stefan cel mare 1Printr-un efort conjugat al conducerii administrației locale, al profesoarei Florența Sgîea, al unor membrii ai comunității ce au participat în regim de voluntariat și cu susținere financiare din partea PETROM, o clădire deteriorată din Ștefan cel Mare, aparținând patrimoniului local, a fost reabilitată și transformată în atelier de confecționare a costumelor populare și muzeu al satului.

Obiectivul acestui proiect este încurajarea comunității locale de redescoperire a tradițiilor și încurajarea perpetuării acestora, în scopul valorificării. Finanțarea din partea OMV PETROM se înscrie în linia adoptată de companie, de a contribui la educație, ca bază a dezvoltării comunităților locale.
”În primul rând este important că am reușit să reabilităm acea clădire, care nu avea la momentul de față nicio destinație și era extrem de deteriorată. În al doilea rând, este important că i-am găsit o destinație utilă: Muzeu al Satului și atelier de confecționare a costumelor populare. În al treilea rând, este de menționat faptul că două doamne din comunitatea noastră au fost angajate pentru confecționarea acestor costume, meșteșug pe care sperăm să-l transmită mai departe copiilor din Ștefan ce Mare. Ideea este să găsim piață de desfacere pentru aceste costume, țesute cu măiestrie și atelierul să se autosusțină, îmbinând în acest fel utilul cu plăcutul. Meritul pentru realizarea acestui proiect aparține în primul rând doamnelor inimoase, care nu s-au dat bătute în ciuda dificultăților: doamna profesoară Sgîea și doamna Tudor, din partea PETROM, dar și multor membri ai comunității care au lucrat voluntar, au muncit efectiv la pus parchet și la zugrăvit. Trebuie menționat și sprijinul conducerii DanBred, firmă care a fost mereu alături de noi atunci când am avut nevoie.”, a declarat primarul Niculae Vidan.
”Ne dorim ca acest atelier să devină cunoscut în județ și nu numai, și intenționăm să aducem copiii aici, pentru a fi inițiați în meșteșugul coaserii costumelor populare și, de ce nu,  acest spațiu poate fi utilizat pentru desfășurarea orelor de dirigenție, de arte plastice, de activități practice. Nu ne vom opri aici și vom continua să dezvoltăm ideea și să construim în spiritul promovării valorilor și al educării tinerilor dincolo de școala propriu-zisă”, a spus și doamna profesor Florența Sgîea.
Inaugurarea atelierului și muzeului s-au bucurat de prezența vicepreședintei Consiliului Județean, Simona Brătulescu, care a salutat inițiativa. Pentru a rămâne în spiritul promovării tradițiilor populare, evenimentul s-a încheiat printr-un spectacol oferit de ansamblul folcloric al localității, format din elevi care au urmat, prin sprijinul Primăriei, cursuri de canto și de dansuri.