Tipărire

14Pentru satul Iara există mai multe proiecte mari de investiții. La nivelul satului Ocolișel se dorește reabilitarea drumurilor pe fonduri europene. Acest proiect se găsește în faza de licitație. Se vor asfalta peste 6 kilometri, plus câteva străduțe; la fel, se va regulariza o parte din albia pârâului Ocolișel.

Alt proiect mare, aproape de finalizare, este și în satul Mașca. E vorba de drumul care leagă Iara de Mașca, mai exact reabilitarea drumului comunal DC 102, care s-a asfaltat, iar acum se finalizează lucrarea. Mai sunt vreo 300-400 metri de asfalt și rigole la nivelul localității Mașca. Și la nivelul satului Agriș există tot pe PNDL un astfel de proiect de reabilitare a drumului. Asfaltarea a fost finalizată și aici, au mai rămas câteva rigole de făcut. De asemenea, a fost depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea, în localitatea Iara, a peste 12 kilometri de drumuri și străduțe. De asemenea, mai este un proiect foarte mare pe PNDL pe trei localități: canalizare menajeră și stații de epurare în localitățile Iara, Făget și Surduc.
Alte investiții în comună ar fi: realizarea unei capele mortuare, reabilitarea grădiniței pe fonduri europene, reabilitarea școlii pe PNDL, construirea unui centru de sănătate, reabilitarea căminului cultural pe fonduri europene.

Iluminatul public    
Referitor la iluminatul public, la nivelul satului Surduc urmează ca din semestrul II să se înceapă schimbarea tuturor lămpilor. „La nivelul satului Buru, avem bugetat pe anul acesta reabilitarea iluminatului și în această zonă. La fel, aici vom pietrui și câteva străduțe. Pentru satul Făgetul Ierii, săptămânile trecute am reabilitat iluminatul public, fiind montate lămpi cu led pe fiecare stâlp. Este un  iluminat extraordinar nu numai în ceea ce privește consumul, care credem că va fi mai mic. La Măgura Ierii, precum și la Lungești dorim să reabilităm, de asemenea, iluminatul public”, ne-a spus primarul comunei, domnul Ioan Dorin Popa.
La Măgura Ierii se dorește reabilitarea drumului, accesul fiind dificil.
„Drumul este puțin greoi, fiind cu pantă foarte mare, prin pădure, cu curbe destul de mari. Deși sunt puțini beneficiari acolo, trebuie făcut ceva. Și la Valea Agrișului sunt probleme cu drumul, cu infrastructura, acolo sunt drumuri de pământ; sper să reușim și acolo să facem ceva. Marea problemă a comunei este infrastructura și distanțele mari. Avem peste 50 de kilometri de drumuri comunale pe care trebuie să le întreținem și, la fel, peste 50 de kilometri de străzi și străduțe. Piatra e scumpă, la fel și utilajele, iar banii din partea populației sunt destul de puțini, pentru că taxele nu sunt mari, fiind reduse la jumătate. Toate taxele la noi sunt 50%, de aceea bugetul e diminuat cu 50%. Dacă nu accesăm fonduri europene, guvernamentale, județene, riscăm să închidem prăvălia și să mergem acasă. Nu avem alte surse de finanțare și nu am putea supraviețui din taxele și impozitele locale. Nici nu putem mări aceste taxe. De exemplu, anul acesta și chiar anul trecut taxele pe terenul agricol, pe locuințe, pe case, pe mașini sunt mici.”
Pentru Borzești, se caută o formulă de reabilitare a drumului și de punere a indicatoarelor rutiere pentru obiectivele turistice din zonă. Printre acestea, se va monta o placă comemorativă la casa familiei lui Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj. „E păcat că acea casă a fost demolată, dar vrem să punem măcar o placă, să se știe acest lucru, că acolo a existat o casă foarte veche”, a ținut să precizeze Ioan Dorin Popa.
La Cacova Ierii și Valea Vadului există un proiect pe PNDL – extindere alimentare cu apă. Se va aduce apa din munte pentru cele două sate, deoarece în zona respectivă – din cauza forărilor făcute de mină la galeriile de coastă – apa freatică a coborât destul de mult și fântânile aproape au secat. S-au făcut toate licitațiile iar în săptămânile care urmează vor începe lucrările, după obținerea autorizației de construcție.

Salubrizarea, o problemă
Pentru comuna Iara sunt taxe mari pentru serviciul de salubrizare din cauza faptului că nu există o rampă de transfer în județul Cluj și deșeurile trebuie duse mai departe. „Avem firma noastră pentru aceste lucrări, ne-am asociat șapte primării și gestionăm destul de bine deșeurile. Însă firma trebuie să le ducă în Odorheiu Secuiesc, și se plătesc mulți bani cu acest transport. Noi suportăm peste 200.000 lei, plătim transportul și oamenii care colectează deșeurile, le transportă la rampă și le sortează. Dacă ar fi în zona Clujului o astfel de rampă, s-ar reduce mult atât cheltuielile noastre, cât și ale cetățeanului. De asemenea, ar fi și un serviciu mai de calitate, zic eu. Un lucru este să transporți deșeurile la mare distanță și tot timpul să cauți soluții pentru plata acestui serviciu, și altceva este să poată face chiar cetățeanul o selectare mai riguroasă. Însă noi le și selectăm la ora actuală și, de multe ori, nu le putem selecta cum am dori, astfel că transportăm anumite deșeuri la mare distanță, deșeuri care ar trebui să rămână în gospodărie, la populație, ori vândute sau reciclate. Dar această chestiune e una de durată: abia reușim să-i conștientizăm pe oameni să vină să-și plătească anumite servicii. Fiind o zonă minieră – Iara și Băișoara – lumea era obișnuită să primească foarte mult de la stat; așa erau zonele miniere, aveau multe avantaje, primeau locuințe de serviciu. Greu se obișnuiesc oamenii că trebuie să-și plătească apa, canalizarea, electricitatea, taxele, impozitele.”

Populație îmbătrânită
A fost o vreme când comuna Iara avea aproape 7000 de locuitori, pe când mergea mina. Asta era înainte de Revoluția din 1989, poate chiar câțiva ani după. „Apoi, din cauza migrației masive spre orașe și spre țările Europei de Vest, populația a scăzut drastic. Acum, la recensământ, au fost înregistrați 3796 de locuitori iar cifra este în scădere. Problema este că populația este foarte îmbătrânită, media de vârstă fiind peste 67 – 70 de ani. De exemplu, la finalul anului trecut am obținut o sponsorizare pentru a dărui pachete la 100 de persoane; în prima fază am vrut să dăm persoanelor de peste 80 de ani, însă ne-am dat seama că sunt foarte mulți. Până la urmă, am găsit 100 de oameni cu vârstă de peste 85 de ani în localitatea Iara. Astfel, avem o medie de vârstă pe localitate destul de mare; dar ne bucurăm că oamenii din zonă trăiesc mult, au avut o viață lungă!”, spune primarul comunei Iara.