32Iara se numără printre comunele aflate în zone defavorizate ale ţării, în care lipsa locurilor de muncă este o problemă reală a comunităţii. Lansarea proiectului ABIL, „Asistență individualizată pentru integrarea durabilă pe piața muncii a persoanelor vulnerabile”, este o oportunitate pentru oamenii de aici.

În cadrul proiectului implementat la Iara a fost deja finalizat cursul de “Îngrijitor bătrâni la domiciliu”, cu 26 de beneficiari. Am aflat de la cei implicaţi în acest proiect despre cursurile de calificare-recalificare care continuă la celelalte meserii, astfel:
FLORAR-DECORATOR- curs în derulare: 26 persoane participante;
OPERATOR PC- curs în derulare: 25 persoane participante;
CROITOR- curs în derulare: 28 de persoane participante;
LUCRĂTOR COMERCIAL- curs în derulare: 25 de persoane participante;
BABY SITTER - curs în derulare: 28 de persoane participante;
Din această toamnă, prin acelaşi proiect, persoanele eligibile din Iara vor putea participa la cursuri de perfecționare cu specializarea “Comunicare”. Pregătirea va începe în luna septembrie şi se adresează unui număr de 20 de persoane beneficiare.

Centre de incluziune socială
Foarte multe persoane nu își pot aloca timp pentru formare datorită obligațiilor familiale pe care le au. În foarte multe cazuri acestea au în îngrijire bătrâni, copii sau persoane cu nevoie speciale. Pentru a răspunde acestei probleme, în cadrul acestui proiect s-au înfiinţat Centre de incluziune socială, pentru a sprijinii persoanele care doresc să urmeze un curs de formare sau specializare, acestea având de acum înainte unde să-şi lase aparţinătorii, atâta timp cât sunt la curs.
Este realizată o reţea de 4 centre în cele 4 regiuni ale ţării, unde se desfăşoară proiectul, respectiv în Bucureşti-Ilfov (Bucureşti şi Ciolpani), Centru (Alba Iulia şi împrejurimi) şi bineînţeles Nord-Vest (Iara şi împrejurimi).
Pe parcursul şederii lor la centru, persoanele vor beneficia de servicii de informare, de consiliere şi orientare pe piaţa muncii şi, nu în ultimul rând, de servicii de îngrijire. Aceste centre de incluziune socială deservesc în jur de 6 persoane/zi/centru pe perioada participării la cursuri. În caz de angajare se poate susţine şi pentru o perioadă de acomodare a persoanelor recent angajate.