfaltare a acestui tronson de drum județean. Lucrările au fost executate de Regia Județeană de Drumuri Argeș, costurile fiind suportate integral din bugetul Consiliului Județean Argeș. Porțiunea de drum județean leagă comuna Băiculești, traversând satele Valea lui Enache, Anghinești, Valea Brazilor și Tutana, de Municipiul Curtea de Argeș.

rociu 1Pe 18 iunie în comuna Rociu a avut loc recepția lucrării  ”Îmbrăcăminte bituminoasă pe DC 104”, drum de o mare importanță, ce face legătura între comuna Rociu și Autostrada 1, km 94, la Căteasca.”Investiția a fost realizată printr-o finanțare în cadrul PNDL 2, fiind începută anul acesta. Menționez acest aspect, pentru a puncta faptul că la noi lucrurile nu sunt tergiversate și că se pot face lucrări de anvergură și de calitate în timp scurt”, a declarat primarul Aurel Bălășoiu. De altfel, în comună, în acest an a fost asfaltat și Drumul Coșerilor, obiectiv realizat din fonduri proprii, și care urmează a fi recepționat în cel mai scurt timp.

01 recea pod reparat pe dj 504 1Administrația comunei Recea a finalizat în luna iunie asfaltarea a 4,6 km de drumuri comunale în cadrul unui proiect finanțat prin PNDL. Investițiile în modernizarea drumurilor continuă în această perioadă cu amenajarea acostamentelor și a șanțurilor, urmând ca ulterior să fie trasate marcajele rutiere. În cadrul proiectului au fost amenajate și drumurile laterale pe o lungime de 25 de metri. De asemenea, în luna iunie au început lucrările în cadrul proiectului de modernizare a DJ 504 Lim. Jud. Teleorman – Popești – Izvoru – Recea – Cornățel – Vulpești (DN 65A). Modernizarea drumului a început din comuna Popești, de la limita cu județul Teleorman, dar lucrări se desfășoară la ora actuală și în comuna Recea.

01 popesti dj 504 2Din luna iunie, de la hotarul cu județul Teleorman, în comuna Popești (sat Slobozia) au început lucrările de modernizare a DJ 504 Limita Jud. Teleorman – Popești – Izvoru – Recea – Cornățel - Vulpești (DN 65A). 26 de km de drum județean vor fi modernizați cu fonduri europene, perioada de implementare a proiectului fiind de 41 de luni. ”Într-adevăr, au început lucrările de modernizare a DJ 504, se lucrează în satul Slobozia. Se lățește drumul și se ranforsează structura rutieră existentă cu mixturi asfaltice noi, urmând ca ulterior să fie realizate podurile de acces la proprietăți, șanțurile dalate și stațiile de autobuz. Este un proiect de anvergură, se va lucra destul timp de acum înainte, tocmai de aceea conducătorii auto trebuie să fie atenți când circulă pe acest drum județean”, precizează primarul Ion Mihai.

stoenesti canalizare bunChiar dacă vremea din această vară a pus multe probleme, principalele investiții ale administrației comunei Stoenești au continuat într-un ritm bun în luna iunie. S-a lucrat susținut la modernizarea rețelei de alimentare cu apă și la introducerea canalizării, dar și la captarea izvorului de apă din satul Piatra, lucrare finalizată la ora actuală. Proiectul privind înființarea rețelei de gaze în localitate se află, de asemenea, în atenția conducerii Primăriei Stoenești.

cocuPloile abundente din luna iunie au produs pagube însemnate în comuna Cocu. Cele mai mari probleme au fost pe drumurile din localitate, căile de acces fiind serios afectate de viituri. ”S-a reactivat alunecarea de teren de pe DC 176 în satul Răchițele, iar pe DJ 731 B, porțiunea care coboară în DJ 703 A, s-au creat șanțuri pe jumătatea drumului. S-a circulat cu dificultate în zonă, doar pe o bandă. Acum apele s-au mai retras, dar situația drumurilor rămâne una delicată. Așteptăm ca reprezentanții Prefecturii și ai ISU să vină să evalueze situația la fața locului. Aceste drumuri trebuie reabilitate, nu doar găsite soluții provizorii până la următoarele inundații”, declară primarul Gheorghe Țucă.

cetateni primar ian 2020 4Noile linii de finanțare deschise de către Compania Națională de Investiții au creat oportunitatea pentru conducerea administrației din comuna Cetățeni pentru depunerea unor solicitări de finanțare în domeniul infrastructurii. Conform declarațiilor primarului Claudius Ciobanu, Primăria Cetățeni a înaintat documentația pentru modernizarea prin asfaltare a două tronsoane, afectate de ploile din luna iunie.

barla bunLucrările realizate în vederea reabilitării și modernizării Căminului Cultural Mozăceni Vale au fost finalizate în cursul lunii iunie. Momentan, administrația comunei Bârla se află în procedură de achiziție pentru dotările edificiului.

valea iasului bun de bunVremea ploioasă din luna iunie a pus probleme autorităților comunei Valea Iașului, în sensul că mai multe străzi din localitate au fost afectate de viituri, iar pe DC 259, în satul Borovinești, s-a produs o alunecare de teren până la limita carosabilului. Administrația locală s-a mobilizat și a remediat drumurile avariate, în prezent circulația desfășurându-se în condiții bune.

teiu veteranVeteranul de război Pescaru Vasile, din comuna Teiu, a împlinit 105 ani! Alături de conducerea administrației locale și membri ai Consiliului Local, familie și cunoscuți, la aniversare au participat Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala Argeș, precum și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, structuri reprezentate de președinții col. Țânțaru Alexandru și Cătălin Filip, vicepreședintele Dan Arsenescu și veteranul Amzărescu Viorel. Cu 92 veterani de război în viață și 1300 de văduve de veterani, Asociația din Argeș se află în top la nivel național nu doar numeric, ci și din punct de vedere al longevității membrilor săi.

