cosesti 2Miercuri, 9 Mai,  cu ocazia Zilei Europei, Centrul Europe Direct Argeș și partenerii săi, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” și Consiliul Județean Argeș, au organizat un eveniment unic, ce se înscrie în suita manifestărilor dedicate Anului European al Patrimoniului. Pe lângă atelierele creative tematice, au fost  prezentate tradiții locale,  concursul „Argeșul repovestit” și a fost lansată cartea omonimă, realizată de echipa Centrului Europe Direct Argeș.

În fapt, sărbătorirea „Zilei Europei” de către CED Argeș și partenerii amintiți are o tradiție de 10 ani. Dacă până anul acesta au fost aduse în atenția participaților, în special tineri, beneficiile de a fi parte integrantă, ca țară în Uniunea Europeană, 2018 a fost anul asumării identității, a diversității în unitate. Cu alte cuvinte, ceea ce ne reprezintă ca entitate în contextul familiei europene, adică tradițiile și obiceiurile noastre-valorile pot fi promovate și este necesar să fie cunoscute la nivelul întregului continent. Prin Concursul “Argeșul repovestit”, care a fost o expoziție de costume populare din întreaga zonă a Argeșului și Muscelului, s-a dorit să se afirme splendoarea și  bogata specificitate a zestrei strămoșești a județului.
Comuna Coșești a participat la această expoziție cu întreaga colecție de costume populare a dnei Maria Plopeanu, costume vechi de peste 100 de ani, cu care a făcut senzație - unul dintre costumele domniei sale câștigând Marele Premiu.
La eveniment a participat și conducerea Primăriei, primarul Nicolae Pană fiind unul dintre păstrătorii și promotorii tradițiilor din localitate.
”Costumul nostru popular este de o frumusețe deosebită. Aflându-ne- geografic vorbind, la mijlocul județului, la granița dintre nord și sud, meșterii noștri populari au preluat atât specificitatea geometrică a costumelor celor de la munte, cât și motivele florale de la câmpie. Astfel, costumele noastre reprezintă, ca să zic așa, chintesența Argeșului, esența și întregul  expresivității artei brodatului. Există o descriere amănunțită a portului nostru populat în monografia localității, scrisă de prof dr. Sorin Mazilescu, care susține ceea ce am spus. Țin să le mulțumesc celor care mă sprijină și mă susțin în activitatea de promovare a meșteșugurilor și tradițiilor: doamnelor Veronica Ionescu și Maria Plopeanu, localnice, conducerii școlii și cadrelor didactice, cetățenilor din comună, d-lui Sorin Mazilescu, profesor doctor în etnografie. Acest eveniment ne-a dat din nou șansa de a arăta că zestrea noastră culturală este neprețuită și că depinde doar de noi să o valorificăm, în sensul de a o face cunoscută și, prin ea, să ne regăsim identitatea spirituală și locul nostru meritat. Tot în spiritul acestei idei, țin să menționez că am aprobat înființarea unei noi clase de meșteșuguri, în momentul de față în comună funcționând trei asemenea grupe: olărit, dogărit și fierărie. Nu ascund faptul că dorim și înființarea unei clase pentru restaurarea costumelor populare și coaserea lor, de aceste cursuri urmând să se ocupe doamnele mai sus amintite”, a declarat primarul Nicolae Pană.