Tipărire

04aschileuLa nivelul comunei Aşchileu nu au fost înregistrate situaţii deosebite pe perioada iernii, condiţiile meteo fiind fireşti pentru această perioadă, însă fără să afecteze buna desfăşurare a activităţilor locuitorilor şi a administraţiei locale. Cum, din punct de vedere economic, Aşchileul face parte din grupa aşezărilor rurale în care prevalează ca şi activitate de bază a locuitorilor agricultura şi creşterea animalelor, cei mai mulţi cetăţeni sunt implicaţi în muncile specifice acestui moment calendaristic.
Ne aflăm la final de februarie, cea mai scurtă lună a anului, denumită popular Făurar. Tot din popor se zice că aceasta este perioada în care „două săptămâni îngheaţă tot, iar după săptămâni se dezgheaţă tot”,  moment ce marchează timpul potrivit pentru fermieri să înceapă pregătirile pentru muncile agricole specific campaniei de primăvară.
Cum se obişnuieşte în această perioadă, în paralel cu activităţile de igienizare, ecologizare şi curăţenie a teritoriului, pauzele dintre îngheţuri sunt în general momentele mai active pentru cultivatori, în zootehnie însă nu prea este timp de pauză. Crescătorii de animale, în special cei de ovine, traversează una dintre cele mai aglomerate perioade - oferă asistenţă animalelor gestante şi la fătare, asigurându-şi continuitatea efectivului de animale.