cepariPloile torențiale de la mijlocul lunii iunie au format viituri care au distrus zeci de drumuri în toate satele comunei Cepari. Pe 18 iunie a plouat abundent, înregistrându-se între 40 și 80 de litri pe metrul pătrat. Iată pagubele înregistrate, conform Raportului operativ întocmit de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Cepari:

stefan cel mareAcțiunea de pietruire a drumurilor locale din comuna Ștefan cel Mare a fost finalizată în luna iunie. Autoritățile locale au reabilitat aproximativ 30 km de drumuri, costul lucrărilor ridicându-se la 150.000 de lei. A fost întins balast secționat (pietriș mărgăritar), iar ploile din ultimele săptămâni au avut un efect pozitiv asupra materialului, în sensul că pietrișul s-a tasat foarte bine. Lucrările au fost efectuate cu fonduri din bugetul local. Nu la fel de bune au fost ploile din prima lună de vară pentru culturile agricole.

micestiÎn luna iulie se vor finaliza încă două investiții aflate în derulare în localitate. Pentru unul dintre obiective, Primăria Micești a obținut finanțare anul trecut în cadrul PNDL 2, celălalt fiind realizat din fonduri proprii. Este vorba, conform declarațiilor șefului serviciului achiziții publice din cadrul aparatului administrativ, de alimentarea cu apă din satul Micești și modernizarea Căminului Cultural.

bughea de jos inundatii 1Comuna Bughea de Jos este una dintre localitățile din Argeș unde ploile au distrus infrastructura rutieră și au produs inundații în curțile oamenilor. Conform declarațiilor primarului Ion Tănăsescu, administrația locală a intervenit cu utilajele din dotare pe mai bine de 10 km de drumuri, ca să se poată circula. ”Mereu avem probleme cu ploile abundente, încă parcă anul acesta a fost cel mai rău. Din toată rețeaua de drumuri, în lungime de 35 km, avem 12 km asfaltați. Restul, s-au distrus. Asta e realitatea! Am avut, de asemenea, probleme cu două podețe de la Hulubești și Strigoiu, și o gospodărie a lui Ion Iordache, inundată complet. Singura soluție pentru a scăpa de probleme este modernizarea drumurilor, prin asfaltare și amenajarea de șanțuri betonate.  Am intervenit cu buldoexcavatorul, am pus piatră. Am solicitat venirea unei comisii la fața locului, s-a făcut evaluarea pagubelor, care conform procesului verbal se ridică la 108 mii lei. Nu știu în ce măsură ne vor fi alocate fonduri, fiindcă, de obicei, aceste rapoarte rămân într-un sertar. Noi însă, ne-am făcut datoria și am anunțat forurile superioare”, a declarat primarul din Bughea de Jos.

albestii de argesDrumul Județean 704 G are urgentă nevoie de reparații! Tronsonul prezenta deja două alunecări de teren, încă de anii trecuți, însă ploile din una iunie au agravat rupturile de mal. ”Pe teritoriul comunei noastre acest drum are 3 km. De la an la an precipitațiile puternice mănâncă din mal și circulația devine din ce în ce mai riscantă. Sperăm în intervenția rapidă a celor de la Drumuri Județene pentru remedierea problemei”, spune primarul Gabriel Popa.

poienari de muscelUn nou drum asfaltat în comuna Poienarii de Muscel! Administrația condusă de primarul Ion Banzea a reușit și anul acesta să asfalteze un drum comunal, așa cum face de ani buni, respectând promisiunile făcute cetățenilor. ”Am încheiat asfaltarea DC 41 Pârșeni, cu tot cu amenajare de rigole betonate, diguri de sprijin și canale pentru scurgerea apelor pluviale. Drumul a fost modernizat pe o lungime de 1 km, se circulă pe el și este gata pentru recepție”, declară primarul Ion Banzea.

nucsoaraCriza provocată de pandemia de coronavirus a lovit puternic industria turismului, de această situație fiind afectată și activitatea turistică din zona comunei Nucșoara. Timid însă, pensiunile din Nucșoara caută revenirea la normalitate, firește, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție stabilite de autoritățile statului. Începând din luna iunie au apărut și primele grupuri de turiști în zonă.

negrasiDupă îndelungi discuții și promisiuni, iată că stăruința primarului comunei Negrași, Alexandru Constantin, pe lângă conducerea Consiliului Județean Argeș, a dat roade! Asfaltarea unuia dintre cele mai importante drumuri din localitate, DJ 679D Negrași –Mozacu, va fi reluată în luna iulie. Edilul-șef din Negrași a insistat constant pentru continuarea lucrărilor de modernizare a drumului, începute în anul 2018. Și anul trecut s-a lucrat pe DJ 679 D, iar momentan din cei 5 km de drum județean mai sunt de asfaltat 3,5 km. ”Mă bucur că eforturile mele au avut rezultatul așteptat, și anume reluarea lucrărilor de asfaltare a DJ 679 D Negrași – Mozacu. Conducerea Consiliului Județean a înțeles cât de necesară este modernizarea drumului, mai ales că acesta reprezintă o cale de acces către unul dintre simbolurile județului Argeș, Poiana cu narcise”, declară primarul Alexandru Constantin.

domnestiProiectul cu fonduri europene care vizează reabilitarea unei clădiri în care va ființa viitoarea Grădiniță Domnești intră în linie dreaptă. Pe 23 iunie, în Sistemul de Achiziții Publice a fost publicat anunțul de intenție privind atribuirea lucrărilor, firmele interesate urmând a depune ofertele până pe 8 iulie, anul curent. După desemnarea antreprenorului, lucrările de reabilitare pot începe. „La etajul clădirii va ființa o grupă cu program prelungit, iar la parter, trei grupe cu program normal. Va exista și o sală multifuncțională, un cabinet medical și, evident, toalete. Conform proiectului, data limită de finalizare a investiției este 31 mai 2021.”, ne oferă detalii primarul din Domnești, Gabriel Zăvoianu.

