Tipărire

10Sfârșit de februarie, la o lună de la “Cupa Vlădeasa” la schi. În comuna Săcuieu, satul Rogojel, s-a desfășurat pe 24 și 25 februarie cea de-a IV-a ediție a concursului de iarnă „Vlădeasa Winter Trail”. Pe traseu și pe platoul evenimentului am întâlnit oameni din aproape toată țara.
În timpul stabilirii timpilor și a clasamentului final am stat de vorbă cu domnul Cozmin Ardelean, directorul de cursă și inițiatorul acestui eveniment.

- Ce fel de competiție este „Vlădeasa Winter Trail”?
- Este un eveniment care include patru probe: sâmbăta avem o probă de schi fond pentru copii și una de schi de tură pentru adulți, duminică avem proba de alergare montană de 15 km, cu o diferență de nivel de 950 metri, până pe vârful Vlădeasa, cu startul de la Pensiunea Anica din satul Rogojel. Mai avem o tradiție: în fiecare an, împreună cu copiii din sat și sub îndrumarea dascălilor, se organizează un spectacol la Căminul Cultural, fiind invitați atât oamenii din sat, cât și toți participanții și voluntarii. Anul acesta evenimentul artistic a avut loc sâmbătă, de la ora 16.00, incluzând dansuri și cântece populare interpretate de copiii de la Școala din Rogojel, o piesă de teatru și un moment realizat de un grup de băieți invitați de noi, “Hanu' cu bragă”, care cântă la instrumente tradiționale arhaice.
- Ce ne puteți spune despre câștigători?
- La categoria masculin, proba de alergare montană, câștigătorul este același ca și în anul anterior. Colegele mele pregătesc clasamentul și tot ce înseamnă partea de premiere. La competiția de schi de tură sunt cam aceiași favoriți, cunoscuți în zonă, în domeniul schiului de tură, care participă de mai mult timp. La proba pentru copii, participanții se schimbă de la un an la altul. În acest an au participat doar copiii de la școala din Rogojel la competiția de schi fond, iar la cea de alergare au participat atât copii din întreaga comună Săcuieu, dar și copii care și-au însoțit părinții la Rogojel. Au fost în jur de 170 de participanți, care au luat startul la proba de alergare montană și au terminat toți, din câte știu.
- Am văzut că au fost participanți din toată țara.
- Da, au fost din Brașov, Sibiu, Hunedoara, București, Cluj, inclusiv din Iași.
- De unde a plecat această inițiativă și de ce ați ales Vlădeasa?
- Mai întâi vă voi spune că cel mai emoționant moment a fost în urmă cu doi ani. Atunci am adus și un film care a rulat înainte la cinematografele clujene; am discutat cu producătorul filmului și a fost proiectat în Căminul Cultural din Rogojel, posibil chiar să fi fost primul film rulat acolo. În acea seară, mergând să marcăm traseul, o doamnă mai în vârstă ne-a spus că a fost la spectacolul de la Căminul Cultural, dar din păcate nu a mai putut rămâne, trebuind să meargă să mulgă vaca. A rămas însă nepoțelul ei și ne-a mulțumit pentru faptul că am ales satul Rogojel. Pentru mine asta a fost cea mai mare mulțumire. În rest, am ales această zonă pentru că suntem îndrăgostiți de muntele Vlădeasa. De multe ori am urcat pe vârful Vlădeasa, însă lăsând mașinile la Cooperativă și urcând până la Cabana Vlădeasa sau pe vârf, apoi întorcându-ne la mașini și în Cluj fără să interacționăm cu comunitatea din satul Rogojel. Aceasta a fost o  modalitate, un mijloc prin care am realizat o punte de legătură cu oamenii din acest sat.
- În fiecare an evenimentul se desfășoară în aceeași perioadă?
În fiecare an se desfășoară în luna februarie. Încercăm să ținem cont și de celelalte competiții, care au loc în alte locații, pentru a putea oferi posibilitatea cât mai multor participanți să vină, să se bucure de zonă, să o facem cunoscută și, astfel, să poată reveni pe parcursul verii sau în alt anotimp, însoțiți de familie sau de prieteni. Ca specific al nostru, oferim un păhărel cu pălincă sus, pe vârful Vlădeasa, participanților care ajung acolo.

