Tipărire

72La final de an şcolar, la ceas de bilanţ, se impune să ne oprim atenţia şi asupra elevilor şi a îndrumătorilor care au reuşit prin muncă, dragoste şi implicare reală să demonstreze că performanţa şi talentul nu ocoleşte mediul rural. Având în vedere diversitatea şi multitudinea activităţilor organizate pentru mobilizarea elevilor din comuna Poieni, putem afirma cu tărie că viaţa cultural-artistică şi educativă de la sat este una extrem de activă.

Elevii Şcolii Gimnaziale Poieni sunt membrii ai “Cercului de lectură şi scriere creativă”, prilej cu care au avut plăcerea de a se “juca” cu cuvintele, compunând texte literare în proză sau versuri. Aceste creaţii au fost publicate într-o antologie de texte literar-artistice – “Mierle într-un lan cu maci”, apărută la Editura Napoca Nova, în 2014. Nu e puţin lucru, având în vedere că este vorba despre un volum realizat de Uniunea Scriitorilor.
73Un deosebit parteneriat cu Biserica Ortodoxă din Poieni, implică elevii în realizarea de scenete, cu ocazia marilor sărbători creştine de peste an, de Paşte şi Crăciun. Printr-o ţinută adecvată şi roluri speciale, copiii reuşesc să aducă în faţă oamenilor emoţia şi greutatea momentelor pe care le interpretează, impresionând până la lacrimi audienţa.
Anual, elevii sunt antrenaţi în organizarea serbărilor şcolare, în funcţie de anotimpul ales. Anul 2014 a fost dedicat toamnei, ocazie cu care copiii au prezentat un program artistic sub titlul semnificativ “La Poieni niciodată toamna nu fu mai frumoasă”. În această primăvară, serbarea s-a numit “Lioară, Lioară, flori de primăvară”, prilej cu care elevii şcolii au ieşit în evidenţă cu talentul pe care îl deţin: unii au recitat poezii, alţii au cântat sau au spus bancuri, au montat scenete pe teme literare, sau au dansat pe ritmurile preferate. De exemplu, copiii de etnie rromă au impresionat prin dansurile lor tradiţionale, extrem de dinamice. Pe scurt, o demonstraţie de pasiune şi talent!
De asemenea, profesorii de limba română de la şcolile din Poieni, Valea Drăganului, Ciucea, Negreni, au un parteneriat educaţional, “Călătorie în universul cărţilor”, prin care încearcă să stimuleze interesul pentru lectură, prin activităţi susţinute în fiecare dintre şcoli, cu elevii cei mai buni. Copiii s-au dovedit entuziasmaţi să citească lecturile indicate şi să dezbată apoi pe tema cărţii.

Pe ritmurile muzicii…
75“Nu în ultimul rând, elevii şcolii noastre, dar şi cei din Valea Drăganului, sunt membrii ai ansamblului folcloric “Muguri de dor”, activ în comună de peste 30 de ani. Este un ansamblu cu care ne mândrim şi care a adus multe rezultate frumoase”, aprecia doamna prof. Gabriela Copaciu.
Pe lângă jocul popular, copiii îndrăgesc şi dansul sportiv. “Ne bucurăm să o avem printre noi pe doamna Andreea Bunzeac, profesor de dans sportiv, deoarece copiii sunt dornici de activităţi şi în special dansul îi fascinează. Pe această cale, în numele copiilor, părinţilor şi dascălilor, vreau să îi mulţumesc pentru că s-a gândit şi la copiii de la ţară. Este o deosebită ocazie pentru a diversifica activitatea celor mici, o posibilitate de a ieşi cu spectacole şi de a vedea ţara”, ne declara doamna Copaciu.
Concursul de la Bucureşti la care au participat recent dansatorii de la Poieni a fost un concurs naţional de dans de formaţii, organizat de Federaţia Română de Dans Sportiv. Cupa “Bella” s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, iar elevii Şcolii Poieni au intrat în concurs în 14 iunie, fiind arbitraţi de 4 arbitrii avizaţi de FRDS. Criteriile de departajare s-au bazat pe coregrafie şi autenticitate, sincronizare, muzicalitate, atitudine, aşezare în scenă. “Tiger Stars”, aşa cum se numesc dansatorii grupei de la Poieni, din cadrul Clubului Andreei Bunzeac, “Unik Dance”, au obţinut locul I, la categoria intermediari, fiind cei mai apreciaţi de juraţi, între cele 26 de formaţii participante. Au contribuit de asemenea la acest succes, implicarea şi sprijinul Primăriei Poieni, şi deschiderea primarului Gheorghe Boca. Totodată, directorul şcolii din Poieni, domnul, Ionel Gordan, este un important susţinător al echipei de dans modern.

Alte realizări la nivel local
Pe 15 iunie a fost predat amplasamentul pentru Centrul de Informare Turistică, ce urmează să fie construit în localitatea Poieni, finanţarea acestei construcţii fiind asigurată din fonduri europene. Este, de asemenea, în curs de finalizare etapa întocmirii documentaţiei necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de construire pentru drumurile forestiere (Floroiu-Poieniţă şi Valea Lungii), lucrări finanţate de asemenea prin fonduri europene. Am mai aflat de la reprezentanţii administraţiei locale că sunt în curs de finalizare studiile de fezabilitate pentru canalizare în Valea Drăganului şi pentru drumurile Morlaca-Bologa (7,3 km) şi Poieni-Valea Lungii (5,2 km). Aceste documente vor fi depuse în cel mai scurt timp pentru aprobarea finanţării europene.