tigveniO rupere de nori produsă pe 18 iunie, între orele 4.00 și 8.00, în zona de Nord a Văii Topologului, a afectat infrastructura rutieră din mai multe localități, printre care și cea a comunei Tigveni. Aici, mai multe drumuri au fost calamitate, în special în satul Bârseștii de Jos.

sapata 5Autoritățile comunei Săpata vor începe în scurt timp pietruirea drumurilor locale, lucrări amânate în luna iunie din cauza ploilor. ”Am cumpărat piatră și cu ajutorul utilajelor din dotare, dar și cu al unui greder pe care îl vom închiria pentru nivelare, vom începe reparațiile pe drumurile locale. Se vor face pietruiri în mai toate satele comunei. Fondurile pentru lucrări provin din bugetul Primăriei Săpata”, declară primarul Laurențiu Micu.

cosestiVești bune pentru toți iubitorii sportului din comună! Administrația locală a obținut finanțare pentru realizarea unui teren de sport cu nocturnă. Investiția se află în faza obținerii avizelor și a celorlalte documente impuse de lege, urmând a se concretiza în trimestrul al treilea al acestui an.

vulturesti primar 2Conducerea Primăriei Vulturești a depus în luna iunie o solicitare de finanțare a înființării rețelei de gaze în localitate la Ministerul Dezvoltării. ”Am depus solicitarea de finanțare pe baza studiului de fezabilitate întocmit. Conform documentației ar fi vorba de 15 km de rețea, iar ca soluție tehnică avem racordarea la magistrala amplasată pe teritoriul UAT Mioveni. Demersurile care au ținut de administrația comunei Vulturești au fost făcute, acum așteptăm răspunsul ministerului referitor la finanțarea proiectului”, declară primărița Irina Poșircă.

ratesti primar 2019 2Ploile însemnate cantitativ din luna iunie au suspendat lucrările la obiectivele de investiții din comuna Rătești. Cum aproape în fiecare zi a plouat, lucrările la dispensarul din satul Furduiești, dar și cele la grupurile sanitare de la Școala Gimnazială ”Gheorghe I.C. Brătianu” Rătești și la terenul multifuncțional de sport au fost oprite. În schimb, autoritățile din Rătești s-au concentrat în această perioadă pe punerea la punct a mai multor proiecte pentru care se dorește obținerea finanțării.

cicanestiPloile însemnate cantitativ înregistrate în a doua jumătate a lunii iunie au afectat drumul județean ce deservește localitatea Cicănești. Un podeț a fost distrus în proporție de 50%, existând riscul ca alte două să cedeze la următoarele ploi.

baiculesti 3Administrația din Băiculești a întreprins demersuri la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în vederea virării sumelor pe care Agenția le are alocate pentru două investiții aflate în derulare pe teritoriul comunei. Este vorba de terenul de sport de la Tutana și de reabilitarea DC 213. „Terenul de sport este realizat în proporție de 80%”. Până acum am alocat bani pentru realizarea acestei investiții doar de la bugetul local. AFIR nu a virat deocamdată nicio sumă din cei 59.000 de euro, partea lor de finanțare pentru acest proiect. În privința DC 213 Argeșani-Băiculești-Zigoneni, aici am turnat primul strat de asfalt, s-au realizat podețele și suntem cu al doilea strat de asfalt turnat pe jumătate din distanță. Pentru acest drum AFIR ne-a virat ceva bani, nu însă toată suma. Ambele proiecte au ca termen de finalizare anul 2021”, spune primarul Niculaie Dragnea.

babana bunAdministrația din Băbana a finalizat proiectul privind reabilitarea iluminatului public. Au fost montate în comună un număr de 1103 lămpi cu led, achiziționate la prețul de 170 lei bucata. Montajul a fost realizat de către electricianul Primăriei. Investiția a fost suportată de la bugetul local. "Din păcate, avem restanțe la plata indemnizațiilor de handicap și a salariilor asistenților personali. A crescut numărul beneficiarilor acestor drepturi, iar luna aceasta ne înregistrăm cu plăți restante la acest capitol", spune primarul Bebe Ivan.

deschidereCăderile masive de grindină înregistrate în județul Argeș în luna mai au distrus plantații legumicole și pomicole, fermierii înregistrând în multe cazuri pagube de 100%. Este și cazul lui Petre Tudora, care deține o plantație de peri și pruni în Micești. Acesta se declară revoltat de faptul că Argeșul nu este protejat de Sistemul Național Antigrindină, respectiv de tunurile antigrindină, ce emit unde sonice spre norii în care se formează grindina, pentru a stopa constituirea particulelor de gheață.

domnestiPloile din luna mai nu au produs pagube în localitatea Domnești, însă captarea de apă de la Bahna Rusului a avut de suferit, în sensul că unul dintre zidurile de sprijin de aici a fost avariat pe o porțiune de circa 20 de metri.  ”Alimentarea cu apă a localității nu a fost periclitată, însă problema este una cât se poate de serioasă, există un risc pentru tot ceea ce înseamnă zona Bahna Rusului. Reprezentanții Prefecturii și ai Apelor Române au evaluat situația la fața locului, au întocmit un proces verbal de constatare a pagubelor și urmează ca noi să facem o documentație prin care vom solicita Guvernului alocarea de fonduri pentru reparațiile necesare. Va fi nevoie de lucrări complexe, inclusiv de mutarea cursului Râului Doamnei pentru o perioadă, ceea ce implică și costuri pe măsură. Ne vom apuca de lucru imediat ce vremea va permite”, declară primarul Gabriel Zăvoianu.

suiciChiar dacă pe Valea Topologului ploile din ultima perioadă nu au înregistrat caracter de grindină și furtună ca în alte părți ale județului, cantitatea de apă căzută a afectat serios infrastructura rutieră. Primăria Șuici va reabilita tronsoanele pe care circulația nu se mai poate desfășura în cele mai bune condiții. Nu doar că vor fi nivelate gropile, cu utilajele din dotare, dar se va achiziționa și piatră pentru a se distribui pe străzile localității.

