Tipărire

12bontidaComunitatea locală din Bonţida aşteaptă cu mare nerăbdarea în fiecare an “Umblatul cu Ciufurii”, unul dintre “cele mai importante eveniment de peste an”, cum spunea o localnică. În acest an sărbătoarea a avut loc duminică, 22 februarie.

Obicei străvechi practicat la intrarea în Postul Mare presupune colindatul satului de către un alai de bărbaţi, costumaţi, purtând măşti şi peruci, rostind urale de nuntă, pentru a-i sensibiliza pe cei cărora le-a venit vremea să se căsătorească. Din grupul gălăgios, care îşi face simţită prezenţa de departe, nu lipsesc nici muzicanţii şi ţiganii care cer pomană: “Bani, ouă sau slănină, Dar să fie striţa plină!”.
Alaiul, format în principal din membrii “Asociaţiei Folclorice Codrişorul” din Bonţida a pornit la primele ore ale dimineţii din zona Gării, pentru a putea ajunge pe toate uliţele satului. În frunte merg feciorii, chemătorii, în costume populare, care pocnesc din bice şi lovesc cu “butucul” în porţile celor care ar trebui să se căsătorească. Grupul este urmat de o căruţă cu cai frumos gătiţi, mirii, naşii, “fetele satului” şi ceteraşii. Sătenii îi întâmpină cu entuziasm la porţi cu plăcinte şi pălincă.
La ieşirea din Biserică, la orele prânzului, după terminarea slujbei, preotul este aşteptat să îi “cunune” pe miri. În final, mirii, naşii şi toţi nuntaşii se încing la joc, la fel ca la o nuntă adevărată. Sărbătoarea este prilej de bucurie pentru localnici, iar pentru cei care nu sunt de prin părţile locului manifestarea asigură negreşit bună dispoziţie. Ca la fiecare ediţie, locuitorii au avut alături reprezentanţi ai primăriei, dar şi pe domnul primar, Emil Aurel Cărhaţ, un susţinător al culturii şi al tradiţiilor locale.

11bontida

09bontida

10bontida