Tipărire

30Conform declaraţiei edilul comunei Baciu, Florin Ioan Mureşan, lucrările la extinderea reţelei de apă sunt aproape finalizate. “Mai avem de făcut doar alimentarea cu energie electrică la casa pompelor din Mera şi Suceagu, şi sper ca în două săptămâni să putem da drumul la apă, evident dacă timpul ne va permite să lucrăm în continuare în acelaşi ritm”.
“Tot referitor la apă, trebuie precizat că e terminat proiectul şi au fost obţinute avizele pentru distribuirea apei în localităţile Mera, Rădaia, Suceagu, lucrări pe care le va scoate la licitaţie şi le va executa Compania de Apă. Astfel sperăm ca acestea să fie finalizate până la sfârşitul anului 2015”, a completat edilul.
Tot domnul primar ne-a mai spus că a fost votat bugetul pentru acest an, fiind incluse priorităţile pentru comuna Baciu, printre care şi reparaţia capitală a Căminului Cultural de la Mera. Totuşi, resursele fiind limitate, se va încerca prioritizarea necesităţilor comunităţii, în condiţiile în care încasarea taxelor şi a impozitelor pentru anul care s-a încheiat nu ajunge decât la 54 de procente din totalul datoriilor cetăţenilor către bugetul local. Florin Mureşan a adăugat că transportul în comun va fi asigurat în continuare în toate localităţile comunei, în condiţiile de anul trecut, cu abonamente CTP gratuite pentru elevi şi studenţi, şi acea subvenţie de 25 de lei pentru abonamentele pensionarilor.
Din discuţiile cu cetăţenii, edilul din Baciu a identificat care sunt principalele probleme cu care aceştia se confruntă: în special în localitatea de reşedinţă, problematică este partea de infrastructură, unde se lucrează la apă, lipsa locurilor de parcare, în special în zona de locuinţe noi, pentru construirea cărora s-a obţinut până în anul 2012 autorizaţie, fără a fi necesară amenajarea de spaţii de parcare. La acestea se adaugă nemulţumiri legate de lipsa spaţiilor verzi. Motivul pentru care este încă imposibil de realizat acest deziderat este lipsa terenului în proprietatea primăriei, după cum explică primarul comunei. Acelaşi motiv, al lipsei proprietăţii, face ca Grădiniţa din cartierul Tineretului să funcţioneze într-un spaţiu luat în chirie. “Dorim o grădiniţă nouă, pentru care Inspectoratul Şcolar a făcut deja un proiect, dar lipsa fondurilor a împiedicat realizarea lui. Dacă nu vor fi găsite resursele necesare, vom face noi, ca şi primărie, grădiniţa, atât de necesară, ţinând cont că în prezent 180 de copiii frecventează grădiniţa veche şi 48 merg la grădiniţa nouă”, a mai spus Florin Mureşan.

Atenţie la bunurile comunităţii!
“În prezent se află în curs de implementare proiecte depuse pentru finanţare din fonduri europene pentru dotarea căminelor culturale din localităţile Baciu, Mera Coruşu, Suceagu. Avem însă o problemă foarte mare la închirierea acestor spaţii către cetăţeni, care, din păcate, nu au grijă de ceea ce le punem la dispoziţie şi produc în multe cazuri mari stricăciuni pe timpul evenimentelor pe care le organizează. Rugămintea mea este să acorde o mai mare atenţie bunurilor comunităţii. Aşa cum au grijă de bunurile personale, să nu uite că tot ceea ce este al comunei Baciu le aparţine implicit şi lor. Fac un apel pentru a se respecta mai mult unul pe celălalt, să fie optimişti că, având o bună convieţuire, în măsura în care este posibil, vom depune toate eforturile pentru a acţiona în folosul lor”, a ţinut să precizeze edilul şef.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că se văd deja rezultatele investiţiei pentru înlocuirea iluminatului public cu leduri – consumul la nivelul comunei a scăzut cu 8.500 de lei pe lună, în condiţiile în care preţul energiei electrice a crescut. Investiţia se va amortiza astfel în 10 luni de la implementare.
“În lunile martie şi aprilie se va pune un accent deosebit pe curăţarea şanţurilor, rigolelor, podeţelor şi văilor, care, conform legislaţiei aflate în vigoare, este o datorie a cetăţeanului şi, evident, în caz contrar, se vor aplica amenzi usturătoare pentru nerespectarea obligaţiilor. O problemă foarte mare sunt PET-urile aruncate pe văi şi rampele de gunoi clandestine. În perioada următoare, reprezentanţi ai Apelor Române se vor deplasa în vederea executării de controale şi sancţionarea celor care nu respectă normele de protecţie a mediului”, a atenţionat primarul comunei Baciu.