01 tigveni apaRețeaua de alimentarea cu apă în comuna Tigveni este finalizată în proporție de 100%. Conform declarațiilor edilului șef Dumitru Slătineanu, există doar două locuințe care se află mai sus de nivelul bazinului, gospodării care, în momentul de față, nu beneficiază de apă curentă. În rest, localitatea este racordată în întregime. De asemenea în Tigveni există 17 km de rețea de canalizare funcțională. ”După încheierea lucrărilor privind branșările, pe Valea Bădislavei se lucrează acum la cele două poduri – unul realizat din fonduri proprii și altul ca parte al proiectului finanțat cu fonduri europene, prin care DGASPC construiește căsuțe și centre de zi pentru persoanele cu dizabilități.”, a declarat primarul din Tigveni.

valea iasului bun de bunAdministrația comunei Valea Iașului a finalizat în luna mai acțiunea de pietruire a tuturor drumurilor locale neasfaltate, fiind asigurate cele mai bune condiții de circulație. De asemenea, în ședința de Consiliu Local din luna aprilie a fost aprobat un proiect de hotărâre privind realizarea marcajului pentru limita de viteză pe fiecare stradă din comuna Valea Iașului, excepție făcând cele de pe DN.

negrasi bun 1Administrația comunei Negrași va demara în această vară lucrările de asfaltare a DC 100 în satul Mozacu. Investițiile în modernizarea drumului vor fi realizate din fonduri locale și cu sprijinul Consiliului Județean. ”Vom asfalta aproximativ 1,8 km de drum. Suntem în procedură de licitație pentru atribuirea lucrărilor și în scurt timp ne vom apuca de treabă. Vom demara lucrările cu fonduri proprii și pe parcurs vom căuta și alte surse de finanțare. Drumul face legătura cu comuna Teiu, iar după modernizarea acestuia se va merge numai pe asfalt până în localitatea vecină”, declară primarul Alexandru Constantin.

micestiConducerea Primăriei Micești a demonstrat că a avut dreptate! Demersurile administrației locale privind nelegitimitatea facturii în valoare de 586.502,29 lei de la Distrigaz, emisă în decembrie anul trecut, s-au soldat cu stornarea documentului. ”Costurile reale ce făceau obiectul facturii sunt de 168.510,10 lei, iar noi am economisit în jur de 4 miliarde de lei vechi. Factura din decembrie a fost stornată și emisă alta. Era un abuz, și nu puteam sta cu mâinile în sân. Sunt de acord că se pot face și greșeli, dar noi trebuie să fim vigilenți, cum am fost în cazul de față, și nu am achitat în orb. Am făcut numeroase adrese, prin care am explicat, atașând documente, că suma de pe factura inițială nu corespundea cu ceea ce  s-a lucrat. Am demonstrat că avem grijă de bani publici și că administrațiile locale își fac treaba și au specialiști”, a declarat primarul din Micești, Dumitru Voicu.

vulturestiPrintre activitățile din luna mai ale administrației comunei Vulturești s-a numărat și decolmatarea pârâului Mâzgana, acțiune necesară după ploile din ultimele săptămâni. ”Am curățat albia pârâului, am vrut să-i dăm un curs drept. Au fost mai multe ploi și se strânseseră destul de multe aluviuni. Dacă va fi nevoie, vom mai interveni pentru salubrizarea cursului de apă”, declară primărița Irina Poșircă.

stefan cel mare”Se lucrează în continuare la montarea sistemului de monitorizare video. Au fost instalate 19 camere performante, cu infraroșu și funcție de înregistrare a numerelor de înmatriculare ale mașinilor. În 2-3 săptămâni, va fi gata întreaga lucrare. Vom supraveghea intrările și ieșirile din comună, dar vor fi camere montate și în alte zone-cheie ale localității”, declară primarul Niculae Vidan. Montarea sistemului de supraveghere video în localitate va contribui la asigurarea ordinii și siguranței publice și la prevenirea comiterii faptelor antisociale.

poienarii de muscelConform autorităților locale, șansele ca finanțarea proiectului de introducere a rețelei de gaze în localitate să fie aprobată sunt considerabil mai mari în acest moment. Conducerea Primăriei Poienari de Muscel a depus de mai mult timp la Ministerul Dezvoltării un studiu de fezabilitate pentru realizarea rețelei de gaze și, în scurt timp, investiția ar putea deveni realitate, sub condiția ca Guvernul să dea drumul cât mai repede la finanțări. ”Prioritate la finanțare au localitățile care au o distanță mai mică de 1.000 de metri față de magistrala de transport gaze naturale. Comuna noastră se află la 200 de metri de rețeaua principală de gaze din zonă. Gazele sunt soluția viitorului, numai așa vom putea salva pădurile. Dar trebuie luate în calcul și costurile cu încălzirea, confortul asigurat prin folosirea unui astfel de combustibil. Toate aceste aspecte indică faptul că încălzirea pe bază de gaze naturale este cea mai rentabilă”, declară primarul Ion Banzea.

