bascov 1Pentru a marca sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, la inițiativa primarului Gheorghe Stancu, Consiliul Local Bascov a hotărât construirea unui monument comemorativ, în centrul localității. Monumentul Eroului Necunoscut a fost dezvelit vineri, 23 noiembrie, în cadrul unei ceremonii de înaltă solemnitate, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Așezată “de veghe la crucea drumurilor”, cum inspirat spunea la dezvelire ÎPS Calinic, statuia reprezintă soldatul român din Primul Război Mondial, în uniformă de iarnă, susținând cu mâna dreaptă lancea drapelului cu care e înfășurat, iar cu stânga, sabia. În jurul monumentului sunt amplasate pe socluri două tunuri. Monumentul are și basoreliefuri cu numele celor căzuți în Cele Două Războaie Mondiale, între ele fiind amplasată flacăra de veghe.
La dezvelirea monumentului au participat, pe lângă oficialitățile locale, conducerea Consiliului Județean, a Prefecturii, parlamentari de Argeș, primari, reprezentanți ai Ministerului Culturii - instituția care a finanțat în parte acest proiect, reprezentanți ai Primăriei Cimișeni, localitate de peste Prut înfrățită cu Bascovul, dar și copiii Școlii „Virgil Calotescu” din Bascov care, la finalul ceremoniei, au desfășurat “Eșarfa Păcii”, parte a unui proiect internațional derulat împreună cu unități de învățământ din Italia.
Pe parcursul ceremoniei Consiliul Județean Argeș a acordat Diplome de Centenar urmașilor eroilor din Bascov căzuți în Primul Război Mondial, iar Primăria și Consiliul Local Bascov au acordat Diplome de Recunoștință urmașilor bascovenilor căzuți în Al Doilea Război Mondial.
Vizibil emoționat, primarul Gheorghe Stancu s-a rezumat la un discurs scurt, la finalul căruia a recitat, cu patos, o poezie atribuită unui soldat român căzut la datorie în 1918, pe Muntele Sorica de lângă Azuga:

“Nu plânge, Maică Românie,
Că am să mor neîmpărtăşit!
Un glonţ pornit spre pieptul tău,
Cu pieptul meu eu l-am oprit…

Nu plânge, Maică Românie!
E rândul nostru să luptăm
Şi din pământul ce ne arde
Nici o fărâmă să nu dăm!

Nu plânge, Maică Românie!
Pentru dreptate noi pierim;
Copiii noştri, peste veacuri,
Onoare ne vor da, o ştim!

Nu plânge, Maică Românie!
Adună tot ce-i bun sub soare;
Ne cheamă şi pe noi la praznic,
Când România va fi Mare!“