Atelier de creație pentru copii
11În cadrul evenimentului, a fost organizat și un atelier de creație pentru copii. Doamna Cristina Mihuț, președintă și membru fondator al Asociației “Sursurul Izvoarelor”, ne-a declarat: „Este o primă ediție, o primă participare a Asociației Sursurul Izvoarelor cu atelierele de creație la Rogojel. A fost un atelier de pictură pe sticlă și nu numai, în cadrul unei încercări de a începe o serie de activități bazate pe creație, pe raza comunei Săcuieu. Avem o colaborare foarte bună cu primăria din Săcuieu, care ne sprijină din toate punctele de vedere în activitățile noastre.”  
Au pictat aproape 20 de copii, atât din Rogojel, cât și copiii participanților la concursul “Vlădeasa Winter Trail”. Au fost selectate trei lucrări de către coordonatoarea atelierului, domnișoara Anda Moldovan, care vor participa ulterior la o expoziție regională, cuprinzând lucrări de pe raza comunei Mărgău, Săcuieu și Călățele. Următoarea întâlnire va fi, probabil, la Răchițele.
Pe copii i-a introdus în tehnica pictării pe sticlă domnișoara Anda Moldovan, elevă a Colegiului Pedagogic din Cluj, care ne-a povestit despre acest lucru:  „Am venit la Rogojel să facem un atelier de pictură cu copilașii de aici, după cel organizat la Răchițele. Am ales o temă religioasă; ei pictează Răstignirea, pentru că suntem în Postul sărbătorii Paștelui. Dar au mai fost și alte teme: flori sau costumul național. Cel mai mic participant este o fetiță de trei ani și jumătate, iar cel mai mare are 12 ani. Este foarte important să-i încurajăm pe copii, să le spunem că lucrează frumos. Și chiar s-au descurcat foarte bine!
Când pictezi icoana pe sticlă simți o căldură specială și mi se pare că pui mai mult suflet. Izvoadele pe care le-am dat azi copiilor sunt de la Mănăstirea Nicula. Pentru pictura pe sticlă folosim niște prafuri numiți pigmenți, pe care le combinăm cu gălbenuș de ou și urmărim modelele din tehnica de la Nicula.
Eu am învățat să pictez pe sticlă anul trecut la școală de la doamna Ionița Timiș. Când doamna profesoară mi-a arătat prima dată tehnica, m-am gândit că e greu, dar după ce am luat pensula în mână am văzut că merge. Am pictat din ce în ce mai bine și am participat și la Olimpiadă. Anul trecut am câștigat locul I la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Artistice Tradiționale de la Sibiu. Am adus aici și multe icoane de-ale mele, pe care le-am expus. Ele reprezintă munca și dragostea pe care le-am depus de când am deprins acest meșteșug. Pictez cu mare drag; dacă nu pictez un timp îmi vine dorul de a picta. Am avut mai multe expoziții, printre care la Răchițele, la Sibiu, iar acum vreau să organizez la vară una la Cluj.”
Din rândul copiilor participanți la atelier, Merca Veta Cosmina, 14 ani, din Rogojel: „Fac o icoană cu Iisus pe cruce și cu Maica Domnului. N-am mai făcut niciodată icoană pe sticlă, dar după ziua de astăzi îmi doresc să continui. Am folosit doar câteva culori: albastru mult, roșu, galben, maro și negru. Ni s-a spus la început să începem din partea stângă și să nu depășim conturul.”

Primăria Săcuieu – partener în organizarea competiției
Autoritățile publice locale sunt parteneri în această competiție, considerând că acest lucru ajută foarte mult la promovarea zonei turistice Vlădeasa și a comunei Săcuieu. „Competiția este organizată de către un iubitor al muntelui, domnul Cozmin Ardelean. Comuna Săcuieu a venit în sprijinul acestui eveniment. În fiecare an au fost activități diverse, dar anul acesta au fost cele mai multe activități din toate cele patru ediții. Sâmbătă, după probele de schi fond pentru copii și schi tură pentru seniori, a avut loc un spectacol folcloric oferit de copiii școlii noastre, în care am încercat să arătăm oaspeților că încă mai sunt tradiții vii în comună. Duminică, pe lângă marea competiție de alergare montană pe traseul ce pleacă din Rogojel până la stația meteorologică 1836 Vlădeasa, am organizat împreună cu Asociația Sursurul Izvoarelor din Răchițele un atelier de pictură pe sticlă pentru copii. Suntem deschiși pentru colaborare cu oricine ne ajută să promovăm aceste locuri și obiceiurile locale, pentru a face să rămână amintiri plăcute în sufletele copiilor, ale localnicilor. Am avut oaspeți și participanți din aproape toate județele țării în aceste două manifestări organizate în această iarnă în zona noastră”, spune primarul comunei Săcuieu, domnul Gheorghe Cuc.

Comuna cu cel mai mare potențial turistic, dar fără fonduri
Și în acest an comunei Săcuieu i s-a atribuit cea mai mică sumă din partea Consiliului Județean. „Chiar dacă suntem o comună mică, consider că avem cel mai mare potențial turistic montan din județul Cluj, masivul Vlădeasa în proporție de 80% fiind pe teritoriul comunei Săcuieu. Am avea atâtea posibilități de a dezvolta o stațiune turistică montană, însă din păcate suntem prea mici pentru așa ceva. Ne-ar trebui un sprijin cel puțin județean, care până la această dată nu a venit. Sperăm ca ei să se răzgândească, sperăm într-o deschidere poate din partea Ministerului. Zona turistică Vlădeasa ar aduce un plus de valoare întregii zone a Huedinului, nu ar fi vorba doar de o dezvoltare a localității Rogojel și a comunei Săcuieu. Domeniul schiabil s-ar situa undeva între 1400 și 1700 de metri, altitudine optimă, unde zăpada este de neclintit, fără nicio intervenție umană, din momentul în care cade primul fulg și până primăvara târziu.”

Stadiul investițiilor
În privința investițiilor, la Săcuieu s-au semnat contractele de finanțare pentru două proiecte din fonduri guvernamentale: unul presupune modernizarea unei școli din comună, celălalt – modernizarea a 11,4 kilometri de drumuri. Se va semna un alt proiect din fonduri europene, pentru modernizarea a 9,3 kilometri de  drumuri forestiere. De asemenea, Primăria așteaptă un alt contract, tot prin Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru modernizarea școlii de la Rogojel. Mai există un contract pentru alt proiect european, pentru 5,9 kilometri de infrastructură rutieră, care se află într-un stadiu mai avansat.  „Din păcate, legislația este greoaie și durează foarte mult partea de studii, avize, proiectări, licitații. Ne bazăm doar pe ajutorul lui Dumnezeu pentru a nu avea contestații multe și a putea demara o parte din lucrările efective în acest an”, a mai spus domnul primar Gheorghe Cuc.