cocu asfaltare dj 703A 1În cursul lunii mai au început lucrările de modernizare a DJ 703 A Cocu – Cotmeana, obiectiv de investiții finanțat din bugetul Consiliului Județean Argeș. Pe raza comunei Cocu urmează să fie asfaltați circa 9 km de drum județean. ”Se lucrează la refacerea acostamentelor și sunt executate podețele prevăzute în proiect. Vorbim de lucrări pregătitoare în vederea turnării asfaltului. Sunt mulțumit de felul în care se lucrează, oamenii sunt serioși, vin la treaba în fiecare zi, și dacă totul merge așa, cred că în vară asfaltarea va fi gata. Pentru locuitorii comunei Cocu este o lucrare mai mult decât binevenită întrucât drumul se degradase de ani de zile, iar circulația se desfășura anevoios”, declară primarul Gheorghe Țucă.

suseniDe la 1 iunie începe modernizarea infrastructurii rutiere în Suseni. Se vor asfalta, conform proiectului, 8 km de drumuri comunale, tronsoane din fiecare sat al localității. ”Vom începe cu satul Odăieni, dar până la sfârșitul anului vom finaliza investiția. În afară de turnarea asfaltului, modernizarea cuprinde realizarea de șanțuri și șanțuri pereate, unde este cazul, precum și un podeț.”, a declarat primarul Doru Radu.

rociu culturi agricole 1”Am întrunit o comisie cu reprezentanți ai APIA, Direcției Agricole și UAT Rociu, specialiști care au făcut evaluări și au întocmit procese verbale. Documentele au fost trimise la Ministerul Agriculturii cu solicitările pentru despăgubiri. Sper ca de data aceasta să nu rămânem fără niciun răspuns. Statul ar trebui să se implice în primul rând în sprijinirea fermierilor români. Agricultura este punctul nostru forte, ca țară, și ar trebui ca statul să facă eforturi pentru acest domeniu. Au fost afectate peste 2000 de hectare de culturi agricole la nivelul comunei. În primul rând este vorba de culturile de toamnă, iar din cele de primăvară, mazărea și soia.”, a declarat șeful executivului din Rociu.

musatesti alimentare cu apaÎn curtea Căminului Cultural Mușătești va fi finalizat în scurt timp un teren de sport. Investiția în domeniul agrementului este realizată de administrația locală cu fonduri proprii. ”Este vorba de un teren multifuncțional de sport cu gazon sintetic care va putea fi folosit de elevii școlii și de tinerii din localitate. Este amplasat chiar vis-a-vis de școală, în curtea căminului cultural. Lucrările sunt în stadiu final, am montat gazonul, mai avem de pus porțile și de realizat mici finisaje. În folosință îl vom da însă după ce se va termina criza aceasta a coronavirusului”, declară primarul Constantin Oancea.

corbiÎncă o investiție, în valoare de 1, 5 milioane de euro, va fi implementată la Corbi. Primăria localității a câștigat finanțarea printr-un proiect depus la Compania Națională de Investiții. Este vorba despre amenajarea și modernizarea Văii Valea Mare, precum și asfaltarea Străzii Valea Mare, în lungime de 1,5 km, și asfaltarea Străzii Ureanu, în lungime de 1,2 km.

ratestiConducerea Primăriei Rătești intenționează să dea în folosință dispensarul uman construit în satul Furduiești în această vară. Pe lângă cabinetele de medicină de familie, cetățenii comunei Rătești vor avea la dispoziție și un punct farmaceutic în cadrul dispensarului. ”Avem prevăzute în buget fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor la dispensar. Investițiile au fost realizate cu fonduri proprii și cu sprijinul Consiliului Județean. Ne dorim ca dispensarul din satul Furduiești să devină funcțional vara aceasta, iar cetățenii să beneficieze de servicii medicale de calitate”, declară primarul Cornel Petrică.

nucsoaraCondiții excelente de circulație pe DC 268 Sboghițești – Nucșoara – Brădet, în urma lucrărilor de modernizare a drumului, lucrări finalizate de curând în comuna Nucșoara. Cu fonduri guvernamentale și locale, administrația comunei Nucșoara a asfaltat 6,8 km de drum comunal, cu rigole, șanțuri, ziduri de sprijin și podețe amenajate la intrarea în proprietăți.  Proiectul s-a derulat prin PNDL 1, iar recepția finală a lucrărilor a avut loc în luna mai.

babanaÎn luna mai administrația din Băbana a finalizat lucrările de amenajare a unei zone de agrement, situate în punctul „La Păneață”. De asemenea, au fost încheiate lucrările de reabilitare a două drumuri comunale: DC 177A și DC 165.

02 albestii de arges gradinita 1După ce a reușit anul acesta asfaltarea a 4 km de drumuri comunale, din fonduri proprii, conducerea administrației din Albeștii de Argeș va încerca să găsească o sursă de finanțare extrabugetară pentru restul proiectului, ce vizează modernizarea a încă 8 km din localitate. De asemenea, se lucrează la un studiu de fezabilitate pentru extinderea rețelei de alimentare cu gaze.

mozaceni parimar mai 2020De curând, conducerea Primăriei Mozăceni a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de înființare a rețelei de canalizare în localitate, investiție ce se va derula prin PNDL 2. Potrivit autorităților locale, lucrările vor demara în scurt timp și au în vedere realizarea unei rețele în lungime de 11,5 km, cu două stații de epurare și șapte stații de pompare.Pe de altă parte, lucrările de modernizare a rețelei de iluminat public de-a lungul DJ 659 au fost finalizate în luna mai. ”Au fost montate 218 lămpi cu înaltă eficiență energetică, asigurându-se astfel un iluminat stradal corespunzător. În funcție de fondurile pe care le vom avea disponibile în buget, avem în plan să modernizăm rețeaua de iluminat public și în alte zone ale comunei”, declară primărița Liana Corina Dună.

