moldovenesti 1În zilele de 24 și 25 august s-a desfășurat a VII-a ediție a Zilelor comunei Moldovenești și Festivalului Cepei, organizate de Primăria și Consiliul Local Moldovenești și Asociația Prietenii Bădeniului.
La Căminul cultural Pataki András din Moldovenești au fost primiți musafirii din localitățile înfrățite și s-a vernisat o expoziție care include poze vechi din satele comunei. Tot acolo a avut loc prezentarea celor două proiecte de restaurare a bisericilor, monumente istorice, de la Bădeni și Moldovenești, restaurare care se realizează în decurs de trei ani din fonduri europene. Momentul special al serii l-a constituit Concertul de muzică clasică al formației Kovács Pál din localitatea Farmos. În sala de spectacole l-am întâlnit pe vicepreședintele Consiliului județean Cluj, domnul Vákár István, cu care am purtat un mic dialog:

- A fost o surpriză plăcută acest concert!
- Am auzit la Moldovenești astăzi o muzică perfectă, cântată profesionist, la care chiar nu mă așteptam. A fost ceva nemaipomenit. La Zilele comunei oamenii se așteaptă să fie muzică populară și alte tipuri de muzică ușoară, dar chiar muzică clasică! S-a cântat azi aici de la Strauss până la operetă, aproximativ o oră și jumătate de muzică de o calitate excelentă. Colegii și prietenii din Moldovenești au stat frumos înăuntru, deși afară era mai răcoare, era și o bere rece, însă noi am ascultat Muzica.
- Prin ce se disting comunități de felul celei din Moldovenești?
- Îmi schimb total viziunea despre ce înseamnă oraș, sat, comunitate. Comunitățile cum este Moldoveneștiul au parte de niște oameni cu atât de mult bun simț, bună credință, oameni muncitori care-și lucrează fiecare partea sa. Consider aceste momente extrem de importante, de aceea le și sprijinim. Are loc un schimb cultural cu celelalte comunități cu care suntem înfrățiți. Județul este mare, comunitățile sunt multicolore. Din punctul meu de vedere, trebuie să continui ceea ce am început acum trei mandate, anume dezvoltarea infrastructurii comunităților. Aceasta este treaba unui consilier județean și a consiliului județean. În rest, să promovăm lucrurile bune, căci oamenii știu foarte bine ce au de făcut. Comunitatea de aici se dezvoltă din punct de vedere turistic, însă există și dezvoltare industrială. Consider că sunt situații în care județul ar avea de învățat de la o comunitate rurală. Infrastructură nu înseamnă schimbarea totală a feței comunei. Curent, apă, canalizare e necesar să existe în fiecare casă. Iar cel care vrea să vadă această comunitate sau să se mute aici trebuie să ajungă cât de ușor în acest loc. Eu aș putea să-i spun oricărui clujean că, dacă își dorește zece-cincisprezece ani mai mult pentru viața lui, să se retragă la țară. Internetul funcționează, se poate munci de oriunde.

“Să fie această zi o sărbătoare!”
Sâmbătă, 25 august, sărbătoarea a continuat pe terenul de fotbal din Plăiești. Au avut loc concursuri sportive, un campionat de fotbal pe terenul școlii din Moldovenești, un concurs de ciclism. De asemenea, s-a desfășurat un concurs gastronomic, care a dat gust acestei zile, dar și activități pentru copii (concursuri, jocuri distractive, ateliere, pictură pe față) și un atelier de olărit, sub îndrumarea lui Suba László. Copiii s-au bucurat și de spectacolele de teatru de păpuși Sétáló din Cluj în limba maghiară și piesa cu Liliana Csaki în limba română.
Evenimentul a continuat cu cuvântul de salut al primarului comunei, domnul Ioan Mărginean: „În fiecare an este un prilej de bucurie să văd că cele șapte sate din comună pot deveni o comunitate. Îi salut pe reprezentanții localităților înfrățite, pe cei care își au rădăcinile pe aceste meleaguri și pe dragii noștri părinți care ne susțin tot anul. Să fie această zi o sărbătoare!
Stimați localnici, urmând tradiția anilor precedenți, și în acest an salutăm cu drag cuplurile care împlinesc cincizeci de ani de căsătorie. Prezentăm onorul în fața unei jumătăți de secol de devotament și fidelitate. În acest an stau pe această scenă cu un sentiment deosebit, deoarece îmi salut dragii părinți care și ei își serbează Nunta de Aur. Eu, copilul lor, le mulțumesc pentru cei cincizeci de ani de muncă, sârguință și perseverență. Să aveți cu toții sănătate și să simțiți că nu sunteți lăsați singuri.
Nu în ultimul rând, am onoarea de a-i ura La mulți ani! la împlinirea celor 100 de ani doamnei Székely Ida din Bădeni.”
Programele au fost organizate pentru fiecare vârstă și pe gustul fiecăruia: în spectacolul de dansuri populare au evoluat Ansamblurile Rügyek și Fiii Moților din Mihai Viteazu, Ansamblurile Boglya și Izvorașul Tureniului din Tureni, dansul popular susținut de ansamblul folcloric Aranyosszék; au susținut un mic recital și copiii care frecventează cursurile de vioară.
Cei mai tineri s-au bucurat de un concert al trupei Insect din Sf. Gheorghe, un spectacol prezentat de Unique Dance, echipa de dans modern a Școlii din Moldovenești. Au mai participat Crina și Alexia Prata cu un spectacol de muzică populară; manifestarea a continuat cu un moment de jonglerii cu foc prezentat de Asociația Juggling din Cluj-Napoca, un concert cu formația Role, seara încheindu-se cu focuri de artificii.