Tipărire

36Duminică, în ziua de Rusalii, după slujba de la biserică, credincioşii din Beliş au ieşit la troiţa strămutată din vechiul Beliş, pentru a lua parte la, aşa cum spunea preotul paroh din localitate, două importante slujbe. Pe lângă sfinţirea apei, cei adunaţi s-au rugat pentru sfinţirea monumentului istoric ridicat în cinstea eroilor din această localitate, morţi în condiţiile grele ale istoriei.
Vechea troiţă din lemn a fost realizată în perioada în care încă exista vechiul Beliş şi Giurcuţa de Jos, suprafeţe acoperite în prezent de apele lacului format după construirea barajului Fântânele-Beliş. Prin bunătatea oamenilor din localitate şi a vecinilor din zonă, cu sprijinul autorităţilor, s-a realizat refacerea acestei adevărate creaţii artistice şi împrejmuirea sa.
Cu ocazia resfinţirii troiţei, preotul Cristian Muntean s-a adresat celor prezenţi subliniind importanţa de a vedea în adâncime semnificaţia acestui edificiu, care trebuie să le dea puterea de a merge mai departe, de a trece peste greutăţile vieţii. Reprezentantul Bisericii a mulţumit sincer celor care au muncit la reabilitarea troiţei - Octavian Lehene, Emil Pleşa, Teodor Neag, Lucian Trif, Liviu Luduşan, Cristina Neag, Olimpia Lehene, precum şi reprezentanţilor administraţiei locale, care au susţinut iniţiativa.   
37Totodată, în Beliş se lucrează în continuare, şi s-au obţinut fondurile necesare, pentru refacerea bisericuţei de lemn, strămutate din Giurcuţa de Jos. Cei implicaţi în acest demers speră ca în această vară să fie terminată şi această lucrare.
Ultimele zile ale lunii mai au ocazionat şi alte manifestări cultural-religioase în comuna Beliş. Cu ocazia “Zilei Eroilor” a fost săvârşit parastasul de pomenire şi au fost depuse coroane de flori pentru omagierea celor care s-au jertfit pentru libertatea neamului.
Sâmbătă, 30 mai, a avut loc la Mănăstirea Râşca Transilvană concursul "Icoana micului creştin", o competiţie adresată copiilor din clasele primare şi gimnaziale, în special cele din mediul rural. În acest an, manifestarea, în care sunt implicate comunele din zona Belişului, a ajuns deja la cea de-a şaptea ediţie.
Mai puţin obişnuit în alte zone ale ţării, în Beliş şi Bălceşti, în Sâmbăta Rusaliilor sunt pomeniţi cei adormiţi. Această zi poartă numele de „Sâmbăta Moşilor”, iar în popor este cunoscută sub numele de “Moşii de vară”, prilej cu care fiii satului vin acasă în număr mare, pentru a se întâlni cu familia.