cetateni primar ian 2020 3Un proiect în valoare de 1 milion de euro depus de conducerea Primăriei Cetățeni a fost declarat eligibil și propus spre finanțare. Este vorba de fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capital Uman. ”Obiectivul vizează reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială din comunitățile marginalizate din zona rurală, cu o populație de până în 20.000 de locuitori”, explică primarul Claudius Ciobanu.

bughea de jos primar 1Fiindcă majoritatea localnicilor și-a manifestat interesul și dorința de a avea rețea de gaze în comună, conducerea administrației din Bughea de Jos a depus studiul de fezabilitate și documentele aferente la Ministerul Dezvoltării, pentru obținerea finanțării. ”Foarte important este faptul că magistrala de la Câmpulung se află la limită cu localitatea noastră, fiind supradimensionată, în urma solicitărilor noastre anterioare, iar până la prima locuință din Bughea de Jos nu sunt decât 300 de metri! Ar fi, așadar, costuri reduse din acest punct de vedere”, afirmă primarul Ion Tănăsescu.

barlaLucrările de modernizare a DC 137 Malu – Bârla sunt în plină desfășurare și, conform autorităților din Bârla, acestea ar putea fi finalizate în aproximativ o lună de zile. La sfârșitul lunii mai a fost turnat primul strat de asfalt pe cei 6,3 km de drum comunal și în paralel s-a lucrat și la rigole și șanțuri. Asfaltarea DC 137 este un proiect finanțat cu fonduri guvernamentale  (PNDL) și locale.

01 teiu ziua eroilor 4De Ziua Înălțării Domnului, mare sărbătoare creștină, în comuna Teiu a fost celebrată Ziua Eroilor, sărbătoare națională în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării. Având în vedere starea de alertă în care ne aflăm și măsurile impuse în contextul crizei provocate de noul coronavirus, manifestarea s-a ținut într-un cadru mult mai restrâns decât de obicei, cu respectarea normelor de distanțare socială și asigurarea măsurilor de protecție.

01 stalpeni ziua eroilor 9Ziua Eroilor nu a trecut neobservată în comuna Stâlpeni, în ciuda situației generată de pandemia  cauzată de noul coronavirus. Conducerea administrației, alături de consilierii locali și un număr restrâns de săteni, au participat la slujbe de comemorare în memoria celor ce au plătit prețul suprem pentru binele urmașilor. S-au depus coroane de flori la monumentele de la Lăzărești, Stâlpeni și Rădești întru slava celor ce au luptat pentru o Românie unită și liberă.

bascov ziua eroilor 1Au început lucrările de reabilitare și modernizare a drumului comunal DC 173: Mica-Brăileni, cu cele 8 străzi aferente. ”Drumul principal va fi reabilitat, și se va turna un nou strat de asfalt, de 6-8 cm; se vor amenaja de-a lungul lui șanțuri pluviale, poduri, podețe pentru acces în curțile cetățenilor. De asemenea, străzile aferente vor fi asfaltate și se vor realiza canale de scurgere pluvială. Lucrările sunt foarte complexe, costurile ridicându-se la peste 63 de miliarde de lei vechi.”, declară primarul Gheorghe Stancu.

boteniPentru mai multe șanse de a primi finanțarea în vederea introducerii rețelei de gaze naturale în localitate, Primăria Boteni, alături de alte administrații locale din Argeș și Dâmbovița, au făcut o asociere și au depus documentația la Ministerul Dezvoltării. ”Asociația este compusă din comunele Boteni, Mioarele, Hârtiești, Stoenești, Cetățeni, Malul cu Flori, Pucheni și Văleni. Eu cred că în acest fel vom avea mult mai multe șanse de a obține suma necesară și că investiția se va concretiza, pentru binele tuturor cetățenilor din aceste localități”, spune primarul Vasile Leau.

cicanesti 2Nu mai sunt bani pentru sectorul asistență socială! Primarul comunei Cicănești, Ion Ionescu, spune că, din nou, guvernanții nu s-au organizat la acest capitol. ”Nu cred că a fost vreun an de când sunt primar în aceste fonduri să ajungă pentru tot anul, în sensul în care să nu mai fie întârzieri la plată. Deja suntem obișnuiși cu această stare de fapt, dar nu pot să tac, fiindcă acest lucru nu este normal. Nu vreau să ne obișnuim cu anormalul. Pentru ultima lună nu am plătit indemnizațiile, și așteptăm trimestrializarea”, afirmă edilul șef.

racaCopiii și tinerii din comuna Râca se vor bucura vara acesta de un spațiu de agrement nou-nouț realizat de autoritățile locale cu fonduri europene și locale. Este vorba de un teren multifuncțional de sport, cu gazon sintetic, amenajat în centrul comunei. Proiectul a prevăzut montarea suprafeței de joc, împrejmuirea, realizarea nocturnei  și a câtorva vestiare.

01 stolnici dispensar 2Conducerea Primăriei Stolnici a emis ordinul de începere a lucrărilor de asfaltare a Străzii Școlii din satul Cotmeana. Este vorba de strada care face legătura între DJ 679 și podul construit pe Măsura 1.2.5, spre exploatațiile agricole din satele Izbășești și Cotmeana. ”Vom asfalta circa 500 m cu tot ceea ce înseamnă lucrări de artă, adică șanțuri periate, tuburi de traversare a apelor și ce mai implică această structură. Sper ca în vara aceasta lucrarea să fie gata”, declară primarul Sevastian Pupăză Roșu. Asfaltarea străzii Școlii în satul Cotmeana este executată cu fonduri din bugetul Primăriei Stolnici.

sapata primar 2019 1În perioada următoare, administrația comunei Săpata va demara o acțiune de modernizare a rețelei de iluminat public stradal. De-a lungul drumului județean care străbate localitatea, pe o lungime de aproximativ 10 km, vor fi înlocuite vechile becuri și suplimentate sursele de iluminat stradal.”Am operat o rectificare bugetară în vederea suplimentării surselor de iluminat public și schimbarea vechilor becuri. Pe acest tronson se vor monta lămpi economice cu LED, iar becurile rămase după înlocuire le vom redistribui în restul satelor pentru iluminat stradal. Vor fi montate circa 100 de lămpi noi. Achiziția a fost făcută, iar în vara aceasta vom începe lucrările”, declară primarul Laurențiu Micu. De asemenea, de curând, bugetul local a mai fost rectificat cu sumele necesare achiziției lemnelor pentru iarnă. Au fost cumpărate lemne pentru încălzirea școlilor și a Primăriei.

cosestiAsfaltarea drumului  județean Jupânești-Priseaca este o certitudine! După o ședință între conducerea Primăriei Coșești și reprezentanții Direcției Tehnice a Consiliului Județean, s-au propus departamentului juridic soluții pentru rezolvarea celor câtorva suprapuneri de teren care tergiversau finalizarea DALI. ”Ne-am deplasat la fața locului, toți factorii de decizie și am identificat soluțiile. Dacă departamentul juridic va da ok-ul pentru a fi în conformitatea cu legea, se poate trece la etapa următoare. S-a stabilit următoarea ședință peste trei săptămâni de la ultima întâlnire, adică la începutul lunii iunie. Este mai mult decât cert că acest drum, care ne-a creat atât de multe probleme, va fi modernizat. Este, după părerea mea, o mare realizarea, în beneficiul tuturor localnicilor.”, spune primarul Nicolae Pană.

cepariCu două proiecte pentru care se așteaptă semnarea contractului de finanțare cu Compania Națională de Investiții și alte trei depuse la Ministerul Dezvoltării pentru o posibilă finanțare, administrația locală din Cepari are toate motivele să creadă că și anul acesta va fi unul cel puțin de bun ca anul trecut, din punct de vedere investițional.

bughea de sus canalizare 1Din cei 27,5 km de conductă de canalizare, cât prevede proiectul, în momentul de față la Bughea de Sus s-au îngropat 14 km. Conform declarațiilor primarului Nicolae Tarbă, au început să se realizeze, în paralel, și racordurile. ”Avem deja pe o lungime de 8 km și racordurile efectuate și, de acum se lucrează în paralel: se îngroapă conducta și se fac racordurile. În maxim o lună va fi achiziționată și montată și stația de epurare. Proiectul mai prevede, de asemenea, 18 stații de pompare, din cauza reliefului și a drumurilor în pantă. Important este faptul că se lucrează intens și suntem în grafic cu lucrările, pentru ca această utilitate de maximă importantă să fie dată în folosință cetățenilor în cel mai scurt timp posibil”, spune edilul șef.

popestiÎn luna mai au început lucrările de construcție a Căminului Cultural Popești. Autoritățile din comuna Popești construiesc căminul cultural în punctul Conac Belu, cu fonduri proprii. Este un proiect menit să ofere o ”casă” tradițiilor și activităților culturale din localitate, dar noul cămin cultural va constitui și locul în care Ansamblul ”Murgulețu” își va desfășura repetițiile. Ani la rând localitatea nu a avut o locație pentru evenimente cultural-artistice, iar prin această investiție conducerea Primăriei Popești intenționează să ducă mai departe obiceiurile specifice zonei. ”Căminul cultural va avea 178 de locuri, scenă, vestiare, grupuri sanitare, locuri de parcare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm ca anul viitor să-l finalizăm. Obiectivul pentru anul acesta este să-l ridicăm ”la roșu” și să-l acoperim. Sperăm că vom primi sprijin din partea Consiliului Județean pentru a realiza acest proiect”, declară primarul Ion Mihai.

davidesti grindinaDin  nou, localitatea Davidești a fost lovită de forțele naturii. Piatra a afectat grav atât culturi, locuințe, producând pagube la acoperișurile caselor, dar și drumurile din comună. Primărița Mirela Cismaru speră ca în urma evaluării comisiei județene ISU, administrația și localnicii să primească fonduri de urgență pentru remedierea problemelor. ”Sper, dar nu sunt sigură, că ni se vor aloca fonduri de la situații de urgență și spun asta deoarece nici anul trecut, după inundații, deși a fost întocmit un raport clar și stabilită o sumă pentru refacerea infrastructurii rutiere, nu am primit nimic. În orice caz, noi, pe cont propriu, vom încerca să remediem cum putem situația. Vom decolmata șanțurile și canalele din nou, vom reface drumurile, acolo unde circulația este pusă în pericol. Trebuie să achiziționăm material pietros și să balastăm tronsoanele cele mai afectate. De data aceasta nu doar satul Conțești a fost afectat, avem pagube în toate satele.”, spune primărița din Davidești.

cateascaÎn luna mai, în comuna Căteasca au început lucrările de extindere a rețelei de gaze realizate de operatorul local Premier Energy, cu ajutorul autorităților locale. Astfel, gazele sunt introduse pe străzile Speranței (sat Recea), Trandafirilor (sat Catanele), Principală, lângă pod (sat Căteasca), Velceștilor  și Duțanilor (sat Gruiu) și la ieșirea din satul Catanele, pe strada principală. Operatorul de gaze se ocupă de introducerea conductelor, realizarea conexiunilor și punerea în funcțiune a rețelei, iar administrația din Căteasca pune la dispoziție buldoexcavatorul din dotare pentru săpături.

buzoestiLucrările de branșare a gospodăriilor la rețeaua de alimentare cu apă recent reabilitată în satele Buzoești și Curteanca au început în luna mai. Potrivit autorităților locale, vor fi executate un număr de 380 de branșamente, costul lucrărilor fiind suportat din bugetul primăriei. Branșamentele vor fi realizate până la limita de proprietate a consumatorilor, urmând ca fiecare beneficiar să se ocupe de montarea conductelor pe domeniul privat. Rețeaua de alimentare cu apă a celor două sate (12 km) a fost reabilitată pe baza unui proiect derulat de SC Apă Canal 2000 Pitești în colaborare cu autoritățile din comuna Buzoești.

stoenestiAdministrația comunei Stoenești a finalizat în luna mai captarea unui nou izvor de apă în satul Piatra. Cantitatea de apă din rețea a fost astfel suplimentată, iar autoritățile locale speră să nu mai existe probleme cu debitul apei pe timpul verii. ”Am făcut o suplimentare cu cca. 25 mc/apă în 24 de ore, acum nu ar mai trebui să fie probleme cu cantitatea de apă care ajunge la oameni. În special pe timpul verii se consumă mai mult, dar prin această lucrare presiunea și debitul ar trebui să fie la parametri optimi”, declară primarul Ion Marin. Captarea izvorului de apă din satul Piatra a fost realizată cu fonduri proprii de autoritățile din comuna Stoenești.

schitu golestiÎncă 150 metri de rețea de îngropat și tronsonul de canalizare la care se lucrează în comuna Schitu Golești va fi finalizat. Stația de epurare este deja gata, conform declarațiilor primarului Vasile Miriță, fiind deja realizate probe la rece. ”Vom avea, așadar, în foarte scurt timp, sistem de canalizare funcțional în 30% din localitate, dar avem planuri pentru a doua etapă. Imediat după ce ni se întorc sumele pe care le-am achitat pentru modernizarea Căminului Cultural, fiind o investiție la care așa este procedura, adică undeva prin toamnă, vom putea scoate la licitație încă un tronson de canalizare, în lungime de 4 km, pe partea dreaptă a drumului național. Stația de epurare este dimensionată pentru 4000 de locuitori, așa că vom putea avansa rapid cu extinderile.”, spune edilul șef.

lerestiVești bune pentru locuitorii comunei Lerești! Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară realizează lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor din comuna Lerești. La nivelul comunei, aceste servicii vor fi realizate de către SC Topo Hans Impex SRL. Primarul Marian Toader a făcut pentru cetățeni precizări importante pentru ca aceasta acțiune să se desfășoare în cele mai bune condiții. ”Cel mai important este faptul că acțiunea de cadastrare este GRATUITĂ! Operațiunea de realizare a măsurătorilor se va realiza sistematic, pe străzi, dumneavoastră, ca cetățean, urmând a fi înștiințat, în prealabil, cu 2-3 zile, pentru a putea fi prezent la imobilul respectiv, cu documentele juridice aferente acestuia pentru a le prezenta echipei.

baiculesti 2Lucrările de asfaltare a DJ 704H în comuna Băiculești au continuat în luna mai, fiind turnat primul strat de asfalt și pe diferența de 2,6 km de drum nemodernizat anul trecut. Drumul leagă comuna Băiculești de municipiul Curtea de Argeș prin cartierul Noapteș și este asfaltat cu fonduri de la Consiliul Județean. Primarul Niculae Dragnea se declară mulțumit de felul în care decurg lucrările de asfaltare și speră ca până la finalul anului DJ 704H să fie complet modernizat. În perioada următoare vor fi reluate lucrările la terenul multifuncțional de sport pe care autoritățile din Băiculești îl amenajează în satul Tutana. ”Proiectul este realizat în proporție de 80%. Am depus ultimele deconturi pentru lucrările efectuate și vom relua în scurt timp lucrul la teren. Termenul de finalizare a investiției este 2021”, declară primarul Niculae Dragnea.

01 recea organizare santier 1Modernizarea DJ 504 Lim. Jud. Teleorman- Popești – Izvoru – Recea – Cornățel – Vulpești (DN 65A), unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din județul Argeș, a demarat în luna mai.  Organizarea de șantier pentru derularea lucrărilor din proiect s-a făcut în comuna Recea. ”Am pus la dispoziția firmei care se ocupă de lucrări o suprafață de 6.000 mp, în Poiana Târgului Vechi. Au electricitate, au alimentare cu apă, accesul se face ușor din drumul principal, sunt asigurate condiții optime pentru organizarea de șantier. Au sosit utilajele de lucru, forța de muncă și în câteva zile încep lucrările. 9 km de drum județean vor fi modernizați în comuna Recea în cadrul acestui proiect”, declară primarul Marin Pană. Ulterior, locația folosită pentru organizarea de șantier pentru modernizarea DJ 504 va fi amenajată ca parcare pentru cei care vin la târgul tradițional de Sf. Dumitru organizat în comuna Recea.

darmanesti primar 2012Conducerea administrației din Dârmănești a depus la Ministerul Dezvoltării documentația pentru obținerea finanțării în vederea introducerii rețelei de gaze naturale în localitate. ”Avem depus și studiul de fezabilitate și ridicările topografice și două avize. Suntem, așadar, într-un stadiu destul de avansat cu toate cele necesare. Sperăm să primim suma necesară, fiindcă toți localnicii așteaptă cu nerăbdare această utilitate”, declară primarul Emilian Ciolan. Cu fonduri proprii și ajutor financiar din partea Consiliului Județean vor începe lucrările pentru construirea sălii de sport aferente școlii din Dârmănești. ”Am refăcut proiectul, a fost scoasă investiția la licitație și s-a stabilit câștigătorul. Urmează în cel mai scurt timp să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Nu am reușit până acum deoarece a fost situația creată de coronavirus, iar atenția noastră s-a concentrat pe sănătatea comunității. Au urmat ploile care nu au creat timpul propice pentru demararea investiției, însă vremea se va îndrepta și ne putem vedea liniștiți de treabă.”, a mai spus edilul șef.